2 nuttige tools om je bibliotheek te verduurzamen

Nieuws Strategie en beleid
Gepubliceerd op 05 juli 2023

Wil jouw bibliotheek graag duurzamer worden? Maak dan gebruik van 2 nieuwe handige middelen: de Groene menukaart en een animatie die uitlegt hoe je het keurmerk Duurzaam Gastvrij behaalt.

Het thema Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. Ook bibliotheken kunnen actief bijdragen leveren om te komen tot een duurzamere maatschappij.

Animatie keurmerk Duurzaam Gastvrij

Wil jij je bedrijfsvoering verduurzamen maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan het behalen van dit keurmerk een nuttig middel zijn. Niet alleen staan alle normen helder beschreven; aan het eind van het traject is de certificering een mooie kroon op al het werk. Zo kun je aan alle bibliotheekbezoekers kenbaar maken dat duurzaamheid voor jouw organisatie belangrijk is. In deze animatie leggen we het proces richting certificering uit.  

Groene Menukaart

Voor huurders en eigenaren die hun gebouw willen verduurzamen is er goed nieuws: op 15 juni jl. werd de Groene Menukaart voor Bibliotheken gelanceerd. Via deze handige website kunnen organisaties een beeld vormen en handvatten krijgen bij wat er komt kijken om hun (gehuurde) pand te verduurzamen. De menukaart somt overzichtelijk op welke maatregelen er voor fysieke verduurzaming voor elk type gebouw genomen kunnen worden, van spouwmuurisolatie en ledverlichting tot vergroening van daken. Bovendien is inzichtelijk welke regelgeving en eisen de diverse gemeentes hierover voeren.

Door bijvoorbeeld energieverbruik en oppervlakte in te voeren in de rekentool komen de besparingsmogelijkheden naar voren. Daarnaast geeft de menukaart een overzicht van gemeentelijke, provinciale en nationale financieringsmogelijkheden; van landelijke fondsen voor het verduurzamen van een monument tot provinciale subsidies en leningen voor zowel (particuliere) pandeigenaren als huurders.

Tot slot kun je in interviews met o.a. Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Bibliotheek Zaanstreek en Bibliotheek IJmond-Noord lezen hoe zij in hun bibliotheek met verduurzaming aan de slag zijn: inspirerend!