Pop-up bibliotheek voor gemeente in het landelijk gebied

Pop-up bibliotheek voor gemeente in het landelijk gebied

In verband met de coronamaatregelen blijft het gebouw van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in Oude-Tonge tijdelijk gesloten. De bibliotheek huist daarom voorlopig als pop-up vestiging in het dorpscentrum. Probiblio werkte mee aan de totstandkoming, onder meer vanuit het project 'Spreiding en bereik in het landelijk gebied'. Zo kunnen de inwoners van van Oude-Tonge toch bij een regionale bibliotheek terecht.

Wethouder Berend Jan Bruggeman van de gemeente Goeree-Overflakkee opende de bibliotheek op 21 juli. In klein gezelschap en mét anderhalve meter afstand, benadrukte hij het belang van lezen voor kinderen én volwassenen. “Boeken en lezen verkleinen de verschillen in de maatschappij. De bibliotheek speelt een belangrijke rol in het toegankelijk houden hiervan voor iedereen”, aldus de wethouder.

Links: Wethouder Berend Jan Bruggeman (rechts) van de gemeente Goeree-Overflakkee opende de pop-up bibliotheek.

Rechts: de ingang van de pop-up bibliotheek, met daarachter de Leespod voor kinderen geleverd door Probiblio.

De pop-up bieb is mede tot stand gekomen door subsidie van de gemeente. Met de (tijdelijke) sluiting van de bibliotheekvestiging in verzorgingshuis Ebbe en Vloed, leek het erop dat de inwoners van Goeree-Overflakkee voor langere tijd zonder regionale bibliotheek zouden zitten. Gezien het belang van lezen en de maatschappelijke functie van de bibliotheek besloot de gemeente bij te dragen aan deze tijdelijke oplossing.

Probiblio werkte in een paar weken tijd vanuit verschillende projecten mee aan de realisatie. De vrolijke Leespod is beschikbaar gesteld vanuit het innovatieproject De Nieuwe Leest en werd linearecta door de afdeling Logistiek bezorgd. Een binnenhuisarchitect heeft vanuit het project Pimp je Bieb (Spreiding & Bereik in het landelijk gebied) de inrichting een aantrekkelijke boost gegeven. Zo lukte het de bibliotheek de ruimte in korte tijd om te toveren tot een uitnodigende plek.

De pop-up bibliotheek is tot eind dit jaar gevestigd aan de Dabbehof 40 in Oude-Tonge en is geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00. Er zullen ook activiteiten georganiseerd worden, zoals peuterochtenden met voorlezen en spelletjes en; activiteiten van het digiTaalhuis. Het publiek kan tot eind deze zomer lid worden tegen gereduceerd tarief én meedoen aan een winactie voor een gratis lidmaatschap.

Lees ook: 'Uitdagingen van bibliotheken in het landelijk gebied onderzocht'

Meer nieuws