Dossier HR-inspiratie

Dossier HR-inspiratie

Medewerkers en vrijwilligers maken het bestaan van de bibliotheek mogelijk. Bij de inzet van (vrijwillige) medewerkers zijn er veel belangrijke thema’s die aandacht verdienen: werving en selectie, doorstroom en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en nog veel meer. Op deze pagina lees je relevante informatie en tips van binnen en buiten de bibliotheekbranche. 

Benieuwd waar wij vanuit Probiblio bij kunnen ondersteunen? Bekijk onze strategisch HR-pagina of vrijwilligerspagina. Of neem contact op met HR-adviseur Fabienne Mokken (06-40207081) of HRD-adviseur Maaike Verhoeven (06-36223399).

 

 

Instroom

Instroom

Instroom gaat over het zoeken, vinden en binden van nieuwe medewerkers. Daarnaast gaat instroom over inwerktrajecten, het overbrengen van jouw organisatiecultuur en een bewustzijn van generatiekenmerken.

Succesverhalen van bibliotheken op instroom

Succesverhalen van bibliotheken op instroom

  • Bibliotheek Zuid-Kennemerland pakte het anders aan en vroeg sollicitanten een motivatiefilmpje in te sturen in plaats van een sollicitatiebrief. Het bleek een zeer geschikte methode om medewerkers dienstverlening te vinden en binden. Laat je inspireren door dit filmpje.
  • De Stichting Westfriese Bibliotheken organiseerde, naast hun online geplaatste vacatures, een open sollicitatieavond. De belangstelling was groot, de avond werd door 65 geïnteresseerden bezocht. Tijdens deze avond gaven medewerkers van de bibliotheek uitgebreid informatie over de vijf verschillende openstaande vacatures. De informatieve en interactieve avond was een groot succes, wat ook tot uitdrukking kwam in de 86 ingestuurde sollicitaties.
  • Bibliotheek Oostland en CulturA & Zo organiseerden een informele, laagdrempelige vacaturemiddag waar zo’n 40 geïnteresseerden op af kwamen. Men kreeg informatie over de verschillende vacatures en door het bezoek aan de bibliotheek en gesprekken met potentiële toekomstige collega’s konden zij de sfeer in de organisatie proeven. Het grootste voordeel voor de deelnemers was dat ze in één middag een breder beeld van de organisatie en activiteiten kregen. Voor de organisatie was het daarnaast efficiënt om in een paar uur tijd een grote groep mensen te kunnen spreken. Ze hebben alle vacatures, en zelfs nog een latere vacature, met de kandidaten kunnen vullen. Het was een zeer geslaagde middag en zeker een aanbeveling!
Doorstroom

Doorstroom

Bij doorstroom staan met name de ontwikkeling en motivatie van de huidige medewerker centraal. Wat motiveert je medewerkers, waar zijn zij goed in, welke gesprekken voer je en wat zijn de mogelijke ontwikkelpaden die zij kunnen bewandelen?

Uitstroom

Uitstroom

Op een gegeven moment verlaten medewerkers de organisatie, zeker als deze een pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Bij uitstroom is het daarom belangrijk om te bedenken hoe jullie als organisatie om willen gaan met bijvoorbeeld het aangehaakt houden van medewerkers op leeftijd, kennisoverdracht, leeftijdsbewust personeelsbeleid, regelingen en de daadwerkelijke exit procedure.

Diversiteit en inclusie

Diversiteit en inclusie

De Nederlandse samenleving wordt steeds diverser en de werkplek zou daar een afspiegeling van moeten zijn. Ook bibliotheken willen graag een diverse en inclusieve werkgever zijn. Toch is dat nog lang niet overal het geval, ook al zien steeds meer werkgevers de meerwaarde van diversiteit en inclusie voor hun organisatie.

Duurzame inzetbaarheid, welzijn en werkgeluk

Duurzame inzetbaarheid, welzijn en werkgeluk

Bij de inzet van medewerkers is het van groot belang oog te hebben en houden voor vitaliteit, welzijn en daarmee ook werkgeluk. Niet alleen is dit goed voor de motivatie en duurzame inzetbaarheid van de medewerker. Ook zorg je hierdoor voor behoud van medewerkers en hogere productiviteit. Goed voor de mens en goed voor de organisatie dus.

  • Om duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen is aandacht voor vitaliteit belangrijk. Om je op weg te helpen schreef Probiblio een kapstok voor een vitaliteitsbeleid en de weg daarnaartoe.
  • Welzijn, motivatie en betrokkenheid van medewerkers is niet vanzelfsprekend. Tegenover de functie-eisen moeten er ook voldoende functiemiddelen tegenover staan voor een goede balans. Het Job Demands Resources model geeft houvast om goed in kaart te brengen hoe de balans in de organisatie of bij een specifieke medewerker is: Wat is het Job Demands-Resources model? Definitie & uitleg.
  • Inspiratie aan de hand van 7 pijlers voor een goed welzijnsbeleid vind je in het artikel van wellbeing expert Ann de Bisschop.
  • Aan de slag met duurzame inzetbaarheid? BibliotheekWerk heeft de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) aangevraagd en toegekend gekregen. Abonneer je op hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de activiteiten die in dit kader worden georganiseerd.
  • Hoge werkdruk is een veel voorkomend probleem. BibliotheekWerk ontwikkelde hiervoor een handleiding werkdrukinstrument, om als organisatie samen aan de werkdruk te kunnen werken.
  • “Quiet quitting” is een nieuwe beweging waarbij werknemers meer grenzen stellen. Wat het fenomeen precies is en tips om hier wat aan te doen, lees je in dit artikel.