Studiereis naar De Krook en jongerenbib Kubus Permeke

Strategie en beleid Blog
Gepubliceerd op 18 maart 2023

Als trainee Openbare Bibliotheken Amber Bregman ging mee op studiereis naar Gent en jongerenbib Kubus Permeke Antwerpen. In dit verslag deelt ze haar ervaringen.

Afgelopen februari bleek maar weer eens hoe ongelooflijk leuk het is om trainee van Probiblio én de Westfriese Bibliotheken te mogen zijn. Samen met mijn persoonlijke heldin en programmamaker Lisa Croese vertrok ik voor dag en dauw naar België. De feestelijke studiereis waarop we ons al weken verheugden werd georganiseerd door onze eigen Karen Bertrams, die jammerlijk schitterde in afwezigheid. Ze ‘wil het er niet over hebben’ dus ik kan alleen zeggen dat het te wijten is aan een spelbreker beginnend met de letter ‘c’.

Kuubfest

Gelukkig waren daar David, Tessa, Lotte en Geert-Jan om alles in goede banen te leiden. Samen met hen en alle andere leergierige biebcollega’s gingen wij op bezoek bij de bibliotheken van Gent en Antwerpen. Met name Antwerpen is heel bijzonder. Daar staat namelijk de eerste jongerenbibliotheek van België genaamd Kubus, die waarschijnlijk ook de eerste is van Europa en misschien zelfs van de wereld! Het laatste weekend van februari was daar een speciaal programma met workshops en feestelijke activiteiten onder de toepasselijke naam Kuubfest om dit te vieren. Het was een uitgelezen kans om daar een kijkje te nemen en zo inspiratie naar Nederland en West-Friesland te halen.

Bestaande programmering in een nieuw jasje

Onze eerste stop was Bibliotheek De Krook in Gent. Dit gebouw is nauw verbonden met de stad eromheen; de materialen zijn erop uitgekozen te passen bij Gent en door het vele glas gaat de bibliotheek naadloos over in de stad. Een aantal maanden geleden is daar een groep jongeren samengesteld die de bibliotheek mochten ‘overnemen’ en die komen met allerlei toffe plannen. Ook intern is er veel werk verzet. Zo gingen collega’s brainstormen waarbij ze zich o.a. moesten inleven als (chagrijnige, puberende) jongere in de bieb (waar stoor je je aan en wat vind je leuk?) en bestaande programmering in een nieuw jasje voor jongeren moesten proberen te steken.

Books & Booze

Na hier van alles over te hebben gehoord, vertrokken we naar een heel bijzondere boekhandel: Books & Booze. We waanden ons daar in een soort hemel voor boekliefhebbers. Door de kunstig opgestapelde boeken en drankflessen die zich van de wetten van de zwaartekracht weinig aan leken te trekken, durfde ik me met mijn gigantische rugtas bijna niet te bewegen. De bevlogen eigenaar stelt fantastische cadeaus samen bestaande uit een boek en een drankje: vertel hem iets over de geluksvogel in kwestie zoals een favoriete boek of drankje of zelfs iets over diens persoonlijkheid en hij komt met de leukste tips. Over leuke tips gesproken: alle boeken in zijn winkel heeft hij gelezen en besproken op GoodReads (Ief Stuyvaert). Toen was het tijd om weer te vertrekken naar Antwerpen waar we ’s avonds bij een open mic in de jongerenbibliotheek Kubus Permeke mochten meekijken. Jongeren kwamen daar zingen en gedichten voordragen. Hun steun voor elkaar raakten alle toeschouwers en de positieve energie spatte ervan af.

‘Jongerenbib’

Zaterdag, na het ontbijt en de nodige boekhandel bezoekjes, gingen we naar de hoofdbibliotheek in Antwerpen. Daar kregen we uitleg over de speciale hiphop-collectie, de graffititekeningen op de buitenplaats van de bibliotheek en de grote trap die dezelfde avond nog zou worden omgetoverd tot podium. Toen we weer terugkeerden naar de jongerenbib (ja zo zeggen ze dat in België) waren er allerlei toffe workshops gaande waaronder silent poetry (een silent disco met gedichten), raamtekenen en cypher (een soort vorm van met rapteksten improviseren op een beat).

We kregen uitleg over de belangrijkste doelen van de bib: 1) hangen & ontmoeten 2) lezen & ontdekken 3) doen & creëren 4) participeren & groeien. Ook organiseren ze allerlei leuke activiteiten vanuit de bibliotheek zoals read & relax (georganiseerd door limba_reads, leuke instagramtip) en wordt de collectie samengesteld door een jongerenpanel. In de avond keerden Lisa en ik met Lotte en Geert-Jan op eigen houtje terug naar de bibliotheek, waar we spelletjes hebben gedaan met de jongeren en de gemiddelde leeftijd omhoog hebben gebracht. Er was ook een DJ, dus het zou best kunnen dat we onszelf nog even voor gek hebben gezet op de dansvloer… Hierna gingen de jongeren een cypher/rap optreden geven. Ik werd echt van mijn sokken geblazen. Wat waren ze goed! Het was erg indrukwekkend om dat mee te maken en om jongeren (zelfs/juist tienerjongens) zo gepassioneerd te zien.

Tollende hoofden

Op zondag slenterden we nog even door de stad. Lisa en ik bezochten het museum KMSKA waar Saskia de Coster een maand lang leefde en werkte aan haar nieuwste boek. Na het inslaan van de nodige poppencadeautjes voor het thuisfront keerden we met tollende hoofden van de inspiratie weer terug naar onze West-Friese roots. Een gedachte speelde op de weg naar huis telkens door mijn hoofd: Kubus mag dan misschien de eerste ‘jongerenbib’ zijn, laten wij ervoor zorgen dat het niet de enige blijft!