De Lonkende Leestafel: Esthers Recepten

Blog
Gepubliceerd op 15 november 2016

Esther’s motto: Eet elkaars eten en begrijp elkaar beter.

De Lonkende Leestafel (DELL) strijkt vanaf haar lancering op 7 juli bij Probiblio nu overal neer in de vorm van pop-up leeskringen. Bibliotheken zijn geïnspireerd en organiseren spontane leeskringen over allerlei thema’s die mensen boeien. Omdat DELL uit onze keuken komt, verwennen we jullie tijdens de Kookboeken 7 Daagse met de privé collectie van Esther Westerveld.

Struisvogelbiefstuk gemarineerd in kamelenmelk? Extreme wijngebieden? De trots van Esther’s uit 1450 banden bestaande collectie is The Africa News cookbook. Voor haar zijn kookboeken een antropologische verkenning; Cuisines of Portuguese encounters leert je welke invloeden de Portugese overheersing had op de keukens van Brazilië of Angola. ‘Wat voor mij heel waardevol is, is de verzameling’. En ‘Ik besteed meer tijd aan het lezen in kookboeken dan het daadwerkelijke koken er uit.’

De bibliothecaris in haar kan zich helemaal uitleven in dikke ringbanden met letterlijk overgetypte en geïndexeerde recepten, gekleurde tabblaadjes en al! Haar website Afrikaanse Recepten en haar blog Esther’s recepten maken reacties los: Marokkaanse mensen zijn blij verrast met ‘hun’ recepten in het Nederlands! Verzorgingstehuizen pasten hun menu aan op andere smaken.

Favoriete kook- tv programma’s?

  1. Chez Benali, NPO 2
  2. The Hairy Bikers, BBC 3
  3. Rick Stein – over vis, BBC

Nederlands vraagje: hoeveel tijd kost deze hobby je nou? ‘Een halve dag per week, al 30 jaar’. Ok…

Meer informatie over bibliotheken & DELL: Kbertrams@probiblio.nl | adabrowski@probiblio.nl