Nieuw e-learningsplatform BibliotheekWijzer maakt ‘wijzer met Wise’

Nieuws
Gepubliceerd op 21 juni 2022

Werk jij met Wise in jouw bibliotheek? Of is het bibliotheeksysteem nog nieuw voor je? Leer vanaf nu alles wat je moet weten van Wise via het nieuwe e-learningsplatform BibliotheekWijzer. Probiblio lanceert het online platform samen met BiSC/Cubiss en Rijnbrink.

Via de website Bibliotheekwijzer.nl zijn vanaf nu e-learnings te volgen waarmee bibliotheekmedewerkers zich het werken met Wise eigen kunnen maken. Denk aan cursussen in de vorm van instructies, filmpjes, quizzen en toetsen. Je kunt deze op jouw eigen tempo volgen, verdergaan waar je de vorige keer gestopt bent en jouw voortgang bijhouden. Ook is het mogelijk om met de zoekfunctie op trefwoorden de e-learnings te doorzoeken. Het behalen van badges en certificaten behoort binnenkort ook tot de mogelijkheden. 

Op dit moment staan er 2 cursussen online: ‘Kennismaken met Wise’ en ‘Balie: Innemen, uitlenen en andere procedures’. Onderdeel hiervan zijn een snelkoppelingen- en begrippenlijst van veelvoorkomende handelingen en termen die worden gebruikt binnen het Wise-systeem. De komende maanden worden nieuwe trainingen toegevoegd.

Voor wie is BibliotheekWijzer?

De cursussen op BibliotheekWijzer zijn gratis te volgen voor medewerkers van bibliotheken die werken met het Wise-systeem van Probiblio, BiSC/Cubiss of Rijnbrink. Op 16 juni is het platform gepresenteerd aan de Senior-ondersteuners Wise van de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken. Bibliotheekmedewerkers in deze provincies kunnen vanaf nu via de Wise-contactpersoon in hun bibliotheek een account laten aanmaken en de kennis op het platform benutten.

Later in het jaar kunnen ook medewerkers van POI-Wise-bibliotheken in Brabant, Limburg, Overijssel en Utrecht gebruik gaan maken van BibliotheekWijzer.

Roger van der Wal, manager Automatisering & Digitalisering bij Probiblio: ‘Met BibliotheekWijzer gaat een lang gekoesterde wens in vervulling om bibliotheekmedewerkers op een laagdrempelige en gestructureerde manier via e-learnings wijs te laten worden in het Wise-bibliotheeksysteem.’

BibliotheekWijzer is gebaseerd op het leerplatform van de collega’s van CultuurConnect in Vlaanderen. Zij hebben hun leerplatform gebouwd om de Vlaamse bibliotheekmedewerkers te trainen in het gebruik van Wise in meer dan 300 bibliotheken. De Vlaamse bibliotheken hebben heel goede ervaringen met hun leerplatform. Het wordt het dagelijks veel gebruikt en heeft maandelijks meer dan 90.000 bezoeken.

Probiblio lanceert BibliotheekWijzer samen met de provinciale ondersteuningsinstellingen BiSC/Cubiss en Rijnbrink. In 2021 tekenden Probiblio, BiSC/Cubiss en Rijnbrink ervoor om hun krachten rondom functioneel beheer van het bibliotheeksysteem in hun regio’s te bundelen. De samenwerking rond het e-learningsplatform is een mooie eerste uitwerking van deze afspraken.

Meer informatie

Wil je aan de slag in BibliotheekWijzer? De Wise-contactpersoon in jouw bibliotheek vraagt voor jou via TopDesk een account aan.

Vragen over de werking en inhoud van het e-learningsplatform? Mail naar servicedesk@bibliotheekwijzer.nl.