Verbreed en verdiep je collectie met bijzondere genres

Nieuws Collectie
Gepubliceerd op 25 september 2023

Wil jij de nieuwste BookToktoppers in het Engels in je collectie, maar weet je niet hoe je ze aan moet schaffen? Heb jij een aantal toffe events met HipHop in je Bieb georganiseerd, en wil je nu hier ook in je collectie op richten? Wil jouw bibliotheek zich meer richten op duurzaamheid en daar ook de collectie op aan laten sluiten? Dit is je kans. Probiblio maakt het in 2024 mogelijk om je collectie aan te vullen met bijzondere genres.

Hoe werkt het?

Je abonneert je op een van de collectiespecialisaties:

 • BookTok Engelstalig
 • Engelstalige non-fictie – persoonlijke ontwikkeling – zelf-hulpboeken
 • Graphic novels (Nederlands en Engels)
 • Manga
 • HipHop in je Bieb
 • LGBTIQ+
 • Klimaatverandering (fictieboeken)
 • Koreaanse en Japanse fictie
 • Bordspellen
 • Ondergerepresenteerde schrijvers: Engels en Nederlandstalig

Je stelt als bibliotheek vooraf 1000 euro (per specialisatie) beschikbaar. Van dat bedrag worden boeken gekocht, die (in ieder geval tot dan toe) niet in het reguliere aanbod zaten. Dat doen we drie keer per jaar, of vaker indien gepast, zoals bijvoorbeeld bij Booktok.

Probiblio zorgt dat de titels in de catalogus komen, en distribueert de boeken naar de bibliotheek. Je werkt ze vervolgens zelf in. Het geld wordt gedurende een jaar uitgegeven. Aan het eind van het jaar krijg je een overzicht van de voor jou aangeschafte titels. Je krijgt één titel per exemplaar. Het aanbod gaat alleen door bij voldoende inschrijving. Je betaalt als bibliotheek alleen voor de boeken, niet voor de tijd van de collectioneur of andere betrokken Probiblio-afdelingen. Bibliotheken van buiten het Probiblio-netwerk betalen daar wel een kostendekkende bijdrage aan. Dit aanbod staat los van de andere collectioneerdiensten van Probiblio; bibliotheken die daar gebruik van maken kunnen hier natuurlijk ook op inschrijven.

Meedoen?

Je kan je hierop inschrijven tot 15 december, door een mail te sturen naar collectieadvies@probiblio.nl, met daarin je gewenste collectiespecialisatie(s).

Veelgestelde vragen:

 1. Kan ik op meerdere specialisaties inschrijven?
  Ja, dat is geen enkel probleem.
 2. Ik werk voor een grote bibliotheek, kan ik mij ook twee keer voor dezelfde collectiespecialisatie inschrijven?
  Dat kan op zich, je krijgt dan wel twee keer dezelfde boeken.
 3. Als ik me op meerdere specialisaties inschrijf, kan ik dan ook boeken dubbel krijgen?
  Er zit soms enige overlap in de specialisaties, en de aanschaf wordt door verschillende collectioneurs gedaan. Het zou een enkele keer kunnen voorkomen dat je een boek dubbel krijgt.
 4. Wanneer is mijn inschrijving definitief?
  Als er voldoende belangstelling is voor een specialisatie, krijg je in december een offerte. Na ondertekening is je inschrijving definitief.
 5. Zijn de aangeschafte boeken voorzien van harde kaft en boekhoek?
  De boeken zullen indien beschikbaar met harde kaft worden aangeschaft, maar dit zal niet altijd het geval zijn. De boeken zijn niet voorzien van boekhoek.
 6. Wij werken met SISO/PIM. Maakt dat uit?
  Nee, Probiblio zorgt dat de boeken goed in de catalogus komen, met je eigen mediaprintprogramma kan je vervolgens zelf de boeken inwerken. Het is wat dat betreft niet anders dan de aanschaf van een lokale uitgave bij je boekhandel.
 7. Wij laten het collectioneren door Probiblio verzorgen. Hoe werkt deze dienst voor ons?
  Wanneer je ons je budgetten voor 2024 doorgeeft, zetten we een bepaald deel apart. Dat gaat niet mee in de profielen, of je nou via de BCB of de RCB collectioneert. Eventueel zou je je collectieprofiel hierop aan kunnen laten passen, dat adviseren wij echter niet.
 8. Wij collectioneren zelf, of maken gebruik van een andere aanbieder voor collectioneerdiensten. Kunnen wij toch gebruik maken van het aanbod?
  Jazeker, dat is geen probleem. Je stelt een deel van je collectiebudget hiervoor aan Probiblio beschikbaar.
 9. Ik mis een bepaalde collectiespecialisatie. Kunnen jullie dit genre ook nog toevoegen?
  Laat het ons vooral weten. Wellicht zijn er meer bibliotheken die hier meer mee willen, en anders kan het volgend jaar worden meegenomen.
 10. Mijn bibliotheek staat niet in Noord- of Zuid-Holland, maar ik wil toch meedoen. Kan dat?
  Laat het ons weten, je komt dan op de reservelijst. Wel is het zo dat we voor de bibliotheken buiten ons werkgebied een extra bijdrage rekenen van 200,- per collectiespecialisatie.
 11. Ik wil niet meedoen, maar wel jullie lijst aangeschafte titels ontvangen. Kan dat?
  Aan het eind van het jaar zullen we de lijsten met aangeschafte titels delen met het netwerk, bijvoorbeeld via bieb-to-bieb.
 12. Kunnen jullie garanderen dat wat jullie aanschaffen niet in het reguliere aanbod zit?
  We checken bij aanschaf of een titel in het aanbod heeft gezeten tot dan toe. Het zou kunnen dat een titel later, of toevallig gelijktijdig door de reguliere aanbieder aangeboden wordt. Dat is dan helaas niet anders. Ook zou het kunnen dat een titel wel in het Nederlandstalige aanbod zit, maar niet in het Engels. Wij denken dat dit dan een goede aanvulling van de collectie kan zijn, gezien de grote populariteit van Engelstalige boeken.
 13. Wanneer komen de boeken?
  De boeken komen in maart, juni en oktober. Vooraf krijg je een lijst, per e-mail, van de die keer aangeschafte boeken.
 14. Wat zijn ondergerepresenteerde schrijvers?
  Dat zijn veelal vrouwelijke schrijvers van kleur, die in onze bibliotheken minder vaak voorkomen. We proberen met deze rubriek deze omissies enigszins recht te trekken.