Spelenderwijs leren met de beweegvloer

Nieuws Educatie Programmering
Gepubliceerd op 05 januari 2022
Bibliotheek AanZet en Probiblio werkten van september tot december 2021 samen aan een pilot waarbij we een beweegvloer voor kinderen testten. Deze interactieve en virtuele vloer, ontwikkeld door het bedrijf Springlab, zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 6 jaar bewegend leren na het voorlezen. 

Een interactieve vloer is een projectie op de vloer die beweging registreert en daarop reageert. Denk bijvoorbeeld aan het achtervolgen van beelden van voorbijgangers op de vloer, bladeren die opzij gaan als je er overheen loopt en allerlei spelletjes waar je mee kunt interacteren.

Beweegvloer met beweeggames van Springlab

Springlab heeft voor bewegend leren een mobiele beweegvloer met beweeggames ontwikkeld. Peuters en/of kleuters worden bij activiteiten van de VoorleesHelden (in Bibliotheek AanZet) voorgelezen door een medewerker uit een boek met een bepaald thema. Na het voorlezen spelen ze op de vloer
een educatieve game die een koppeling heeft met het thema van het voorgelezen boek.

Eindrapport: inspiratie en bevindingen voor andere bibliotheken

In dit eindrapport bespreken we hoe de pilot verliep, of we de vooraf gestelde doelstellingen behaalden en welke leerpunten en toekomstige kansen we zien. Het rapport biedt andere bibliotheken die een beweegvloer willen aanschaffen inspiratie en zij kunnen onze ervaringen en bevindingen meenemen tijdens de implementatie.

Zo leerden we dat de beweegvloer ervoor zorgt dat er interactie tussen kinderen is. Kinderen werken samen, helpen elkaar, praten met elkaar en enthousiasmeren andere kinderen om te spelen. Dit is positief voor betrokkenheid en ontwikkeling van het kind.

De beweegvloer werkt bovendien als een magneet voor kinderen en het werkt aanstekelijk richting andere kinderen. Een extra pluspunt is dat het voor bibliotheekmedewerkers een genoegen is om de levendigheid op de jeugdafdeling te ervaren. De beweegvloer zorgt voor levendigheid en plezier in de vestiging.

Lees het eindrapport pilot Springlab beweegvloer

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de beweegvloer: