DIG-dag: Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid in de Bieb

Event Marketing
Gepubliceerd op 18 december 2023

Kom jij ook naar de DIG-dag voor bibliotheken op dinsdag 5 maart 2024? Deze landelijke dag staat in het teken van Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) in de bieb. Het belooft een inspirerende en informatieve dag te worden met volop netwerkmogelijkheden. En een unieke gelegenheid om samen verandering te bewerkstelligen in onze sector!

De inschrijving is gesloten.

Datum:
05 maart 2024
Tijd:
09:30 – 16:00
Locatie:
Het Huis Utrecht, Boorstraat 107, 3513 SE Utrecht
Kosten:
€ 30,– inclusief lunch en borrel
Deadline:
28 februari

Klaar voor een dag vol inspiratie, kennisdeling en netwerken met topexperts? Dzifa Kusenuh, host van programma’s zoals 3 op reis en Checkpoint, leidt de dag en neemt je mee naar een wereld vol diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. We beginnen met een inspirerende keynote van Mounir Samuel, bekend van het boek ‘Je mag ook niet meer zeggen’. Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe taal. Maar wie weet eigenlijk nog wat je wel en niet tegen wie kunt zeggen? In de wervelende interactieve lezing ‘Je mag ook niets meer zeggen’ gaat Mounir Samuel (met humor) in op de vele manieren waarop een taal in en uit kan sluiten en wat we daaraan kunnen doen. Hij zet je aan het denken en schuwt geen taboe of ongemak. Benieuwd naar de deelsessies? Lees dan hieronder verder.

Het programma

09.30 uur Inloop
10.00 uur Plenair programma
11.15 uur Start deelsessies
12.00 uur Lunch
13.00 uur Plenair programma
13.45 uur Start deelsessies
14.45 uur Plenaire afsluiting
15.15 uur Borrel

Sprekers deelsessies
  • Mark Abdul van Izi Solutions houdt een interactieve sessie over inclusieve werving en selectie. Hij gaat in op het ontstaan van objectief werven en selecteren, huidige actualiteiten en maatschappelijke ontwikkelingen (wet- en regelgeving) en de drie nudges (vacatureteksten, eerste selectie en gestructureerd interviewen). Natuurlijk ontbreekt het ook niet aan geleerde lessen uit de praktijk.
  • Madhu Mathoera geeft een workshop inclusief communiceren. In deze workshop vertalen we diversiteit, intersectionaliteit, gelijkwaardigheid en inclusie door naar communicatie. Je leert over het effect van privileges, aannames en onbewuste vooroordelen in communicatie. Ook krijg je tijdens de workshop handvatten om bewust divers, inclusief, en gelijkwaardig te communiceren en leer je een breed en divers publiek aan te spreken.
  • Boudewijn Koops leidt het rondetafelgesprek over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in de bibliotheek. Je ergens thuis voelen is geen vanzelfsprekendheid. Wat is ‘de juiste weg’ om diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid aan te pakken? Dat willen we onderzoeken door met elkaar in gesprek te gaan. Door echt te luisteren. Van anderen te horen, te zien, te leren.
  • Mounir Samuel laat je tijdens de privilegepiramide in groepjes onderzoek doen naar de betekenis van privilege en intersectionaliteit. Want, zo blijkt, soms hoeft maar één bouwsteen te veranderen om een hele andere uitkomst op te leveren. Een perfect spel dus om het gesprek op gang te brengen en te reflecteren op hoe de samenleving nu is en eigenlijk zou moeten zijn.
  • Wencke Ester-Lorber van Great Place To Work neemt ons mee in inclusief leiderschap. Zij gelooft sterk in het creëren van een werkomgeving waarin iedereen zich gehoord en gezien voelt. Los van de rol of achtergrond die diegene bekleedt in de organisatie. Middels een interactieve talk neemt ze ons graag mee in de visie van Great Place To Work en geeft ze een aantal praktische handvatten mee die morgen al in de praktijk kunnen worden getoetst.
  • Najiba Abdellaoui, kinderboekenschrijver, dichter en communicatieadviseur, neemt ons mee in de wereld van inclusieve boeken en andere media. Ze laat aan de hand van voorbeelden zien dat de ene diversiteit de andere niet is. Wat betekenen deze verschillende gradaties voor de manier waarop we boeken en andere media selecteren?
  • Martine Baadenhuijsen geeft een workshop over toegankelijkheid. In deze interactieve sessie maak je kennis met vijf vormen van toegankelijkheid die jou helpen om een bredere doelgroep te bereiken. Ruim twee miljoen mensen in Nederland hebben een zintuigelijke, fysieke, chronische of mentale beperking. Allemaal mensen die een rol vervullen als kind, ouder, lid, buurtgenoot, (potentiële) collega of bezoeker van de bibliotheek. Je krijgt veel praktische tips om ook hen te betrekken.
De inschrijving is gesloten

Er kunnen maximaal 150 enthousiaste, nieuwsgierige professionals uit de biebbranche meedoen.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar DIGdag@probiblio.nl.