'We staan als bibliotheek goed in de maatschappij'

Blog Logistiek
Gepubliceerd op 03 mei 2021
Fred Koolhaas is chauffeur bij Probiblio’s afdeling Logistiek. Deze afdeling verzorgt het fysieke transport van media tussen bibliotheken onderling en tussen bibliotheken en Probiblio. Onze 11 vrachtwagens maken hiervoor wekelijks meer dan 500 stops en vervoeren jaarlijks 5 miljoen boeken en andere materialen. Communicatiemedewerker Emma Bijloos reisde in maart 2020 een dagje met Fred mee en interviewt hem na een uitzonderlijk jaar opnieuw.

Vlak na dat ritje langs bibliotheken in Zuid- en Noord-Holland in 2020 ging Nederland in gedeeltelijke lockdown. Ook het interbibliothecair leenverkeer lag een paar maanden stil. “Maar niet lang daarna pakten wij ons werk gewoon weer op,” vertelt Fred. “We hebben het eigenlijk drukker, vervoeren meer als voorheen.”

Hoe dat komt? De bibliotheken zijn vanwege de coronamaatregelen gesloten, maar mogen open blijven voor het afhalen en brengen van gereserveerde boeken. “Dat is heel gemakkelijk: je zit thuis achter je laptoppie en kan rustig kijken wat je leuk vindt. Of misschien is er wel een nieuw boek dat je graag wilt hebben. Je reserveert de boeken online en de bibliotheek zet ze voor je klaar.” Daarnaast hebben mensen nu meer tijd. “’s Avonds mag je toch niet naar buiten. Je kan niet naar de bioscoop, je kan haast niks. Dankzij die afhaalservice hebben de mensen in elk geval nog wat te lezen.”

“Dankzij de afhaalservice van bibliotheken hebben mensen in elk geval nog wat te lezen.”

“Die boeken moeten natuurlijk wel ergens vandaag komen. En dat is wat wij doen. De kleinere bibliotheken zijn nog dicht, maar hun boeken worden wel uitgeleend via de grotere vestigingen die afhaalpunt zijn. Dus die vervoeren wij ook.” Het interbibliothecair leenverkeer: een ongelofelijke service. “Het is natuurlijk wel fijn om te weten dat er ook, of juist nu, zoveel gelezen wordt. Dat geeft ons toch recht van bestaan. We staan als bibliotheek gelukkig best wel goed in de maatschappij.”

Sinds oktober werken Probiblio’s afdelingen Logistiek en Collecties vanaf een nieuwe locatie: een bedrijfshal aan de Lireweg 17 in Nieuw-Vennep. “Het was een lege hal, alles hier is nieuw. We hebben meer ruimte om de spullen klaar te zetten en laden en lossen gaat ook wat makkelijker. Ik denk dat we wel een leuk stekkie hebben zo.”

Vorig jaar vertelde Fred dat het onderweg zijn en het contact met de bibliotheekmedewerkers dit werk zo leuk maakt. Zo werd ons bij Bibliotheek Voorschoten direct bij binnenkomst koffie aangeboden. En als de medewerker even niet op haar plek is, legt ze een muntje voor de automaat voor Fred neer. Hoe is dat nu? “Het bezoek aan bibliotheken is nog steeds hetzelfde. Toevallig rij ik zelf niet meer langs Bibliotheek Voorschoten, die is van mijn route afgegaan. Nu komt daar een andere chauffeur, maar dat muntje ligt er nog steeds.”