Educatieadviseur Dia Wesseling ontvangt prijs voor publicatie

Nieuws Educatie
Gepubliceerd op 24 november 2022

Met veel plezier feliciteert Probiblio educatieadviseur Dia Wesseling! Woensdagavond 23 november nam zij de Victorine van Schaickprijs in ontvangst voor het meest innovatieve initiatief op het gebied van de informatieprofessional. Ze kreeg de prijs voor haar visiepaper: ‘Samen voor lezen‘.

De prijs werd uitgereikt tijdens het KNVI Smart Humanity event in de OBA (KNVI, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals).

Dia was nieuwsgierig naar de ervaringen van (jonge) academisch opgeleide leesconsulenten die werkzaam zijn binnen de Bibliotheek op school en schreef aanvullend op dit onderzoek een visiepaper over de inzet van de expert-leesconsulent in de échte samenwerking met het onderwijs.

Dia: ‘Het is zo belangrijk om de échte samenwerking tussen bibliotheek en scholen te bevorderen. Nu is het vanuit de bibliotheek vaak nog te aanbodgericht. De impulsregeling basisvaardigheden van 12,9 miljoen geeft de mogelijkheid om in te zetten op kwaliteit en borging van de behaalde doelen. Dit is hét moment om het juiste gesprek te voeren met scholen over waar zij voor staan, welke plannen zij hebben en wat je samen zou willen/kunnen bereiken binnen een structurele langjarige samenwerking. De leesconsulent met veel expertise van leesbevordering en digitale geletterdheid kan leerkrachten helpen om het verschil te maken bij het aanleren van de basisvaardigheden. Leesconsulenten zijn van meerwaarde en leerlingen krijgen zo meer kansen. De rol van de leidinggevenden en de warme contacten tussen school en bibliotheek zijn daarbij cruciaal.’

Het Victorine van Schaick Fonds kent sinds 1978 prijzen toe aan publicaties en vernieuwing in het informatievak. Naast artikelen, scripties of dissertaties worden presentaties, websites of andere initiatieven die betrekking hebben op het bibliotheek en informatievak gehonoreerd.

Dia vult nog aan: ‘Wat een eer dat ik voor mijn visiepaper voor de mastmodule Leren & Innoveren deze prijs in ontvangst mag nemen! Net als Victorine vind ik kennisoverdracht van het vak ook erg belangrijk en ben ik daar graag ambassadeur van.’