Digitale toegankelijkheid van bibliotheken

Dienst Marketing Automatisering
Gepubliceerd op 03 oktober 2023

De bibliotheek is een plek waar iedereen welkom is. Goede digitale toegankelijkheid is daarbij vanzelfsprekend. Probiblio helpt bibliotheken op weg bij het toegankelijk maken van hun digitale kanalen.

Wat is digitale toegankelijkheid eigenlijk?

Digitale toegankelijkheid gaat over de bruikbaarheid van digitale diensten voor iedereen. De overheid wil dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Volgens de wet moeten websites, mobiele apps en digitale documenten van overheidsinstanties toegankelijk zijn. Ook voor mensen met een functiebeperking.

Zo biedt een toegankelijke website onder andere begrijpelijke teksten, uitleg bij beelden, juist kleurgebruik, logische navigatie en goed geprogrammeerde code. Het resultaat is een inclusieve maatschappij waarin iedereen, mensen met en zonder functiebeperkingen, volledig en gelijkwaardig kan deelnemen.

Waarom is digitale toegankelijkheid noodzakelijk?

Wist je dat circa 4,5 miljoen mensen de website van jouw bibliotheek mogelijk niet (goed) kan gebruiken omdat deze niet volledig toegankelijk is? Denk aan gebruikers die blind, slechtziend, kleurenblind, slechthorend of doof zijn. Maar ook aan mensen die dyslexie hebben, autistisch of laaggeletterd zijn of (tijdelijk) geen muis kunnen bedienen. Er is gelukkig van alles wat je kunt doen om de digitale toegankelijkheid te verbeteren, zodat je aan de wetgeving voldoet.

Waarvoor kun je bij Probiblio terecht?

Probiblio helpt bibliotheken op weg met digitale toegankelijkheid. Concreet helpen we je van bewustwording naar het zetten van stappen, zodat jouw bibliotheek digitaal toegankelijker wordt én kan voldoen aan de wetgeving (met een toegankelijkheidsverklaring).

1. Volg een webinar

Ook dit jaar organiseert Probiblio een aantal webinars. De eerstvolgende webinar, ‘Maak jouw website nóg digitaal toegankelijker!’, is op 25 juni.

2. Gebruik het startdocument

In dit document zoomen we in op wat digitale toegankelijkheid inhoudt, kun je zelftests doen en krijg je praktische tips om jouw website en social media digitaal toegankelijk te maken.

Je kunt dit bestand ook openen als e-pub.

3. Stel je vragen

Heb je een vraag over digitale toegankelijkheid? Laat het ons weten via de biebtobieb-pagina.

Alles over Digitale toegankelijkheid

Blog
Marketing

Zó digitaal toegankelijk is Probiblio zelf

Blog
Educatie
Basisvaardigheden
Marketing

Podcasts: zo maak je ze toegankelijk voor iedereen

Blog
Marketing

Terugblik webinar Digitale Toegankelijkheid

Blog
Marketing

Dit zegt de wet over digitale toegankelijkheid

Publicatie
Automatisering
Marketing

Publicatie: Digitale toegankelijkheid in de bibliotheek

Blog
Interview
Programmering

‘We zijn er voor iedereen? Zorg daar dan ook voor’