Lever met jouw bibliotheek een bijdrage aan een duurzamere maatschappij

Nieuws Strategie en beleid
Gepubliceerd op 14 februari 2023

Bibliotheken zijn er klaar voor om hun (eerste) stappen rondom duurzaamheid te zetten. Hartstikke goed, want daarmee maak je van jouw bibliotheek een toekomstbestendige organisatie. Dit jaar organiseert Probiblio inspiratiessessies die laten zien hoe je laagdrempelig aan de slag kunt gaan met het verduurzamen van jouw bibliotheekorganisatie. Doe je mee?

Ons klimaat verandert, met grote gevolgen. Nederland heeft het klimaatakkoord getekend om klimaatverandering zoveel als mogelijk tegen te gaan en zo ons land leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Het thema Duurzaamheid staat daarom hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies en gaat ook bij bibliotheken nu een rol spelen.

Inspiratiesessies

Het bepalen van duurzaamheidsambities kan een uitdaging zijn. Daarom is het goed om eerst duidelijk te hebben waarom je als bibliotheek wil verduurzamen; welke ‘quick wins’ je kunt aangrijpen; waar je begint, wat je aanpakt en vooral: waar heb je zelf invloed op? Er komen 3 inspiratiesessies, begeleid door PHI Factory, een adviesbureau gespecialiseerd in verduurzaming en het versnellen naar een circulaire economie.

  • Donderdag 30 maart 10.00 – 11.30 uur
  • Donderdag 15 juni 10.00 – 11.30 uur, thema: duurzaam inkopen
  • Dinsdag 3 oktober 10.00 – 11.30 uur, thema: n.t.b.

Tijdens de inspiratiesessies op donderdag 30 maart in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam gaan we in op het waarom, hoe en wat van duurzaamheid voor bibliotheken. We gebruiken sprekende voorbeelden over de ontwikkelingen en laten zien hoe duurzaamheid naar de praktijk kan worden gebracht. De eerste inspiratiesessie staat gepland. Aanmelden kan tot en met donderdag 23 maart.

Meld je aan >>

De inspiratiessies maken deel uit van het project Verduurzaming van de bibliotheek. Naast deze inspiratiesessies staat er nog meer op de agenda rondom dit project. Zoals de ‘Van ambitie naar praktijk’-sessies. Bibliotheken zetten hierin de eerste stappen in het formuleren van de duurzaamheidsambities en de vertaling naar de praktijk.