Traineeship Openbare Bibliotheken

Dienst
Gepubliceerd op 05 oktober 2023

De bibliotheeksector kampt met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Hoe werf en bind je in een krappe arbeidsmarkt jong talent die bibliotheken helpen in de veranderende rol naar een maatschappelijk-educatieve netwerkorganisatie? Het Traineeship Openbare Bibliotheken zorgt voor deze instroom. Met het ontwikkelprogramma leidt Probiblio samen met de bibliotheken trainees op tot bibliotheekmedewerker van de toekomst.

  • Profiel trainee: afgeronde HBO/ WO opleiding, maximaal 2 jaar werkervaring, intrinsieke belangstelling voor bibliotheekbranche en de maatschappelijke opgaven.
  • Gedurende het tweejarige traineeship werken de trainees 3 keer 8 maanden aan een door een bibliotheekorganisatie ingebrachte opdracht bij 3 verschillende bibliotheken.
  • Voor de opdracht bij de bibliotheek werkt de trainee onder begeleiding van een mentor in een team waarbij de trainee verantwoordelijk is voor een eigen (deel)resultaat. Gedurende de 8 maanden leert de trainee de bibliotheek kennen (sleutelpersonen, processen, structuur, de belangrijkste strategische thema’s) en wordt het zelfinzicht vergroot (hoe kwaliteiten effectief inzetten binnen de context van de bibliotheek).
  • Het ontwikkelprogramma bestaat naast de 3 opdrachten uit trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling, vakinhoudelijke trainingen, intervisie, coaching en een groepsopdracht (32 uur werken bij bibliotheek en 4 uur training per week).
  • Trainees ontwikkelen een brede kijk op de functies en toegevoegde waarde van bibliotheken en ervaren welke waarde zijzelf kunnen en willen toevoegen binnen de bibliotheeksector.
  • Inbreng bibliotheek: opdracht, financiële vergoeding (8 maanden, 32u/week, schaal 7.2 plus werkgeverslasten), learning on the job, kennis en inhoudelijk begrip van de bibliotheek geven en tenslotte banen voor instroom in loondienstverband na traineeship.

“Trainees hebben een frisse blik en kunnen een versneller zijn voor verandering. Door ze te koppelen aan meer ervaren collega’s ontstaat er een wisselwerking tussen de onbevangenheid van de trainee en de aanwezige kennis en ervaring in de organisatie. Dit geeft nieuwe inzichten die voor beide waardevol zijn.”

Dionne Dinkhuijsen

Directeur-bestuurder Bibliotheek aan den IJssel

“Onze trainee Ilse levert een mooie en waardevolle bijdrage aan de doelen die we voorafgaand aan de opdracht hadden gesteld. Al snel werd ze ervaren als lid van het team dat meedenkt en bijdraagt.”

Wouter van Heiningen

Directeur-bestuurder Bibliotheek De Plataan

Alles over traineeship openbare bibliotheken

Programmering
Blog

Studiereis naar De Krook en jongerenbib Kubus Permeke