De comeback van 23Dingen? Geef jouw input!

Nieuws
Gepubliceerd op 20 november 2023

Hoe houd je nieuwe technische ontwikkelingen bij en welke spelen een rol in jouw werk? Probiblio onderzoekt of het mogelijk is om een leeraanbod te maken waarmee bibliotheken zich op maat kunnen verdiepen in dit onderwerp. Wil jij meedenken?

Wie zo’n 20 jaar geleden in de bibliotheek werkte moet het begrip ‘23Dingen’ nog wel kennen. Een ontdekkingstocht in 23 oefeningen door de wereld van sociale media en web 2.0. Door zelf te ontdekken, accounts aan te maken, te proberen, te struikelen, te overwinnen, deel te nemen en erop te reflecteren. Het liefst met de hele bibliotheek tegelijk, met inspirerende bijeenkomsten en onderlinge coaching. De term 23Dingen komt nog heel vaak terug als een leuke en vernieuwende training. Voor de één opende het nieuwe deuren, voor de ander zorgde het voor rode vlekken in de nek. Het hield de bibliotheekwereld wereldwijd bezig en heeft voor heel wat nieuwe ontwikkelingen gezorgd. 

‘De wereld om ons heen verandert door nieuwe technologische ontwikkelingen’ 

Nu komt de term ‘23dingen’ regelmatig terug, omdat de wereld om ons heen blijft veranderen door nieuwe technologische ontwikkelingen en de behoefte aan kennis daarvan groeit. Was de impact de opkomst van het web 2.0 en sociale media 20 jaar een enorm enerverend gebeurtenis, nu hebben we te maken met een ontwikkeling met welhaast een nóg grotere impact op ons leven: kunstmatige intelligentie. Maar we merken ook de nadelige gevolgen van sociale media, nepnieuws, dat omgangsvormen veranderen en ons zelfbeeld wordt steeds meer bepaald door wat anderen vinden en posten. En hebben we nog wel écht contact? En wat ook duidelijk is, is dat het jezelf verdiepen in deze nieuwe ontwikkelingen niet vanzelf gaat. Toen niet en nu niet. 

Geef jouw input 

Regelmatig horen wij dat er weer behoefte is aan een nieuwe manier om op de hoogte te blijven van de technische zaken die een impact hebben op ons leven en werken. Maar hoe geven we dat vorm en aan welke onderwerpen is er behoefte? Welke onderwerpen zijn belangrijk voor je werk? En hoe zorgen we dat we het aanbod zoveel mogelijk aanpassen aan de leerbehoefte van de deelnemers? Om dit te ontdekken willen Edo Postma en Lotte de Ruiter in gesprek met bibliotheekmedewerkers en managers om de behoefte te peilen en de onderwerpen en leervorm te bepalen. 

Heb jij ideeën, vragen, suggesties en wil je kort met ons in gesprek? Laat het ons dan weten via dit formulier. Je kunt je ideeën direct invullen en je kunt aangeven of je met ons in gesprek wilt om je ideeën toe te lichten. Dat laatste is niet verplicht.