Breng je collectieprocessen up-to-date!

Breng je collectieprocessen up-to-date!

Collectioneren en het beheren van de bibliotheekcollecties behoren nog steeds tot de kern van ons vak. Er wordt op allerlei locaties en op allerlei manieren collectie aangeschaft voor de basisbibliotheken en de scholen. Daarbij proberen we zo goed mogelijk de vraag van de klant te honoreren. Vooral voor de bibliotheken die aangesloten zijn op het Wise-systeem kunnen we veel betekenen. We zien dat nog niet iedereen uit deze groep collectioneert via de 'Bestelmodule'. Dat is jammer want het is een slimme manier van werken! 

Wat zijn de voordelen?

Bij het bestellen heb je alle vestigingen waarvoor je wilt bestellen op een rij zodat je heel makkelijk je aanschaf kunt spreiden. In één oogopslag zie je waar je nog ruimte hebt. Je hebt dus doorlopend per vestiging in beeld hoeveel banden je nog kunt kopen binnen je budget. 

Wat heb je er voor nodig?

Collectieprofielen die jaarlijks worden bijgesteld en waarvan de aanschaf en afschrijfaantallen ingevoerd kunnen worden in de Wise-Manager. Verder is het fijn wanneer je een duidelijk beeld hebt van de speerpunten van jullie collectie. Een volledig uitgeschreven collectiebeleidsplan is niet nodig.

Wat kan er nog meer?

Je kunt Wise een besteladvies laten geven voor wat er per vestiging aangeschaft moet worden. Daar heb je een abonnement op de AA-staffel van de NBD voor nodig. De geadviseerde aantallen zijn aan te passen wanneer je er van af wilt wijken.

We kunnen deze manier van werken ook inrichten voor de scholen waar je voor collectioneert. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in het uitbesteden van de selectiewerkzaamheden dan is dat mogelijk. Dit kan een handige oplossing zijn, bijvoorbeeld wanneer de collectioneur met pensioen gaat of wanneer collectiemedewerkers ingezet worden op nieuwe taken.

Ook kunnen we ondersteunen bij het in kaart brengen en uitwerken van de collectieprocessen binnen je organisatie. Kortom, Probiblio kan veel bijdragen aan het up-to-date brengen van de collectieprocessen. 

Meer weten? 

Ben je geïnteresseerd en wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Monique Verweijmeren (mverweijmeren@probiblio.nl), collectieadviseur bij Probiblio. Zij kan je verder helpen. Ook voor het schrijven van Collectiebeleidsplannen kun je bij haar terecht.

 

Meer nieuws