Programma Bibliotheekplaza 2023

Strategie en beleid HR en vrijwilligers Marketing Automatisering Logistiek Nieuws
Gepubliceerd op 04 oktober 2023

Met veel trots en plezier presenteren we het programma van Bibliotheekplaza, dit jaar op 9 november in het Koninklijk Instituut voor de tropen. We laten ons inspireren van sprekers buiten de branche binnen het thema De kracht van verhalen.

Let op! Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Wil je op de reservelijst geplaatst worden, mail naar bibliotheekplaza@probiblio.nl. Indien er een plekje voor je vrijkomt, hoor je dat rond 1 november.

Locatie: Het duurzame verhaal van het KIT

Ook dit jaar kiest Bibliotheekplaza bewust voor een duurzame eventlocatie. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum, evenementen- en bedrijfslocatie met een missie om de wereld inclusiever en duurzamer te maken. Het KIT is gevestigd in een monumentaal pand dat vol verhalen zit, over een koloniaal verleden, en over de uitdagingen, keuzes en kansen voor een duurzame toekomst. Lees meer op Kit.nl

09:15 uur Inloop in de ontvangsthal van het KIT

10:00 uur Welkom door dagvoorzitter Eva Cleven

Eva Cleven is de dagvoorzitter en neemt ons enthousiast mee in het thema. Eva is DJ en presentator en heeft een enorme voorliefde voor muziek. Zo werkt ze als DJ bij FunX. Bovendien is Eva een van de presentatoren van het jeugdprogramma Het Klokhuis.

Ze heeft deelgenomen aan verschillende televisieprogramma’s als Maestro, Race across the world en Expeditie Robinson. Iedere zaterdag is Eva te horen op NPO 3FM met het dance-programma Club Cleven namens de VPRO.

Optredens van Gershwin Bonevacia

Tijdens de dag word je getrakteerd op het werk van Gershwin Bonevacia. Gerschwin is dichter en performer, en was van 2019 tot 2022 stadsdichter van Amsterdam. Zijn dyslexie maakte hem tot een vindingrijke woordkunstenaar. Gershwins debuutbundel, ‘Ik heb een fiets gekocht’, werd een underground klassieker met meer dan 6000 verkochte exemplaren. In 2021 publiceerde hij ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’ en vertaalde hij het kinderboek ‘Zo klinkt verandering’ van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman. Voor ‘3PAK’ schreef hij het Boekenweek voor Jongeren geschenk. In 2023 staat hij op het podium met ‘Terug naar Prinsenplein’ en werkt hij aan een album.

“Bibliotheekplaza is sinds 2003 hét jaarlijkse event voor bibliotheekprofessionals, georganiseerd door Probiblio. Een inspirerend en verrassend congres voor iedereen die betrokken is bij de toekomst van bibliotheken.”

10:15 uur Plenaire spreker Kees Klomp

Lector Betekeniseconomie Kees Klomp vertelt over de kracht van nieuwe verhalen. Kees onderzoekt de (on)mogelijkheden van economische systeemverandering. Hij vertelt hoe een verhaal waarin we als samenleving geloven effect heeft op ons handelen. En hoe je met een goed verhaal mensen in beweging kan brengen. Het bestaande paradigma is niet langer houdbaar en gaat gepaard met onhoudbaar hoge kosten in de vorm van ecologische en sociale crises. Hoe kunnen we dit paradigma veranderen door nieuwe verhalen tot leven te brengen? Een mooi concreet voorbeeld is het boekje ‘De regenmakers’, een voorleesboekje dat hij schreef voor kinderen om zo het gesprek over klimaatverandering op gang te brengen.

11:00 uur Plenaire spreker Sander van Duijn

Laat je meevoeren in de wonderlijke wereld van het verhalen vertellen! Sander van Duijn van Storydiggers, hét storytelling bureau voor organisaties, legt uit wat de kracht van verhalen is. Wat maakt een goed verhaal? Waarom raken we zo in de ban van een goed verhaal? En hoe pas je die lessen toe in je eigen werk en hoe doen andere organisaties dat? Sander vertelt zijn verhaal, boordevol herkenning en onverwachte wendingen. Het wordt een spannende sessie vol heldinnen, monsters en magische ingrediënten. Jij wil toch zeker ook weten hoe dit verhaal afloopt…

11:50 uur Lunch

13:00 uur Eerste ronde deelsessies

Job van Tol

In ARTIS komt het leven samen in al haar diversiteit. Van het allerkleinste tot het allergrootste, ieder met hun eigen verhaal. Dat maakt ARTIS, samen met haar twee musea en Planetarium, een park vol levensverhalen. Ook het verhaal van de dierentuin zelf verandert mee met de tijd: alle exposities, uitingen en activiteiten dragen bij aan de bezoekerservaring en het verhaal dat het park wil vertellen. Maar hoe breng je al die verhalen op een boeiende manier over aan de bezoekers? En hoe kunnen de levensverhalen van een orang-oetan, vale gier en wisent je kijk op natuur verrijken? ARTIS-dierverzorger, schrijver van het boek De oppasser en verhalenverteller Job van Tol neemt je in zijn verhaal mee langs enkele historische levensverhalen uit het 185-jarige park.

Rondleiding door het KIT door Maarten van den Berg

Maarten van den Berg, Hoofd Marketing Communicatie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), geeft een tour door het koloniale verleden van het instituut. Hij vertelt meer over de  betekenis en symboliek van de decoraties in en rondom het gebouw, een rijksmonument dat werd geopend in 1926 als zetel van het Koloniaal Instituut. Je maakt kennis met soms pijnlijke maar ook bijzondere verhalen die in het gebouw te vinden zijn als ‘getuigen in steen’ van onze koloniale geschiedenis.

Rondleiding door het Wereldmuseum

Tijdens de rondleiding in het Wereldmuseum Amsterdam, voorheen Tropenmuseum, bekijk je met elkaar en een museumrondleider de tentoonstelling ‘Onze Koloniale Erfenis’. Deze tentoonstelling onthult ook de minder bekende verhalen in de Nederlandse geschiedenis en laat zien hoe kolonialisme doorleeft tot op de dag van vandaag. Het Wereldmuseum is genomineerd voor de Museumprijs 2023 door de manier waarop het nieuwe verhalen vertelt, verschillende culturele perspectieven deelt en inzet op wereldburgerschap.

 

Bron foto: Wereldmuseum Amsterdam

Rixt Hulshoff Pol

Rixt Hulshoff Pol, inhoudelijk programmamaker bij het Wereldmuseum (voorheen Tropenmuseum), neemt je mee in de poëtische programmareeks ‘Dichter bij Onze koloniale erfenis’. Dichters, schrijvers en spoken word artiesten geven hierin met hun verhalende performances een persoonlijk perspectief op kolonialisme en de impact ervan op onze hedendaagse samenleving. Hun performances brengen de performers, de objecten en de deelnemers, dichter bij elkaar. Tijdens de gesprekken die volgen op deze performances delen bezoekers hun reflecties rondom complexe thema’s als veerkracht en wit superioriteits denken. Tijdens de interactieve sessie op Bibliotheekplaza gaan we zelf de dialoog aan. Welke ruimte kunnen culturele instellingen openen voor makerschap via de combinatie van verhalende performances en dialoog? Waarom zijn juist musea en bibliotheken bij uitstek geschikt voor het voeren van ongemakkelijke gesprekken over actuele thema’s in onze maatschappij? En hoe pak je dit vervolgens aan?

Foto door Valentina Vos

Theo Pronk

Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen Stad, neemt je mee in het project De Verborgen stad. Deze ‘Google Street View’ van het verleden is een eigentijdse manier om erfgoed en geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken. Een unieke, digitale tijdreiservaring in 5D waar verhalen uit het verleden tot leven komen. Stap in een virtuele wereld! Ontdek waar Vermeer ooit zijn meesterwerken schilderde, dwaal door de verloren gegane schoonheid van de universiteitsbibliotheek van Harderwijk of ontmoet reizigers uit de zeventiende eeuw langs de oude trekvaart. Theo vertelt hoe alle ambities samenkomen in dit project. Reis mee terug in de tijd!

Martine Winkel

Martine Winkel is docent creatief schrijven en storyteller. Als verhalenbevrijder zal ze jou op een praktische manier helpen om jouw persoonlijke professionele verhaal te ontrafelen. Dit gaat verder dan het bieden van een eenvoudige structuur; maar zorgt voor empowerment, begrip, emotionele verwerking, verbondenheid en persoonlijke groei. Na afloop kun je jouw verhaal voor je laten werken.

Douwe van der Werf

Douwe van der Werf is onafhankelijk creatief directeur en producent. Als Storyteller is hij een expert in het transformeren van complexe narratieven naar krachtige verhalen voor organisaties. Samen met de Sonnenborgh Sterrenwacht in Utrecht werkt hij momenteel aan het project ‘New Planetary Narratives’. Dit initiatief streeft naar transformatieve ervaringen die de relatie tussen mens en natuur herstellen en een vernieuwende kijk bieden op onze toekomst. In zijn sessie vertelt Douwe over dit project en beslis jij zélf mee hoe het gezamenlijk en toekomstgerichte verhaal van de bibliotheek eruit ziet. Aan het eind van de dag gaan we dit verhaal ook daadwerkelijk ervaren! Een doe-sessie voor de toekomstgerichte bibliotheekmedewerkers dus.

13:45 uur Pauze

14:00 uur Tweede ronde deelsessies

“De bibliotheek is een schatkamer van verhalen.”

14:45 uur Pauze

15:10 uur Dagvoorzitter

 

15:15 uur Uitreiking Beste Bibliotheek en NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar

De uitreiking van NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar & de Beste Bibliotheek van het Jaar vindt voor het eerst plaats tijdens Bibliotheekplaza. De uitreiking van de prijzen is het feestelijke slotstuk.

De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen Bibliotheekblad, CPNB en NBD Biblion. De prijs voor Beste Bibliotheek wordt georganiseerd door Bibliotheekblad in samenwerking met NBD Biblion. Dit jaar slaan we de handen ineen.

De bibliotheken die meedingen naar de titel Beste Bibliotheek zijn: 

  • Barendrecht Carnisselande (De Bibliotheek Aanzet)
  • Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid)
  • Katwijk Schelpendam (Bibliotheek Katwijk)
  • Purmerend (de Bibliotheek Waterland)
  • Son en Breugel (Bibliotheek Dommeldal)

De drie genomineerde jeugdspecialisten worden bekendgemaakt op 12 oktober door de NBD.

Lees meer over de Beste Bibliotheek en de prijs voor Jeugdspecialist

16:00 uur Dagvoorzitter kondigt gezamenlijk verhaal aan

16:05 uur Eindoptreden gezamenlijk verhaal ‘shoot for the moon’ bibliotheek.

16:20 uur Afsluiting dagvoorzitter praktische handvatten van de dag

16:30 uur Borrel en gelegenheid tot napraten

17:30 uur Einde