5 tips voor duurzame inzetbaarheid, welzijn en werkgeluk van medewerkers

HR en vrijwilligers Blog
Gepubliceerd op 20 oktober 2023

Door Fabienne Mokken

Bij de inzet van medewerkers is het van groot belang oog te hebben en houden voor vitaliteit, welzijn en daarmee ook werkgeluk. Niet alleen is dit goed voor de motivatie en duurzame inzetbaarheid van de medewerker. Ook zorg je hierdoor voor behoud van medewerkers en hogere productiviteit. Goed voor de mens en goed voor de organisatie dus.

1. Heb aandacht voor vitaliteit

Om duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen is aandacht voor vitaliteit belangrijk. Om je op weg te helpen schreef Probiblio een kapstok voor een vitaliteitsbeleid en de weg daarnaartoe.

2. Bewaak de balans tussen geven en nemen

Welzijn, motivatie en betrokkenheid van medewerkers is niet vanzelfsprekend. Tegenover de functie-eisen moeten er ook voldoende functiemiddelen staan voor een goede balans. Het Job Demands Resources model geeft houvast om goed in kaart te brengen hoe de balans in de organisatie of bij een specifieke medewerker is: Wat is het Job Demands-Resources model? Definitie & uitleg.

3. Werk aan de werkdruk

Hoge werkdruk is een veel voorkomend probleem. BibliotheekWerk ontwikkelde hiervoor een handleiding werkdrukinstrument, om als organisatie samen aan de werkdruk te kunnen werken. ‘Quiet quitting’ is een nieuwe beweging waarbij werknemers meer grenzen stellen. Lees op Acrlog.org wat dit fenomeen precies is en tips om hier wat aan te doen.

4. Zorg voor goed welzijnsbeleid

Inspiratie aan de hand van 7 pijlers voor een goed welzijnsbeleid vind je in het artikel van wellbeing expert Ann de Bisschop.

5. Maak gebruik van het aanbod in de branche

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid? BibliotheekWerk heeft de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) aangevraagd en toegekend gekregen. Op Bibliotheekwerk.nl vind je handige tools om gesprekken te voeren, trainingen voor hr-personeel en leidinggevenden, en coachingstrajecten. Abonneer je ook op hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de activiteiten die in dit kader worden georganiseerd.