Doe mee met de landelijke BoekStartdag op 11 juni

Nieuws
Gepubliceerd op 05 mei 2022

Het is alweer bijna tijd voor de landelijke BoekStartdag! Op zaterdag 11 juni 2022 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor de tweede keer een landelijke BoekStartdag. Vorig jaar vond de BoekStartdag nog voornamelijk online plaats, dit jaar is het weer mogelijk deze fysiek te laten plaatsvinden! Doet jouw bibliotheek ook mee?

Waarom meedoen aan de BoekStartdag?

  • De BoekStartdag is dé gelegenheid om gezinnen met baby’s en peuters extra hartelijk welkom te heten in de bibliotheek en hen een aantrekkelijk programma te bieden.
  • Er zijn waarschijnlijk veel jonge ouders die het BoekStartkoffertje door corona nog niet hebben opgehaald en hun kind nog niet lid hebben gemaakt van de bibliotheek. De BoekStartdag geeft ouders de kans om dit allebei alsnog te doen.
  • De BoekStartdag is hét moment om het volledige aanbod van de bibliotheek bij hen onder de aandacht te brengen en te laten zien dat de bibliotheek er is voor alle leeftijden!

Maak gebruik van de BoekStart toolkit

Wil je ook een BoekStartdag organiseren, maar weet je niet hoe? Maak dan gebruik van de Boekstart toolkit. Hierin vind je documenten, materialen en tools om te gebruiken bij het voorbereiden en uitvoeren van de BoekStartdag. Bekijk vooral eens de Inspiratiegids BoekStartdag: samen aan de slag! Deze gids geeft suggesties over wat je zoal kunt organiseren, met welke partners je kunt samenwerken en via welke kanalen je kunt communiceren. Je vindt hier ook allerlei ideeën voor laagdrempelige activiteiten die je zelf kunt organiseren. Je kunt de BoekStartdag zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Wat organiseerden bibliotheken in 2021?

Vorig jaar organiseerden meerdere bibliotheken inspirerende initiatieven en activiteiten rondom de BoekStartdag. Een aantal voorbeelden die voor jouw bibliotheek ook interessant kunnen zijn:

  • De Bibliotheek Utrecht organiseerde meerdere workshops zoals de workshop Beeldend, waarbij ouders leerden hoe een boek tot leven komt en hoe zintuigen hierbij een rol spelen.
  • De BoekStartbakfiets van de Bibliotheek Kennemerwaard reed door het centrum van Alkmaar en de Mare met cadeautjes én de BoekStartbon.
  • De Westfriese Bibliotheken en de Bibliotheek Waterland maakten samen het prentenboek BiebLala. Dit boek presenteerden ze op de BoekStartdag.

Wat is BoekStart?

BoekStart laat ouders ontdekken hoe leuk en leerzaam lezen is. Kinderen kunnen al heel jong – vanaf pakweg drie maanden – spelenderwijs met hun ouders van boekjes genieten. Bibliotheken, gemeenten en consultatiebureaus werken in BoekStart samen. Zodra een baby drie maanden oud is, ontvangen de ouders een brief van de gemeente over het belang en de lol van voorlezen, inclusief waardebon om gratis bij de bibliotheek een BoekStart-koffer te kunnen ophalen. Zo vormt BoekStart de perfecte kennismaking met de bibliotheek.