Gezinsaanpak en de bibliotheek

Dienst Basisvaardigheden Educatie
Gepubliceerd op 04 oktober 2024

Bibliotheken bieden collectie en programmering voor jonge kinderen en (laagtaalvaardige) ouders en verzorgers vaak nog los van elkaar aan. De gezinsaanpak integreert afzonderlijke activiteiten dat positieve resultaten kan opleveren. Probiblio begeleidt je in dit complexe traject, onder andere met de Wegwijzer Gezinsaanpak.

Wat is de gezinsaanpak?

De kern van de gezinsaanpak is het doorbreken van de cyclus van laaggeletterdheid. De gezinsaanpak zorgt ervoor dat ouders en verzorgers hun moeite met taal niet langer doorgeven aan hun kinderen. Daardoor worden de kansen voor een kind vergroot, op school en later in de maatschappij.

We weten dat de eerste 1.000 dagen cruciaal zijn in het leven van een kind, ook op het gebied van de taalontwikkeling. In de periode voor, tijdens en na de zwangerschap wordt de basis gelegd voor vaardigheden en vermogens voor een gezond (lichamelijk, mentaal, en sociaal-emotioneel) en kansrijk leven. Ouders en verzorgers zijn hierin een onmisbare schakel. Onderzoek toont aan dat ouders en verzorgers die hun kinderen regelmatig voorlezen en van jongs af veel met hen praten, daarmee een goede basis voor de taalontwikkeling van hun kinderen leggen. Maar niet voor elke ouder zijn deze activiteiten vanzelfsprekend. De gezinsaanpak richt zich daarom op het ondersteunen van gezinnen waarin de ouders en verzorgers moeite hebben om een taalrijke thuisomgeving te bieden.

Gezinsaanpak en de bibliotheek

Bibliotheken hebben veel in huis om op het vlak van de gezinsaanpak een sterke rol te pakken. De precieze omvang en invulling van de rol zal per bibliotheek verschillen en afhangen van de keuzes en mogelijkheden van de eigen organisatie, het lokale netwerk en de relatie met de gemeente. De term gezinsaanpak suggereert dat er één aanpak is. De praktijk leert dat elke aanpak verschillend is door de lokale context en dat het vooral een kwestie is van verbinden wat er intern en extern al op dit gebied gebeurt. De gezinsaanpak is een organisatievraagstuk. Je hebt inzet nodig op strategisch, tactisch én operationeel niveau. Het is van belang die niveaus met elkaar te verbinden.

Bouwen aan de Gemeentelijke gezinsaanpak Geletterdheid

Binnen een gemeente zijn meerdere organisaties betrokken bij de gezinsaanpak, waaronder de bibliotheek. Voor een succesvolle gezinsaanpak is het nodig dat lokaal de bestaande relevante expertise, materialen en activiteiten aan elkaar worden verbonden. Wanneer deze organisaties goed samenwerken kunnen gezinnen op een effectieve manier worden ondersteund en bereikt. Een dergelijke samenwerking vraagt om een goede aansturing door gemeente(n). Het is dus belangrijk je gemeente(n) te overtuigen van het belang van een duurzame gezinsaanpak en te zorgen dat zij hun rol hierin pakken.

  • Gebruik het hoofdstuk ‘Profileren bij gemeentelijke gezinsaanpak’ in de Wegwijzer Gezinsaanpak (vanaf p.30).
  • Lees meer over de gemeenlijk gezinsaanpak en wat er bij andere gemeenten en bibliotheken gebeurt op Gezinsaanpak.nl.
“Verbind afdelingen onderling door bijvoorbeeld een werkgroep gezinsaanpak te maken met mensen van allerlei afdelingen. Hun enthousiasme kan andere collega’s motiveren. Zo krijg je sneller dingen gedaan.”
Yvonne Kraakman

Beleidsadviseur bij De Bieb voor de Zaanstreek

Aan de slag met de Wegwijzer Gezinsaanpak

Bibliotheken zetten de gezinsaanpak steeds vaker in om de cyclus van laaggeletterdheid te doorbreken. Probiblio ontwikkelde de Wegwijzer Gezinsaanpak voor bibliotheken die (willen) werken met de gezinsaanpak. Het biedt inspiratie en houvast in het (denk)proces. Het document beschrijft een procesmatige aanpak waarbij praktische handvatten, tools en instrumenten worden aangeboden om een gedegen gezinsaanpak binnen en buiten de organisatie neer te zetten.

De behandelde thema’s in de Wegwijzer zijn de onmisbare schakels in het gehele proces van de gezinsaanpak. Binnen elk thema doorloop je vier fases: de oriëntatie-, creatie-, implementatie- en evaluatiefase en vind je de daarbij behorende informatie en tools. De Wegwijzer is continu in ontwikkeling. We voegen thema’s toe of werken thema’s verder uit als daar behoefte aan is.

Waar kun je bij Probiblio voor terecht?

De adviseurs van Probiblio adviseren en ondersteunen bibliotheken bij hun vragen rond de gezinsaanpak. Neem contact op en stel je vraag.

We organiseren regelmatig kennissessies en zetten ook in op het bij elkaar brengen van het netwerk. Bijvoorbeeld:

Zoek meer in de agenda >

“Doordat we de afgelopen jaren bij allerlei overleggen en bijeenkomsten hebben verteld wat onze bijdrage is aan het voorkomen van laaggeletterdheid, weten de gemeente en andere organisaties ons nu te vinden en worden we overal bij uitgenodigd.”
Lonneke Loermans

Projectleider Gezinsaanpak & BoekStart in de Kinderopvang, Bibliotheek Schiedam

Impactgericht werken

Met de gezinsaanpak creëren we maatschappelijke waarde. Maar hoe breng je deze impact, de verandering die je teweeg brengt, in kaart? Impact centraal stellen helpt bij het stellen van scherpe en haalbare doelen, het maken van keuzes en het motiveren en onderbouwen van activiteiten. Je kunt zo ook gemakkelijker de impact van je activiteiten zichtbaar maken en leren van wat je wel en niet bereikt hebt. Probiblio ondersteunt bij het aantonen van maatschappelijke waarde.

Ontdek de kracht van impactgericht werken in 2 minuten!

Alles over gezinsaanpak en de bibliotheek

19 nov
Event

Samenwerken binnen de gezinsaanpak

Publicatie
Educatie
Basisvaardigheden

Wegwijzer Gezinsaanpak

Blog
Interview
Praktijkvoorbeeld
Basisvaardigheden

Gezinsgericht werken bij SCHUNCK Bibliotheek

Blog
Interview
Praktijkvoorbeeld
Educatie
Basisvaardigheden

Bibliotheek Schiedam omarmt de gezinsaanpak: het succes van een lerend netwerk

Interview
Praktijkvoorbeeld
Educatie
Basisvaardigheden
Strategie en beleid

Samenwerking en verbinding bij gezinsaanpak De Bieb voor de Zaanstreek

Blog
Interview
Praktijkvoorbeeld
Basisvaardigheden
Educatie

Bibliotheek Katwijk: 'Wij gaan naast de ouder staan en zien het gezin’