Bibliotheekplaza 2020: de kracht van samenwerken

Bibliotheekplaza 2020: de kracht van samenwerken

Bibliotheekplaza is hét jaarlijkse evenement speciaal voor jou! Dit jaar verkennen we op 27 oktober de kracht van samenwerken. Die is onverminderd belangrijk in deze tijd van online bijeenkomsten, vergaderen en netwerken. Ook Bibliotheekplaza gaat dit jaar volledig digitaal, in de vorm van een online event experience verzorgd door Let's get digital.

Voor vragen kan je contact opnemen via bibliotheekplaza@probiblio.nl

Hou #bibliotheekplaza vandaag in de gaten!

Had jij ooit gedacht dat je zou samenwerken zoals je dat de afgelopen tijd hebt gedaan? Op Bibliotheekplaza 2020 gaan we de kracht van samenwerken verder verkennen. Samen de diepte in, open staan voor elkaar en verbinding maken. Met elkaar een netwerk vormen waarin we op elkaar kunnen rekenen en elkaar kunnen steunen en vertrouwen.

Let's get digital!

Deze editie wordt anders, maar toch ook weer niet. Via het online platform 'Let's get digital' beleef je het event op afstand alsof je er zelf staat, met een persoonlijke welkom, interactieve sessies, pauzemomenten en 1-op-1 meetings. Dus laat je inspireren door de vaste onderdelen: presentaties van gave sprekers van buiten de branche, thematische sessies, ontmoeting en netwerken. Dit alles aangevuld met een tikje fun: naast het reguliere programma kun je rekenen op leuke extra's, zoals nabesprekingen met de sprekers, een creatieve doe-sessie met de Visuele Verbinders én een verrassing via de post. 

Dagvoorzitter Aldith Hunkar kijkt alvast vooruit:

Programma

12.00 Ontvangst en netwerken

12.30-12.35 Dagvoorzitter Aldith Hunkar heet iedereen welkom

Aldith Hunkar heeft meer dan 20 jaar ervaring in de journalistiek. Ze is vooral bekend van haar jaren als presentator van NOS Journaal, Jeugdjournaal, NOS Evenementen en tal van sociaal-culturele programma’s op radio en TV. In 2007 besloot Aldith zelfstandige te worden; sindsdien noemt ze zich ‘global freestyle multi-media journalist’. Aldith maakt ook audio/visuele producties met oog voor gelijke rechten, gelijke kansen en sociale cohesie. De Volkskrant omschreef haar als “weerbarstig, intelligent en met kartelrandjes”. Aldith zal ons tijdens Bibliotheekplaza 2020 scherp en betrokken houden! 

12.35-13.05 Hoogleraar Annemieke Roobeek over ‘netwerkend werken’ in een business ecosysteem

Prof. dr. Annemieke Roobeek is hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement bij Nyenrode Business Universiteit en Founder/CEO van MeetingMoreMindsZe kan als geen ander vertellen hoe ‘netwerkend werken’ binnen een business ecosysteem kan helpen grote veranderingen te versnellen en vraagstukken op te lossen. Samenwerking binnen en buiten je organisatie is noodzakelijk om de juiste kennis, kunde en inzichten snel te kunnen inzetten. Wat vraagt dit van medewerkers en leiderschap? Op Bibliotheekplaza deelt Annemieke voorbeelden van succesvolle samenwerkingen tussen organisaties en hoe zij collectieve intelligentie in hun voordeel weten te gebruiken.

13.15-13.45 Bioloog Patrick van Veen over onze diepste drijfveren

Bioloog Patrick van Veen stelt het sociaal oergedrag centraal. In de media is hij regelmatig te zien als gedragsdeskundige en werkt hij mee aan onder andere het populairwetenschappelijk programma Galileo. Naast het vertalen van bestaand onderzoek, doet Patrick vanuit zijn bedrijf Apemanagement zelf ook onderzoek naar de basale drijfveren van ons gedrag. Door gedragsonderzoek bij chimpansees en gorilla’s proberen hij en zijn collega’s antwoorden te vinden op vragen als ‘in hoeverre zit samenwerken in onze natuur?’ en ‘wat zijn de basale voorwaarden voor een goede samenwerking?’. Op Bibliotheekplaza maakt Patrick ons bewust van de verbanden tussen de dierenwereld, onze instincten en samenwerken binnen organisaties.

13.50-14.15 Pauze en netwerken

14.15-14.45 Keuze uit een van de volgende deelsessies:

Ivy de Bruijn (SDG Nederland) over samenwerken aan duurzame transitie

SDG Nederland faciliteert een groeiende beweging van uiteenlopende partijen die bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Van geen armoede tot klimaatactie: het is een brede sociale én groene agenda van 17 doelen die we voor 2030 willen realiseren. Een van de SDG’s is: ‘Samenwerken om de doelen te behalen’. Want alleen ga je snel, maar samen kom je verder! Als Projectmanager brede beweging bij SDG Nederland is Ivy de Bruijn onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van online SDG Action Talks. Tijdens haar interactieve presentatie deelt Ivy hoe SDG Nederland alle betrokken partijen informeert, activeert en verbindt. Het is een lange weg met af en toe wat hobbels, maar met een hele mooie eindbestemming!

Marjon en Arnoud over onverwachte samenwerkingen 

Marjon en Arnoud werken als 'ontwapenende onderbrekers' bij de politie. Het duo gelooft sterk in de kracht van onverwachte ontmoetingen, om zo mensen anders naar bestaande situaties en (sociaal-maatschappelijke) vraagstukken te laten kijken. Zo faciliteren ze met Social Design Politie samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en politieagenten. Op Bibliotheekplaza nemen Marjon en Arnoud je mee in hun dagelijkse praktijk van het samenbrengen van 'vreemde vrienden' en wat we hiervan kunnen leren. Verwacht hierbij het onverwachte. Nieuwsgierigheid, het doorbreken van patronen en denken buiten bestaande kaders - daar gaat het hen om!

14.45-15.05 Pauze en netwerken

15.05-15.40 Keuze uit een van de volgende deelsessies:

Samuel Levie over samenwerken ten tijde van corona

Samuel Levie is worstenmaker, chef, columnist (bij het Parool) en voedselondernemer. Toen de horeca in Amsterdam vanwege corona de deuren moest sluiten, vreesde hij voor het voortbestaan van zijn verschillende ondernemingen. Door snel te schakelen en onverwachte samenwerkingen aan te gaan, lukte het hem Support Your Locals op te zetten: een initiatief dat producten van lokale ondernemers naar de consument brengt. Inmiddels is de thuisbezorgservice uitgegroeid tot een landelijke beweging. Op 31 augustus 2020 werd Samuel gekozen tot een van de winnaars van de Food100, een lijst van 100 vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars. Tijdens zijn sessie neemt Samuel je mee in zijn bevlogen ondernemersverhaal.

Collaboratologist Rosi Dhaenens over moeizame samenwerkingen 

Samenwerkingsverbanden lopen niet altijd even gesmeerd. Drs. Rosi Dhaenens is als collaboratologist (oftewel samenwerkingsdeskundige) en klinisch psycholoog gespecialiseerd in interventies bij moeizame samenwerkingen. Ook is ze actief als consultant organisatieontwikkeling. Haar kennis en ervaring deelt ze graag in de vorm van workshops, lezingen en docentschappen. Op Bibliotheekplaza vertelt ze over de valkuilen van meerpartijensamenwerking en netwerksamenwerking. Welke spelregels zijn hierbij effectief? En welke rol spelen groepsdynamica en interacties? Na deze sessie weet je hoe je moeizame samenwerkingen kunt ombuigen!

15.45-16.15 Bergbeklimmer Melvin Redeker over samenwerken en vertrouwen

Al ruim 25 jaar verlegt bergbeklimmer Melvin tijdens wereldwijde expedities letterlijk zijn grenzen. De lat ligt bij dit soort expedities extreem hoog; niemand komt je redden en je bent volledig op je team aangewezen. Processen op de berg en in het team moeten tot in perfectie uitgewerkt en geoefend zijn. Pas dan ontstaat het vertrouwen om dit soort extreme tochten aan te gaan. Door zijn ervaringen ontwikkelde Melvin een uniek perspectief op samenwerken en vertrouwen. Tijdens zijn interactieve presentatie, ondersteund door adembenemend foto- en videomateriaal, inspireert hij ons om anders naar de wereld te kijken én te reflecteren op onze rol daarin. Samen naar de top!

16.15-16.30 Afsluiting: wat heb jij geleerd over de kracht van samenwerken?

Vanaf 16.30 Borrel en gelegenheid tot napraten

 

Met ook:

De Visuele Verbinders over de kracht van visueel denken

Online bijeenkomsten: je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Ook Bibliotheekplaza gaat dit jaar deels digitaal! Maar online samenkomen kost veel energie en ‘Zoom fatigue’ (vermoeidheid) ligt op de loer. Daarom hebben we de Visuele Verbinders gevraagd een creatieve sessie te organiseren. De Visuele Verbinders is een collectief van ondernemende ontwerpers die als geen ander weten hoe je complexe zaken eenvoudig met tekeningen kan overbrengen. Tijdens Bibliotheekplaza nodigen ze je uit al tekenend je gedachten te ordenen, informatie te verwerken en verbanden te visualiseren. Want verbinden begint met het creëren van een gedeeld beeld!

Speelman en Speelman

Cabaretduo Joost en Daan Speelman staan al ruim 15 jaar op de planken in theaters. Ze zijn vooral bekend als verzorgers van de weekafsluiting (‘Weekie wat een Weekie’) van het radioprogramma van Giel Beelen op 3fm. Speelman en Speelman won de tweede prijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2005. Op Bibliotheekplaza verzorgen ze de muzikale omlijsting van het programma.

Kosten

Deelnamekosten voor bibliotheekorganisaties in Zuid-Holland zijn € 79,00. We zijn verheugd bibliotheekorganisaties in Noord-Holland en de overige provincies nu ook voor deze prijs te mogen verwelkomen (in plaats van de eerder genoemde € 99,00 / € 139,00)!

Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. De deelname voor elke vijfde deelnemer van dezelfde organisatie is kosteloos. Dit wordt automatisch verrekend o.b.v. 20% korting op de basisprijs van elk ticket. Korting is niet geldig in combinatie met andere kortingen.

Schrijf je in voor Bibliotheekplaza 2020 >>

Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws over Bibliotheekplaza 2020 direct in je mailbox? Meld je aan voor onze mailing! Deze wordt ongeveer 3 keer per jaar verstuurd.

Meer nieuws