Spelrecensie (digitale) geletterdheid: Smart Letters van Marbotic

Blog Educatie
Gepubliceerd op 05 oktober 2021

Door Aniek van Son

Het aanbod betaalde spelletjes rondom digitale geletterdheid is groot. Hoe kies je waarmee je aan de slag gaat? Adviseur Digitale geletterdheid Aniek van Son stort zich in haar recensies op verschillende spellen en vertelt je hoe het werkt. Dit keer: Smart Letters van Marbotic, een educatieve set houten letters die gebruikt kunnen worden in combinatie met een tablet en verschillende apps.

Hoewel de sets van Marbotic al even op de markt zijn, zijn ze naar mijn idee nog redelijk onbekend. Het concept is simpel. De set Smart Letters bestaat uit 26 houten letters (A tot Z), die communiceren met één van de 3 bijbehorende apps op een tablet. De apps waarmee je aan de slag kan zijn Alfamonster, Vocabubble en Bla Bla BoxDe apps zijn via eu.marbotic.com gratis te downloaden en zijn geschikt voor zowel iOS als Android.

  1. Alfamonster – Leer het alfabet, hoor hoe een letter wordt uitgesproken en ontdek de vorm van iedere letter. Het Alfamonster eet alle letters op!
  2. Vocabubble – Ontdek nieuwe woordjes en letters in combinatie met afbeeldingen in een grappige wereld.
  3. Bla Bla Box – Kinderen maken een combinatie van letters en leren zo lettergrepen te maken. Bla Bla Box spelt de woordjes en leest ze voor.

Daarnaast zijn er nog 2 apps die alleen in het Engels beschikbaar zijn: Marbotic Letters en Lil Reader.

Mooie vormgeving en minimale uitleg

Wanneer je een Marbotic set bestelt via eu.marbotic.com,  kan je de set binnen 3 werkdagen thuis verwachten. De set is mooi vormgegeven, voelt prettig aan en de letters verspreiden een heerlijke houtgeur. De eenvoud van de set spreekt me aan: houten letters met zwarte rubbertjes en kleine zilveren handvatten. En de gekleurde letters roepen een vrolijk gevoel op.

Wat opvalt is de minimale uitleg die erbij zit. Zo vind je achterop de doos een overzicht van wat je leert (‘enrich vocabulary, discover the alphabet, learn to write words’) en vind je in de doos zelf een klein papiertje met daarop 2 stappen (‘1. download de 3 gratis apps via marbotic.com/install en 2. ontgrendel de apps met de Smart letters’).

Braaf ga ik naar marbotic.com/install. Belangrijk is dat je de apps echt via de site opzoekt en download. Wanneer je de apps probeert te zoeken in de App Store, poppen ze namelijk niet op. Tijd om de apps te openen en te activeren.

Alfamonster, Vocabubble en Bla Bla Box

Alfamonster

Met Alfamonster leer je het alfabet en de bijbehorende klanken. Binnen de app heb je verschillende opties. Zo kan je het Alfamonster voeden met een letter, waarna het monster de letter voor je uitspreekt. Of een bijbehorend plaatje, de kleine letter en de schrijfletter laat zien. Ook kan je apart oefenen met klanken, plaatjes of de verschillende soorten letters. Alleen met deze app ben je al een paar uur zoet. Hoewel de app zelf weinig uitleg bevat, spreekt het voor zich. Daarnaast is het fijn hoe vrij kinderen worden gelaten in het beleven en ontdekken van de app.

Vocabubble

De app Vocabubble richt zicht op het leren van woorden en letters. Als je de app voor het eerst opent, verschijnt het hele alfabet. Vervolgens kies je een letter en mag je met die letter op het scherm stempelen. Bij de eerste keer stempelen verschijnt de letter en hoor je de klank. Bij de tweede keer stempelen wordt de letter omgezet in een afbeelding. Kinderen kunnen vervolgens nadenken over het woord dat bij de afbeelding hoort. Bij de derde keer stempelen verschijnt het bijbehorende woord in beeld.

Het leuke aan deze app is dat je hem zowel alleen, als met z’n tweeën kan spelen. De eerste keer had ik niet helemaal door wat je moest doen, maar door stug te blijven stempelen met de letters kwam ik een heel eind. Verder worden er interessante en niet altijd doorsnee woorden gebruikt (bijvoorbeeld ‘aal’, ‘adelaar’, ‘gazelle’ of ‘hersenen’) waardoor de woordenschat van het kind zeker wordt uitgebreid. Op een gegeven moment ben je natuurlijk door de woorden heen, maar ik denk dat wanneer je zover bent, het kind toch wel toe is aan een hoger niveau.

Bla Bla Box

In de app Bla Bla Box kunnen kinderen zelf woorden maken door letters te stempelen. De letters worden hierbij uitgesproken en als je de letters dicht tegen elkaar aan stempelt ontstaat er een woord. De app is vrij simpel, maar zeker interessant voor kinderen die interesse krijgen in woorden en letters of net beginnen met lezen.

Marbotic Letters en Lil Reader

De andere twee apps, Marbotic Letters en Lil Reader, kun je alleen in het Engels gebruik. Maar niet getreurd! Ik zag al meteen mogelijkheden voor wat oudere kinderen, die graag Engels willen leren. Dit zou ook bij de andere apps kunnen als je daar een andere taal voor instelt. Mogelijkheden genoeg dus.

Eindoordeel: Een mooie tool voor de beginnende lezer

Je hebt nu een beeld van de set en de bijbehorende mogelijkheden. Wat zijn de voor- en de nadelen van de set?

Wat opvalt aan de set en wat ook terugkomt in de apps, is de minimale uitleg. De apps ontdek je door simpelweg met de letters te stempelen. Hoewel het fijn is hoe vrij kinderen worden gelaten in het beleven en ontdekken van de app, had ik als begeleider graag wat meer uitleg willen hebben. Nu moet je eerst zelf de hele app doorlopen voor je anderen kan begeleiden.

Waar ik wel erg over te spreken ben, zijn de mogelijkheden van de set in combinatie met de apps. De set biedt meer mogelijkheden dan je op het eerste gezicht denkt. Zo zou ik de set ook zeker bij wat oudere kinderen willen toepassen. En er zijn meer voordelen. De set is erg mooi vormgegeven. Je hebt er geen batterijen, Bluetooth of – na het downloaden van de app – Wifi voor nodig. De letters beschadigen het iPad-display niet, doordat ze van hoogwaardige en kindveilige materialen zijn gemaakt. En de set is gemakkelijk te verkrijgen, bijvoorbeeld via bol.com of eu.marbotic.com.

Marbotic Smart Letters is een prachtig vormgegeven set voor kinderen die net beginnen met lezen of interesse krijgen in woorden en letters. Met de verschillende apps ontdekken kinderen nieuwe klanken en vergroten ze hun woordenschat. Ik denk dat de set zowel in de klas, in de bibliotheek en in huis een mooie toevoeging kan zijn. Daarom krijgt de set van mij een 8.5.

Marbotic Smart Letters is een prachtig vormgegeven set voor kinderen die net beginnen met lezen of interesse krijgen in woorden en letters. Ik denk dat de set zowel in de klas, in de bibliotheek en in huis een mooie toevoeging kan zijn. Daarom krijgt de set van mij een 8.5.

Marbotic smart letters in actie zien? Check in onderstaande video hoe onze adviseurs ermee aan de slag gaan.

Tip: Ken je onze Lab out of the Box-lesbrieven al? Daarmee verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid gericht op kinderen en jongeren.