Inspirerende voorbeelden uit het Kortcyclisch medewerkersonderzoek

Nieuws Praktijkvoorbeeld Onderzoek
Gepubliceerd op 07 juli 2025

Sinds 2025 biedt Probiblio het Kortcyclisch medewerkersonderzoek (KMO) aan voor bibliotheken. Op donderdag 15 mei organiseerden we een bijeenkomst over dit thema voor de deelnemende bibliotheken. Dit jaar was het thema van de eerste meting Welzijn in een veranderende organisatie. Tijdens de bijeenkomst bespraken wij met de bibliotheken de uitkomsten van de eerste meting en vertelden de bibliotheken over hun ervaringen met het onderzoek en over hun eigen medewerkersbeleid. Hieronder lees je verschillende inspirerende voorbeelden van bibliotheken die voorbij kwamen.

Wat is het Kortcyclisch medewerkersonderzoek?

Het KMO is een onderzoeksdienst waarin we 2 keer per jaar de werktevredenheid en –ervaringen van bibliotheekmedewerkers onderzoeken door middel van een korte vragenlijst. Door de kortcyclische vorm van het onderzoek kunnen bibliotheken op korte termijn met de resultaten van een meting aan de slag en de eventuele effecten van hun acties relatief snel terugzien in de volgende meting. Per meting staat er een specifiek verdiepend thema centraal.

Bibliotheek Zuid-Hollandse Eilanden betrekt haar medewerkers goed bij veranderingen in de organisatie

De Bibliotheek Zuid-Hollandse Eilanden zorgde ervoor dat haar medewerkers zich gehoord voelden en betrokken bleven tijdens een groot fusietraject. Zo hield zij een grote aftrap van de fusie op een externe locatie en organiseerde ze regelmatig plenaire sessies met medewerkers over de fusie. Daarnaast konden medewerkers makkelijk bij hun leidinggevenden of de directeur binnenlopen en werd er goed geluisterd naar hun mening.

Cultuurhuis Planck en KopGroep Bibliotheken bieden hun medewerkers veel ruimte voor eigen inbreng en zelfontplooiing

Ook Cultuurhuis Planck heeft ondanks een fusie gezorgd dat medewerkers zich gehoord en gewaardeerd bleven voelen: haar leidinggevenden stellen zich laagdrempelig en open op en de medewerkers krijgen veel ruimte voor eigen inbreng, creativiteit en zelfontplooiing.

Bij KopGroep Bibliotheken is er ook veel ruimte voor eigen inbreng van medewerkers en voor het ontwikkelen van haar talenten. De bibliotheek investeert dan ook veel in interne opleidingen voor hun medewerkers en beloont hen bij succesvolle afronding hiervan.

Medewerkers van de Bibliotheek aan de Vliet ervaren veel sociale veiligheid

De Bibliotheek aan de Vliet vertelde tijdens de bijeenkomst dat zij met enige regelmaat gesprekken inplant om te horen hoe het nou écht met haar medewerkers gaat op persoonlijk gebied. Ook bespreekt ze de eventuele energiebronnen en -lekken van de medewerkers, en hoe zij zichzelf zien in verhouding tot de bibliotheek. Dit maakt dat medewerkers van Aan de Vliet veel sociale veiligheid ervaren bij hun leidinggevenden.

Geïnteresseerd?

Wil jij ook op korte termijn meer inzicht krijgen in de ervaringen van jouw medewerkers, en wil je graag op een relevant thema kennis en ervaringen uitwisselen met collega’s van andere bibliotheken? Dan is het Kortcyclisch medewerkersonderzoek wellicht ook iets voor jouw bibliotheek! Voor eventuele vragen of aanmelding kun je mailen naar onderzoek@probiblio.nl.