
Dossier HR-inspiratie
Medewerkers en vrijwilligers maken het bestaan van de bibliotheek mogelijk. Bij de inzet van (vrijwillige) medewerkers zijn er veel belangrijke thema’s die aandacht verdienen: werving en selectie, doorstroom en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en nog veel meer. Op deze pagina lees je relevante informatie en tips van binnen en buiten de bibliotheekbranche.
Benieuwd waar wij vanuit Probiblio bij kunnen ondersteunen? Bekijk onze strategisch HR-pagina of vrijwilligerspagina. Of neem contact op met HR-adviseur Fabienne Mokken (06-40207081) of HRD-adviseur Maaike Verhoeven (06-36223399).

Instroom
Instroom gaat over het zoeken, vinden en binden van nieuwe medewerkers. Daarnaast gaat instroom over inwerktrajecten, het overbrengen van jouw organisatiecultuur en een bewustzijn van generatiekenmerken.
- Wat staat ons te wachten? Dit zijn de voorspelde trends van 2023 op het gebied van werving en selectie.
- Anders werven en selecteren om de krappe arbeidsmark te lijf te gaan: Probiblio schreef er een blog over (link volgt).
- In de huidige arbeidsmarkt spelen cv’s en diploma’s een te grote rol. Kan het anders? Ja zeker! Skillsbased werven en selecteren zorgt veel vaker voor een match tussen werkzoekenden en werkgevers en een toekomstbestendige arbeidsmarkt.
- De vijfdelige podcastserie van TNO gaat in op arbeidsmarktvraagstukken, waaronder skillsbased werven en selecteren.
- Een nieuwe medewerker gaat aan de slag. Waar moet je allemaal aan denken tijdens het inwerktraject? Dit artikel beschrijft de voorbereiding, het inwerktraject en de evaluatie.

Succesverhalen van bibliotheken op instroom
- Bibliotheek Zuid-Kennemerland pakte het anders aan en vroeg sollicitanten een motivatiefilmpje in te sturen in plaats van een sollicitatiebrief. Het bleek een zeer geschikte methode om medewerkers dienstverlening te vinden en binden. Laat je inspireren door dit filmpje.
- De Stichting Westfriese Bibliotheken organiseerde, naast hun online geplaatste vacatures, een open sollicitatieavond. De belangstelling was groot, de avond werd door 65 geïnteresseerden bezocht. Tijdens deze avond gaven medewerkers van de bibliotheek uitgebreid informatie over de vijf verschillende openstaande vacatures. De informatieve en interactieve avond was een groot succes, wat ook tot uitdrukking kwam in de 86 ingestuurde sollicitaties.
- Bibliotheek Oostland en CulturA & Zo organiseerden een informele, laagdrempelige vacaturemiddag waar zo’n 40 geïnteresseerden op af kwamen. Men kreeg informatie over de verschillende vacatures en door het bezoek aan de bibliotheek en gesprekken met potentiële toekomstige collega’s konden zij de sfeer in de organisatie proeven. Het grootste voordeel voor de deelnemers was dat ze in één middag een breder beeld van de organisatie en activiteiten kregen. Voor de organisatie was het daarnaast efficiënt om in een paar uur tijd een grote groep mensen te kunnen spreken. Ze hebben alle vacatures, en zelfs nog een latere vacature, met de kandidaten kunnen vullen. Het was een zeer geslaagde middag en zeker een aanbeveling!

Doorstroom
Bij doorstroom staan met name de ontwikkeling en motivatie van de huidige medewerker centraal. Wat motiveert je medewerkers, waar zijn zij goed in, welke gesprekken voer je en wat zijn de mogelijke ontwikkelpaden die zij kunnen bewandelen?
- De wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (wet TVA) zorgt ervoor dat kosten voor noodzakelijke scholing niet meer verhaald mogen worden op de medewerker. Bovendien moet een medewerker deze scholing onder werktijd kunnen volgen. Lees hier meer over de nieuwe wet.
- BibliotheekWerk organiseert verschillende activiteiten op het gebied van strategisch personeelsbeleid. Zo ook op het thema ontwikkeling van medewerkers, waarbij zij veel handige informatie (o.a. sheets en praatplaten) beschikbaar stellen.
- De eerste editie van het online magazine over strategisch personeelsbeleid is nu uitgebracht door BibliotheekWerk met interviews en handige tools.
- Hoe richt je een werkomgeving in zodat leren en ontwikkelen centraal staat? Dit artikel geeft inzicht in het thema ontwikkeling van medewerkers en praktische tips.
- Het behouden van talent en voorkomen van uitstroom, dit artikel schetst trends en tips.

Uitstroom
Op een gegeven moment verlaten medewerkers de organisatie, zeker als deze een pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Bij uitstroom is het daarom belangrijk om te bedenken hoe jullie als organisatie om willen gaan met bijvoorbeeld het aangehaakt houden van medewerkers op leeftijd, kennisoverdracht, leeftijdsbewust personeelsbeleid, regelingen en de daadwerkelijke exit procedure.
- Medewerkers van alle leeftijden aangehaakt, actief en vitaal houden kan je bereiken met leeftijdsbewust personeelsbeleid.
- Door de vergrijzing stromen er veel medewerkers met waardevolle kennis uit. Hoe zorg je dat deze kennis in de bibliotheek blijft en wordt overgedragen aan de jongere medewerkers?
- Bij BibliotheekWerk kunnen medewerkers een kosteloos coach- en adviestraject aanvragen waarbij zij zicht krijgen op hun pensioen en mogelijkheden.
- Een werknemer heeft besloten de organisatie te verlaten. Deze gebeurtenis neutraal met elkaar afsluiten én als moment om van te leren kan door middel van een exitgesprek. Hoe doe je dat? Dit artikel biedt vier stappen.

Diversiteit en inclusie
De Nederlandse samenleving wordt steeds diverser en de werkplek zou daar een afspiegeling van moeten zijn. Ook bibliotheken willen graag een diverse en inclusieve werkgever zijn. Toch is dat nog lang niet overal het geval, ook al zien steeds meer werkgevers de meerwaarde van diversiteit en inclusie voor hun organisatie.
- Meer weten over diversiteit en inclusie? Volg dan de gratis e-learning van Probiblio. Stimuleer ook je medewerkers deze e-learning te volgen.
- Oog voor diversiteit en inclusie tijdens de werving en selectieprocedure is ook belangrijk, daar leer je meer over in de Probiblio e-learning Personeel.
- Randstad schreef een mooie whitepaper over diversiteit en inclusie, inclusief stappenplan om aan de slag te gaan.
- Hoe schrijf je een inclusieve vacaturetekst? BibliotheekWerk geeft tien tips.
- Exitgesprekken met vertrekkende medewerkers kunnen waardevolle informatie opleveren voor de organisatie over diversiteit en inclusie, en daarmee input leveren voor het diversiteits- en inclusiebeleid. Deze overzichtelijke handreiking helpt je op weg.

Duurzame inzetbaarheid, welzijn en werkgeluk
Bij de inzet van medewerkers is het van groot belang oog te hebben en houden voor vitaliteit, welzijn en daarmee ook werkgeluk. Niet alleen is dit goed voor de motivatie en duurzame inzetbaarheid van de medewerker. Ook zorg je hierdoor voor behoud van medewerkers en hogere productiviteit. Goed voor de mens en goed voor de organisatie dus.
- Om duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen is aandacht voor vitaliteit belangrijk. Om je op weg te helpen schreef Probiblio een kapstok voor een vitaliteitsbeleid en de weg daarnaartoe.
- Welzijn, motivatie en betrokkenheid van medewerkers is niet vanzelfsprekend. Tegenover de functie-eisen moeten er ook voldoende functiemiddelen tegenover staan voor een goede balans. Het Job Demands Resources model geeft houvast om goed in kaart te brengen hoe de balans in de organisatie of bij een specifieke medewerker is: Wat is het Job Demands-Resources model? Definitie & uitleg.
- Inspiratie aan de hand van 7 pijlers voor een goed welzijnsbeleid vind je in het artikel van wellbeing expert Ann de Bisschop.
- Aan de slag met duurzame inzetbaarheid? BibliotheekWerk heeft de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) aangevraagd en toegekend gekregen. Abonneer je op hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de activiteiten die in dit kader worden georganiseerd. Activiteitenplan duurzame inzetbaarheid bibliotheken: Creëer jouw eigen verhaal.
- BibliotheekWerk biedt een kosteloos coach- en adviestraject voor medewerkers over loopbaanontwikkeling of over mentale gezondheid op het werk en na corona.
- Hoge werkdruk is een veel voorkomend probleem. BibliotheekWerk ontwikkelde hiervoor een handleiding werkdrukinstrument, om als organisatie samen aan de werkdruk te kunnen werken.
- “Quiet quitting” is een nieuwe beweging waarbij werknemers meer grenzen stellen. Wat het fenomeen precies is en tips om hier wat aan te doen, lees je in dit artikel.