Ik kom wel vaker bij de KB, maar dit bezoek was anders dan anders… In het kader van een meeloopdag, mocht ik met diverse mensen achter de schermen mee kijken. Een uitgelezen kans om eens te bekijken wat er – behalve wat ik al weet – allemaal bij de KB gebeurt!

Mijn avontuur begon met een toeval. Enige tijd geleden las ik dat de KB niet alle Taptoe’s in depot had. Bij mij op zolder lagen nog wat oude jaargangen onder te stoffen en de KB had hier wel interesse in.

Melinda Kónya en Peter van Beest ontvingen mij en de Taptoe’s en lieten me de gang van een dergelijke gift zien. Blijkt dat materiaal allereerst in quarantaine te gaan, waar onderzocht wordt of er geen schadelijke stoffen of beestjes aanwezig zijn. Pas als het materiaal schoon is, mag het in de collectie worden opgenomen. Vervolgens namen ze me mee het immense depot in, waar ze lieten zien dat nou net de drie jaargangen die ik had meegenomen in hun collectie ontbraken. Dat moest gewoon zo zijn. Heerlijk, dat depot, je kunt er rustig een weekje doorbrengen zonder je een seconde te vervelen. Maar terug met de voeten op aarde; al die materialen moeten in het GGC beschreven worden. Een megaklus!

Na een heerlijke en gezellige lunch, wisselden Frank Bergsma en ik van gedachten over onder andere de ontwikkelingen rondom het marketingplatform en de informatiestroom binnen de keten. Het team van George Siemensma liet me zien hoe ontstellend arbeidsintensief het beschikbaar stellen van gedigitaliseerde content is. Ik ben een groot fan van Delpher; heb ik wel eens verteld dat ik hier – zelfs ondanks een zetfout – gevonden heb dat mijn overgrootvader ´per ongeluk is overreden door een postrijtuig’?

Interessant om te zien wat er allemaal nodig is om te zorgen dat je überhaupt iets terug kunt vinden in die gedigitaliseerde content. Het is bepaald geen kwestie van een bladzijde onder een scanner leggen! Veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de metadata. Nog nooit had ik nagedacht over het nut en noodzaak van de markeringen in de tekst. Laat staan wat er voor nodig is om die te kunnen tonen.

Jasper Faase vertelde me over de samenwerking met de uitgevers. Waarbij het niet alleen gaat om de e-books, maar ook om alle andere content, digitaal én fysiek. Bij mij leefde het idee dat het allemaal vrij moeizaam gaat, maar Jasper vertelde over de behaalde successen en toekomstige kansen. We spraken over de uitdagingen en mogelijkheden rondom ‘digitizing on demand’, het collectieplan, beschikbaarheid van de long tail, de magazijnfunctie van de diverse ketenpartners en IBL. Met Jasper heb ik afgesproken dat we hierover wat verder in de tijd nog eens contact hebben.

Al met al was het een zeer interessante dag, waarbij ik mij heel erg welkom voelde. Zonder enige terughoudendheid gaf iedereen mij een kijkje in de keuken en gaf antwoord op welke vraag ik ook maar stelde. Ondanks (of misschien zelfs dankzij) wat tegenslag is Grietje Smit er heel erg goed in geslaagd een boeiend programma voor me te maken. Mijn persoonlijke én zakelijke nieuwsgierigheid werd enorm geprikkeld.

Mijn gesprekspartners heb ik van harte uitgenodigd om ook eens bij ons langs te komen, om te genieten van evenveel gastvrijheid als de KB mij bood!