Een dag op stap met trainee Tara

Blog Basisvaardigheden
Gepubliceerd op 20 juni 2024

Door Tara Coppoolse

Vandaag neem ik jullie mee in hoe een werkdag als Trainee Openbare Bibliotheken bij Probiblio eruitziet! Op dit moment voer ik een opdracht uit bij het team Ontwikkelhuis Basisvaardigheden bij Bibliotheek Rotterdam.

8:30 trein van Utrecht naar Rotterdam Zuid

Vandaag start mijn werkdag in de trein. Ik bekijk mijn agenda, check mijn mails en zet de laatste puntjes op de i van een document. Ik ben onderweg naar de bibliotheekvestiging bij Rotterdam Zuidplein. Vandaag besteed ik de halve dag aan mijn werkzaamheden voor de bibliotheek en de andere helft aan werkzaamheden voor Probiblio.

9:30 Bibliotheek Zuidplein

Ik loop de bibliotheek binnen en zeg mijn collega’s gedag. Ik vind dit een fijne vestiging: het is een modern gebouw met een strak interieur. Het heeft een top locatie zo vlak naast de metro. Het is een dynamische plek, want de bibliotheek deelt het gebouw met Theater Zuidplein. Er is altijd weer wat nieuws te doen hier! Ik pak een bakje koffie en installeer mijzelf. Deze ochtend ga ik namelijk voor mijn onderzoek aan de slag met een groep Rotterdammers die Nederlands aan het leren zijn. Bij deze bibliotheek zijn zij elke donderdagochtend welkom om in groepjes te oefenen met het spreken van Nederlands. Het is één van de (vele) activiteiten die vanuit het Ontwikkelhuis Basisvaardigheden wordt aangeboden. Normaal gezien begeleiden vrijwilligers deze activiteit, maar deze ochtend is net wat anders: vandaag vraag ik zes deelnemers of ze aan mijn onderzoek willen meewerken.

Mijn onderzoek voor Bibliotheek Rotterdam gaat over het uitbreiden van het aanbod voor mensen die graag hun basisvaardigheden willen versterken. Dit gaat om vaardigheden op het gebied van taal, digitaal en gecijferdheid. Bij de bibliotheek kunnen ze hiermee oefenen en zichzelf beter zelfredzaam in de maatschappij maken. Het geeft mij veel voldoening om aan zo’n mooi doel te kunnen bijdragen.

Voor mijn onderzoek ga ik uitgebreid in gesprek met de bezoekers van deze activiteiten. Het gaat mij erom dat zij zelf aangeven wat ze nog meer zouden willen leren bij de bibliotheek. Ik heb zelf een vragenspel gemaakt en op een relaxte en gezellige manier gaan we met elkaar in gesprek. Het is een win-win situatie, zij oefenen met het spreken van Nederlands en ik haal intussen veel informatie bij hen op. Door deze vorm van co-creatie kunnen we het aanbod beter afstemmen op hun wensen. Nadat de activiteit is afgelopen werp ik al een snelle blik op de resultaten. Deze keer gaven een aantal deelnemers aan dat ze meer zouden willen doen om samen met hun (jonge) kinderen Nederlands te oefenen. Dit is het zesde groepje met wie ik heb gesproken. Het is heel interessant dat elke groep een heel andere dynamiek heeft, het is elke keer weer een verrassing met welke ideeën ze komen. Op korte termijn zal ik samen met mijn opdrachtgever/ mentor een knoop doorhakken welke ideeën we gaan uitwerken. Dan start de volgende fase van mijn onderzoek.

13:00 Centrale vestiging – Blaak

Deze bibliotheek is niet te missen: tegenover de markthal staat het grote pand, dat qua uiterlijk vanwege de grote gele buizen een beetje doet denken aan Centre Pompidou in Parijs. Ik kom vrij vaak in Rotterdam en liep vaak langs deze bibliotheek. Ik zei dan altijd, ik weet niet hoe of wanneer, maar ik ga hier een keer werken. Binnen het traineeship is me dit ook gelukt, leuk dat ik dit heb weten te manifesteren! In twee jaar kom je drie keer op een hele verschillende plek terecht. Dit maakt het traineeship juist dynamisch, interessant en leerzaam.

Ik ga even snel langs deze vestiging om nieuwe flyers op te halen voor volgende week. Ik ga dan namelijk weer langs bij een taalschool om bij acht verschillende klassen over de taalactiviteit (het Taalcafé) bij de bibliotheek te vertellen. Ik piep even snel langs kantoor, maar kan het niet laten om een gezellig praatje te maken met mijn collega’s. Ik vertel ze over mijn week, op dinsdagmiddag stond ik nog bij een informatiemarkt en dinsdagavond sprak ik een groepje taalleerders voor mijn onderzoek. Op woensdag was ik bij taalschool. Genoeg om te vertellen!

13:30 Trein terug naar Utrecht

In de trein terug eet ik een broodje en pak ik mijn laptop er weer bij. Ik schrijf een mail naar een kennis bij een andere bibliotheek. Vanuit het traineeship hebben we de opdracht gekregen een meeloopdag te plannen bij iemand binnen de bibliotheeksector. Tijdens mijn drie opdrachten heb ik nog niet veel gedaan met boeken, oftewel met collectie. Ik wil de kans niet voorbij laten gaan om te bepalen of deze richting eventueel bij mij zou passen. Dat is het leuke aan trainee zijn, je hebt de perfecte reden om vragen te stellen en inspiratie op te doen op verschillende plekken. Eén belangrijk doel van het traineeship is namelijk om jezelf én de sector beter te leren kennen. Nu fingers crossed dat ik een positieve reactie terugkrijg. De trein mindert vaart, we zijn weer in Utrecht. Ik stap op de fiets naar de bibliotheek. Lekker, de zon schijnt!

15:00 Bibliotheek Utrecht

Je zal misschien denken, werk je dan ook in Utrecht? Nee hoor, je kan bij elke bibliotheek binnenlopen en daar gaan zitten om te studeren of werken. Ik heb afgesproken met een andere trainee (Daphne) die toevallig ook in Utrecht woont. De bibliotheek op de Neude is een prachtig historisch pand, wij vinden dit allebei een fijne plek om samen te werken. De trainees hebben het laatste half jaar, bovenop onze werkzaamheden voor de bibliotheek, gewerkt aan een groepsopdracht. We hebben deze week de resultaten gepresenteerd. Lees alles over onze groepsopdracht naar de frontoffice in dit blog. Met Daphne heb ik de communicatierol in dit project opgepakt. We werken samen onze to-do lijst af.

17:00 Koffie!

Zo, de dag zit erop! Daphne en ik lopen naar een koffiezaakje, er is namelijk nog genoeg te bespreken. Het is heel fijn dat we binnen het traineeship goed onderling contact hebben met de trainees. Het ontwikkelprogramma kan vrij uitdagend zijn. Het is daarom fijn dat we elkaar ondersteunen in onze doelen en actief met elkaar meedenken. Binnen werktijd zijn er trainingen en intervisie-sessies waarbij we elkaar zien en spreken, maar ook buiten werktijd zoeken we elkaar op.

Wat een dynamische week en productieve week was dit. Ik ben veel onderweg geweest, heb veel mensen gesproken, maar heb ook echt meters gemaakt in mijn eigen onderzoek en in de afronding van de groepsopdracht.