
5 literaire podcasttips van de adviseurs Collectieadvies, collectie en programmering
Is er iets leuker dan lezen? Luisteren naar podcasts over lezen komt in de buurt. Dit soort podcasts zijn aan de collectie-adviseurs en adviseurs programmering van Probiblio dan ook goed besteed. Graag delen we onze vijf podcasttips met de leukste, mooiste en best geïnformeerde podcasts over boeken.
1. Podcast De Klassieke Bibliotheek
Er zijn zoveel boeken waarin geweldig is geschreven over klassieke muziek; een personage wordt geïntroduceerd via zijn favoriete pianosonate, de spanning wordt opgevoerd met een opzwepend strijkkwartet of de hoofdpersoon is getuige van een legendarisch concert. Maar die muziek die hoor je er nooit bij als je zit te lezen. De Klassieke Bibliotheek, een podcast van NPO Klassiek en AVROTROS, heeft daar wat op gevonden.
2. De Grote Vriendelijke Podcast
De GVP is inmiddels een gevestigde naam in kinderboekenland. Bas Maliepaard en Jaap Friso interviewen kinderboekenauteurs, van Tonke Dragt tot Sanne Rooseboom, van Brian Elstak tot Jochem Meyer. Ook bespreken ze al het kinderboekennieuws en zijn ze niet vies van een onderbouwde mening. Ze hebben in samenwerking met Hebban ook de GV100 opgezet, waarin volwassenen samen een lijst met de 100 beste kinderboeken van toen en nu samenstellen. https://www.degrotevriendelijkepodcast.nl/afleveringen/
3. Betrouwbare Bronnen en Café Europa
Twee podcasts die over heden en verleden van de (inter)-nationale politiek gaan zijn Betrouwbare Bronnen en Café Europa. Beide podcasts doen regelmatig afleveringen gewijd aan boekentips op het gebied van geschiedenis en politiek, en zijn daarom een goede bron als de vakantieleeslijst weer gevuld moet worden.
4. BoekenFM
De kletspodcast mét inhoud van De Groene Amsterdammer en Das Mag. Recensent en schrijver Joost de Vries en dichter en columnist Ellen Deckwitz gaan samen met gasten in gesprek over fictie en non-fictie. Iedere aflevering staat er één boek centraal: van actuele titels tot klassiekers. Jaarlijks zijn er – zeer terugluisterwaardige- specials over bijvoorbeeld de gezusters Brontë of Vladimir Nabokov en ook trends als graphic novels of literaire fuckboys passeren de revue in BoekenFM.
5. The Book Review Podcast – The New York Times
In een tijd waarin Engelstalige boeken steeds populairder worden, mag ook een Engelstalige podcast niet ontbreken. De boekenpodcast van de New York Times is de oudste podcast van de krant – hij bestaat al 15 jaar! – en door de jaren heen waren alle belangrijke auteurs te gast. Luister bijvoorbeeld naar interviews met Toni Morisson of Jennifer Egan, maar ook naar sterke besprekingen van actuele titels door New York Times-recensenten.