Probiblio zoekt een adviseur Fondsenwerving

Wil jij bibliotheken ondersteunen op het gebied van fondsenwerving? Dan zoekt Probiblio jou!

 • 32 - 36 uur per week
 • Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • Salaris afhankelijk van opleiding en ervaring (schaal 10 cao Openbare Bibliotheken)
 • Standplaats Hoofddorp en je bent regelmatig op pad in Noord- en Zuid-Holland
 • Een afwisselende baan met veel ruimte voor ontwikkeling en eigen inbreng

Wat doen we bij Probiblio?

Probiblio werkt voor en mét de openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dat zijn 39 organisaties met samen 378 vestigingen in 98 gemeentes. De bibliotheek is een toegankelijke plek waar iedereen terecht kan voor cultuur, kennis en studie. Wij willen ervoor zorgen dat de bibliotheken er morgen sterker voorstaan dan vandaag. Daarom kunnen zij bij ons terecht voor ondersteuning en advies over hun dienstverlening en bij hun bedrijfsvoering. Praktisch, tactisch én strategisch. Of het nu gaat om digitalisering, beleid voor medewerkers en vrijwilligers, marketingcampagnes of programma's voor basisvaardigheden en educatie.

Omdat de bibliotheekbranche volop in beweging is, bewegen wij mee. Vanaf 2021 werken we op basis van de Netwerkagenda. Die zorgt voor versterking en verbinding en geeft de branche een gezamenlijke focus. Probiblio heeft dit vormgegeven in vijf opgaven. De komende jaren groeit Probiblio verder door naar een ondernemende en innovatieve kennis- en netwerkpartner. Wil jij daar je bijdrage aan leveren?

Jouw rol

Als Adviseur Fondsenwerving adviseer je bibliotheken over geschikte lokale en regionale fondsen en subsidies die in lijn zijn met hun marketingstrategie. Zowel structureel als project gebonden. Jij bent de sparringpartner voor onze bibliotheken – bij alle uitdagingen die fondsenwerving met zich meebrengt. 

Hoe doe je dat? Onder andere door:

 • bibliotheken te adviseren over het vormgeven, ontwikkelen, uitvoeren en verantwoorden van een fondsenwervingsstrategie;
 • structurele marktverkenning voor nieuwe kansen op subsidieregelingen, mogelijkheden bij fondsen en andere samenwerkingsverbanden;
 • afstemmen met projectleiders over de haalbaarheid van de financiering bij fondsen;
 • coaching van bibliotheekmedewerkers bij het vertalen van doelen naar fondsaanvragen;
 • adviseren op basis van de balans investering van tijd vs. opbrengsten;
 • je kennis en visie óók te delen via blogs, artikelen en whitepapers;
 • overleg binnen netwerk voor deling van kennis en ervaringen.

Team waarin je werkt

Je gaat werken met enthousiaste en betrokken collega’s in het team Organisatieadvies. We versterken de organisatieontwikkeling bij bibliotheken en adviseren onder andere over bedrijfsvoering, business- en verdienmodellen, organisatieverandering en HRM. We werken aan veel verschillende en interessante projecten; van het vormgeven van multifunctionele organisaties tot het ontwikkelen van KPI’s om tot impactmeting te komen. Daarin trekken we op met andere disciplines zoals marketing, marktonderzoek, programmering en financiën.

Wat vragen we van jou?

Je wilt een bijdrage leveren aan het succes en de toekomst van openbare bibliotheken. Dat kun je, omdat je een enthousiasmerende persoonlijkheid hebt, een zelfstandige werker bent en tegelijkertijd ook een goede teamspeler.

Jij hebt/bent:
 • een relevante opleiding op HBO/WO niveau;
 • minimaal 3 jaar werkervaring op het gebied van fondsenwerving bij een culturele instelling;
 • strategisch en hebt een visie op het gebied van fondsenwerving;
 • een commerciële denker, hands-on en zelf startend;
 • een vertaler van doelen en projecten in fondsaanvragen;
 • een relevant netwerk op het gebied van fondsenwerving;
 • goed in het onderhouden van contacten met relaties;
 • aantoonbare ervaring in het werken binnen multidisciplinaire teams.

Werken bij Probiblio

Midden in de Randstad werkt ons brede team van adviseurs en specialisten samen. Ieder vanuit zijn eigen expertise en ervaring, maar elk met dezelfde drive: bouwen aan sterke bibliotheken. Werken in zo'n sector is dynamischer en uitdagender dan je misschien zou denken. De bibliotheek ontwikkelt zich, en dat maakt onze activiteiten heel divers.

Wat vinden we belangrijk in ons werk? Vrijheid om je eigen werk in te richten en flexibel te werken. Een gezonde privé-werk balans. Kansen om je te blijven ontwikkelen, goede opleidingsmogelijkheden. Uiteraard ontvang je van ons een laptop, telefoon, vergoeding van jouw bibliotheeklidmaatschap en een fijne thuiswerkplek. En tot slot, onze open en vriendelijke sfeer – zélfs nu we vanuit huis werken.

Bibliotheken maken programma’s en collecties voor iedereen, dat doen wij ook – ongeacht leeftijd, geaardheid, afkomst of fysieke gesteldheid. Die diversiteit zien we graag in onze organisatie terug. Daarom nodigen we ook iedereen uit te reageren.

Reageren

Probiblio laat zich bij de werving en selectie ondersteunen door BMC. Solliciteren kan via de website van BMC, https://bmc.nl/vacatures/9113175. Wacht niet te lang met reageren. Gedurende de looptijd van de vacature gaan we al in gesprek met mogelijk geschikte kandidaten.

Voor vragen over de functie of de procedure kun je terecht bij Alex Broeders, Recruiter Werving & Selectie, 06-83044395 of alex.broeders@bmc.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen we niet op prijs.