Tips voor instroom, doorstroom en uitstroom

Blog HR en vrijwilligers
Gepubliceerd op 20 oktober 2023

Door Fabienne Mokken

Bij de in-, door- en uitstroom van (vrijwillige) medewerkers komt veel kijken. Bijvoorbeeld werving en selectie en ontwikkeling van medewerkers. Met deze tips van binnen en buiten de bibliotheekbranche ben je toekomstbestendig in een tijd van een krappe arbeidsmarkt.

Tips voor instroom

Instroom gaat over het zoeken, vinden en binden van nieuwe medewerkers. Daarnaast gaat instroom over inwerktrajecten, het overbrengen van jouw organisatiecultuur en een bewustzijn van generatiekenmerken.

Praktijkvoorbeeld Westfriese bibliotheken: Open sollicitatieavond

De Stichting Westfriese Bibliotheken organiseerde, naast hun online geplaatste vacatures, een open sollicitatieavond. De belangstelling was groot, de avond werd door 65 geïnteresseerden bezocht. Tijdens deze avond gaven medewerkers van de bibliotheek uitgebreid informatie over de vijf verschillende openstaande vacatures. De informatieve en interactieve avond was een groot succes, wat ook tot uitdrukking kwam in de 86 ingestuurde sollicitaties.

Praktijkvoorbeeld Bibliotheek Oostland en CulturA & Zo: Laagdrempelige vacaturemiddag

Bibliotheek Oostland en CulturA & Zo organiseerden een informele, laagdrempelige vacaturemiddag waar zo’n 40 geïnteresseerden op af kwamen. Men kreeg informatie over de verschillende vacatures en door het bezoek aan de bibliotheek en gesprekken met potentiële toekomstige collega’s konden zij de sfeer in de organisatie proeven. Het grootste voordeel voor de deelnemers was dat ze in één middag een breder beeld van de organisatie en activiteiten kregen. Voor de organisatie was het daarnaast efficiënt om in een paar uur tijd een grote groep mensen te kunnen spreken. Ze hebben alle vacatures, en zelfs nog een latere vacature, met de kandidaten kunnen vullen. Het was een zeer geslaagde middag en zeker een aanbeveling!

Tips voor doorstroom

Bij doorstroom staan met name de ontwikkeling en motivatie van de huidige medewerker centraal. Wat motiveert je medewerkers, waar zijn zij goed in, welke gesprekken voer je en wat zijn de mogelijke ontwikkelpaden die zij kunnen bewandelen?

Tips voor uitstroom

Op een gegeven moment verlaten medewerkers de organisatie, zeker als deze een pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Bij uitstroom is het daarom belangrijk om te bedenken hoe jullie als organisatie om willen gaan met bijvoorbeeld het aangehaakt houden van medewerkers op leeftijd, kennisoverdracht, leeftijdsbewust personeelsbeleid, regelingen en de daadwerkelijke exit procedure.

Tips voor diversiteit en inclusie bij in- en uitstroom

Ook bibliotheken willen graag een diverse en inclusieve werkgever zijn. Toch is dat nog lang niet overal het geval, ook al zien steeds meer werkgevers de meerwaarde van diversiteit en inclusie voor hun organisatie.

Wil je verder werken aan een inclusieve organisatie? Randstad schreef een mooie whitepaper over diversiteit en inclusie, inclusief stappenplan om aan de slag te gaan.