Training ‘Gecijferdheid verankeren in de bibliotheekorganisatie’

Event Basisvaardigheden
Gepubliceerd op 07 september 2023

Ben jij werkzaam als specialist basisvaardigheden of (digi)Taalhuiscoördinator en wil jij weten in hoe je gecijferdheid duurzaam kan verankeren in het aanbod en beleid van jouw organisatie? Meld je dan nu aan voor deze training.

Datum:
10 oktober 2023
Tijd:
10:00 – 15:00
Locatie:
Scheltema Leiden, Marktsteeg 1, 2312 CS Leiden
Kosten:
Kosteloos voor NH en ZH bibliotheekorganisaties, overige organisaties betalen € 37,50
Aantal deelnemers:
Max. 22 personen
Deadline:
Inschrijven vóór 2 oktober

De hele dag kom je in situaties terecht waarin getallen, cijfers en maten een rol spelen, steeds vaker ook in een digitale vorm. De meeste mensen staan hier niet eens bij stil, omdat het denkwerk automatisch gaat. Tenminste, als je voldoende gecijferd bent. Is iemand dit niet, dan kan dat belemmerend zijn in het dagelijks leven. Naar schatting gaat het om 2,1 miljoen mensen in Nederland.

Samen met de collega’s van de Universiteit Utrecht, CINOP en Hogeschool Utrecht heeft Probiblio deze training samengesteld. We gaan aan de slag met het toepassen van de theorie op jouw eigen lokale praktijk. De trainers voorzien je hierbij van handvatten en tips.

Tijdens de training hebben we aandacht voor het kunnen signaleren of mensen moeite hebben met gecijferdheid en hen begeleiden in het versterken van gecijferdheid als basisvaardigheid. Bovendien krijg je handvatten om een actieplan op te stellen om gecijferdheid duurzaam neer te zetten in je eigen organisatie. Hierbij staat de vraag centraal ‘hoe draag ik de kennis van vandaag over op collega’s en vrijwilligers?’.

Voor wie?

Deze dag is bedoeld voor specialisten basisvaardigheden en (digi)Taalhuiscoördinatoren. Om deel te nemen aan deze training dien je basiskennis over gecijferdheid te hebben. Is dit op dit moment nog niet het geval, neem dan een kijkje op de themapagina gecijferdheid of neem contact op met Josja Pieterse, adviseur basisvaardigheden.

Programma

De training bestaat uit één fysieke bijeenkomst en één online terugkombijeenkomst.
De volgende onderdelen komen tijdens de fysieke bijeenkomst aan bod:

  • Kennis verdiepen in gecijferdheid.
  • Begeleiden bij groeien in gecijferdheid.
  • Materialen gebruiken.
  • Integratie van gecijferdheid als onderdeel van het aanbod basisvaardigheden.
  • Actieplan: gecijferdheid verankeren in aanbod en beleid.
  • Ruimte voor uitwisseling tussen deelnemers.

De volgende onderdelen komen tijdens de online terugkombijeenkomst aan bod (datum nader te bepalen):

  • Reflectie op het gebruik van materialen.
  • Reflectie op actieplan.
  • Uitwisselen van ervaringen.
  • De trainers zijn: Monica Wijers (Universiteit Utrecht), Rosa Alberto (Hogeschool Utrecht), Josja Pieterse (Probiblio). De fysieke bijeenkomst is inclusief lunch.
Inschrijfvoorwaarden

Inschrijven is mogelijk tot 2 oktober juni 2023. Deelname voor bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland is kosteloos vanwege subsidie. Overige bibliotheekorganisaties betalen € 36,00. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kun je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen binnen een week voor de bijeenkomst brengen wij € 36,00 annuleringskosten in rekening aan de bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland. Overige organisaties betalen de volledige deelnamekosten. Ook bij no-show wordt dit bedrag doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld en een bevestiging van deelname hebben ontvangen, zijn van harte welkom.