De factsheet: onmisbaar voor gesprekken met je gemeente

Interview Praktijkvoorbeeld Strategie en beleid
Gepubliceerd op 12 september 2023

Door Ingrid Balijon

In samenwerking met Bibliotheek Westland

Een factsheet is een beproefd middel om ingewikkelde feiten overzichtelijk te maken. Renske van Kooij, directeur van Bibliotheek Westland, had behoefte aan een aantrekkelijk overzicht van wat de bibliotheek doet en gedaan heeft. Samen met Probiblio ontwikkelde ze een handige ‘praatplaat’.

Waar komt het idee voor de factsheet vandaan?

“Je kunt zeggen dat de factsheet ‘organisch’ is ontstaan. Tijdens een afspraak met strategische partners in de gemeente merkte ik dat er behoefte was op een leuke, aantrekkelijke manier te laten zien wat de bibliotheek doet en gedaan heeft.

We hebben bij Bibliotheek Westland in een relatief korte tijd veel werk verzet om onze bibliotheek van ‘uitleenbibliotheek’ naar maatschappelijk educatieve bibliotheek te transformeren. Daarin hebben we de Wsob leidend en samenwerken met de gemeente en partners tot onze ambitie gemaakt, en op basis daarvan programmalijnen uitgezet. Door de snelle veranderingen liep met name de politiek – en in mindere mate de gemeente – nog erg achter in hun beeldvorming over de bibliotheek.

Wel hoorde ik vaak: ‘Wat doen jullie veel!’ Maar de samenhang in onze werkzaamheden werd onvoldoende ervaren. Vooral voor de politiek wilde ik daarom een overzichtelijk beeld van wat wij bijdragen aan de Westlandse samenleving, en vanuit welke wettelijke taken en doelstellingen wij dit doen. En dat is met de factsheet goed gelukt!”

“Ik wilde een overzichtelijk beeld van wat wij bijdragen aan de Westlandse samenleving. En dat is met de factsheet goed gelukt!”
Renske van Kooij

Directeur van Bibliotheek Westland

Wat heeft de factsheet Bibliotheek Westland opgeleverd?

“Vooral onze zichtbaarheid naar de politiek is flink verbeterd. We zijn bij verschillende commissies en fracties langs geweest, steeds met hetzelfde verhaal en dezelfde praatplaat. Raadsleden kunnen ons als serieuze partner van de gemeente nu veel beter plaatsen, als een organisatie die zichtbaar bijdraagt aan de opgaven van onze samenleving. Een wethouder met de portefeuille educatie wilde na het bespreken van de factsheet de bibliotheek nu ook in de Lokaal Educatieve Agenda opnemen. Ondertussen heeft Bibliotheek Westland zowel hun gehele organisatie als voor elke gemeente apart.”