Zo promoot je de digitale bibliotheek

Nieuws Praktijkvoorbeeld Toolkit
Gepubliceerd op 11 december 2023

De digitale bibliotheek heeft bezoekers ontzettend veel te bieden, maar is niet altijd even zichtbaar. De materialen in deze nieuwe toolkit, ontwikkeld in het Fieldlab QR-codes, kun je gebruiken om het digitale aanbod meer aandacht te geven in jouw vestiging. In de toolkit vind je onder meer posters, flyers en insteekbordjes.

Bekijk de toolkit op de website van de Landelijke Huisstijl

Scan de QR-code en bekijk de online collectie

Bezoekers van de bibliotheken kunnen de QR-codes scannen en belanden vervolgens in de online collectie. De VOB heeft onlangs een stuk gepubliceerd over het project, waarbij Froukje Stuursma (Biblionet Drenthe) uit de projectgroep en deelnemer Ricardo Maas van ZB Bibliotheek van Zeeland aan het woord komen. Zo geeft Ricardo aan: “Het liefst zouden we QR-codes overal inzetten: in onze vestigingen, op stations, bij de huisarts, noem maar op. Voor dat eerste hebben we alvast speciale bordjes ontwikkeld die we in de kasten kunnen plaatsen. Wanneer het fysieke boek niet beschikbaar is, kan men altijd het digitale boek lenen.” Lees hier het hele interview.

Meer weten?

De toolkit is één van de resultaten van het Fieldlab QR-codes. Dit is opgezet door verschillende POI’s, waaronder Probiblio, in samenwerking met de KB en maar liefst 19 deelnemende bibliotheken. In het Fieldlab starten alle deelnemers initiatieven rondom QR-codes om zo de collectie van de online bibliotheek zichtbaarder te maken.

Bekijk de projectgroep rondom het Fieldlab QR-codes op Biebtobieb. Een eindrapportage van het project volgt in de loop van komend jaar. Het fieldlab is onderdeel van de stelseluitdaging Innovatie uit de Netwerkagenda n.a.v. het biebconvenant 2020-2023 van de VOB, SPN en KB, deze is hier terug te vinden.

Praktijkvoorbeeld

Bekijk in deze video hoe De Nieuwe Bibliotheek (Almere) en Bibliotheek AanZet (Alblasserdam) aan de slag gingen met de QR-codes in hun vestigingen.