Workshop Bloom: met je team in gesprek over de impact van technologie 

Nieuws Educatie Primair onderwijs
Gepubliceerd op 19 februari 2024

Kunstmatige intelligentie en geavanceerde robotica veranderen tegenwoordig steeds vaker de manier waarop wij werken, leren en samenleven. Het kan moeilijk zijn om deze veranderingen voor je te zien. Met de workshop Bloom visualiseer je samen met je team wat er de komende jaren in het onderwijs en onze samenleving gaat gebeuren. 

In de workshop Bloom onderzoek je wat er gebeurt wanneer je onderwijs volledig verplaatst naar een digitale omgeving. Je reist naar het jaar 2035 om te ontdekken wat de Digitale Revolutie allemaal teweeg heeft gebracht. Aan de hand van toekomstverhalen, historische colleges en discussievragen dompel je je onder in een mogelijke toekomst van het onderwijs en word je uitgedaagd om met een kritische blik te kijken naar de impact van technologie. Ook maak je tijdens de workshop een keuze: investeer je wel of niet in het gepresenteerde scenario?  

In 2023 hebben we bij Probiblio de workshop intern gespeeld. Een gevarieerde groep collega’s haakte hierbij aan: van educatie tot collectie en van programmering tot marketing. Hieruit volgden enthousiaste reacties, zoals: ‘Hoewel je er misschien niet meteen vrolijk van wordt, biedt het wel handvatten om met de toekomst aan de slag te gaanen ‘Door de manier waarop de workshop is opgebouwd word je helemaal meegenomen in de reis!’. 

Deelnemende bibliotheken

In 2024 bieden we ook aan bibliotheken de mogelijkheid om de Bloom workshop te ontdekken. Zo gingen Probiblio’s adviseurs digitale geletterdheid Anniek Post en Aniek van Son langs bij Bibliotheek Bollenstreek en Bibliotheek Amstelland om de teams onder te dompelen In de Bloom workshop. 

Bij Bibliotheek Bollenstreek besloten 4 van de 10 deelnemers te investeren in Bloom. Hieruit volgden interessante gesprekken over de voors en tegens van digitale technologie, wat grote bedrijven al van ons weten en hoe we naar de toekomst moeten kijken. Bibliotheek Amstelland had een duidelijk beeld van wat ze vooral niet willen. Ze besloten juist niet in Bloom te investeren. Kernwaarden die bij hen de boventoon voerden waren de menselijke maat en loskomen uit je bubbel. 

Een eerste stap 

De Bloom workshop kan een mooie eerste stap zijn op het gebied van digitale geletterdheid: wat kun je verwachten in de toekomst, waar komen we vandaan en gebaseerd op welke waarden maak ik mijn keuze? 

De workshop is gecreëerd door Studio Monnik in opdracht van de PO-raad en focust zich op het onderwijs, maar is ook interessant voor programmamakers, marketeers en collectioneurs. 

Graag met Probiblio en de Bloom workshop aan de slag?