Het Vliegende Tapijt geeft vrouwen een stem op de bibliotheekvloeren in Rotterdam

Blog
Gepubliceerd op 27 november 2023
Probiblio medewerker Karen Bertrams

Door Karen Bertrams

Veel Rotterdamse vrouwen hebben het gevoel tussen twee culturen in te staan. Women Connected en Bibliotheek Rotterdam initiëren het project Het Vliegende Tapijt: een samenwerking die in het teken staat van het verbinden van de Rotterdamse vrouw door de workshop textiel handwerken.

Je bevindt je tussen twee werelden of culturen in. Je kunt je niet volledig verbinden aan de Nederlandse samenleving, maar voelt je ook niet helemaal thuis in het land van herkomst. Het is een herkenbaar verhaal voor veel Rotterdamse vrouwen. Women Connected (het grootste podiumkunsten netwerk voor vrouwen in Rotterdam) en Bibliotheek Rotterdam initiëren het project Het Vliegende Tapijt: een stadsbrede samenwerking die in het teken staat van het verbinden van de Rotterdamse vrouw door de workshop textiel handwerken, een eindexpositie en luistervoorstellingen, met het verhaal van Mina en van de vrouwen uit de Rotterdamse wijken als uitganspunt.

Mina’s verhaal gaat over het balanceren tussen twee werelden en over de bijkomende worsteling met identiteit. Ze voelt zich voortdurend verdeeld tussen haar leven in Marokko met haar man en in Nederland met haar kinderen. Haar enige mogelijke ruimte-tijd-unie is die van het vliegende tapijt. De rode draad door Mina’s leven is textiel -en handwerk. Ook heeft ze kennis van alle soorten handwerk, van haken, weven en breimachines tot borduren. Tijdens de textiel workshops ontstaan veel boeiende gesprekken over de relatie tussen handwerk, geschiedenis en cultuur. Dit vormt het uitgangspunt voor een groot textiel-kunstwerk, verweven met de verhalen rondom en van Mina.

Die verhalen worden verteld en opgehaald in de veilige omgeving van de Bibliotheek Rotterdam. Op een laagdrempelige manier worden technieken aan elkaar geleerd, maar nog belangrijker: verhalen worden uitgewisseld.

Wijkvestigingen Bibliotheek Rotterdam 

Het project Het Vliegende Tapijt vindt gedurende 14 maanden plaats op 7 vestigingen van de Bibliotheek Rotterdam en beoogt ruim 950 Rotterdamse vrouwen te bereiken. Op die 7 wijkvestigingen van de Bibliotheek Rotterdam vindt gedurende vier weken, een vaste dag per week, de workshop textiel handwerken plaats. De aftrap van project vindt plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam om vervolgens langs Delfshaven, Overschie, Ommoord, IJsselmonde en Hoogvliet te reizen. Het project eindigt met een eindexpositie en luistervoorstellingen in de Centrale Bibliotheek, die worden geproduceerd op basis van de verhalen die zijn opgehaald en het werk wat tijdens de workshops is gemaakt.

Eindpresentatie

In het najaar van 2023 vindt de meeslepende, audiovisuele eindtentoonstelling plaats van het textielkunstwerk Het Vliegende Tapijt in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Luister naar de verhalen en bekijk de portretten van honderden Rotterdamse vrouwen die hebben meegedaan aan de handwerkworkshops. Beleef de digitale interpretatie van Het Vliegende Tapijt door kunstenaars Robin Rutenberg en Laura Rodriguez. De tentoonstelling is gratis te bezoeken in de Centrale Bibliotheek Rotterdam van 18 november 2023 tot 6 januari 2024.