Boeken en bordspellen

Blog Programmering
Gepubliceerd op 14 september 2022
Roxanne Heemskerk is programmamaker jeugd bij Bibliotheek Bollenstreek. Voor Probiblio blogt ze over haar ervaringen. Dit keer: een bezoek aan de winkel Books&Booze in Gent en op welke ideeën dat haar gebracht heeft.

Iedereen herkent dit. Waar je hart vol van is, dat zie je om je heen. Als je zwanger bent, zie je overal baby’s. Als je een nieuw huis zoekt, vallen opeens de ‘Te koop’-borden op. En als je in de boeken werkt, ga je in een nieuwe stad altijd op zoek naar bibliotheken en boekenwinkels. Afgelopen weekend ik dus ook, bij onze zuiderburen in Gent. En Gent bleek een walhalla voor boekliefhebbers. Naast de prachtige gerenoveerde bibliotheek en gezellige boekenmarkt, was er de winkel Books&Booze. Een winkel die overal zijn deuren mag openen wat mij betreft. Vanwege de sfeer, de eigenaar en het imago wat het lezen van een boek krijgt door zo’n winkel. Ik wilde meteen een boek lezen in een krakende bruinleren fauteuil, als een Ilja Leonard Pfeijffer-‘lookalike’, glas met alcohol ernaast, genietend.

De winkel stond tjokvol populaire boeken met daarbij een bijpassende alcoholische drank. De combinatie kon worden gemaakt op naam (‘Rosie Project’, met een Vreemde Vogel Whiskey), op kleur (‘Ik ben er niet’, met een witte rum) of echt op inhoud (‘Het achtste leven’, met een chocolade likeur). De eigenaar (strakke jeans, gilet en getrimd baardje) pretendeerde zelfs door met jou in gesprek te gaan je het perfecte boek mét bijpassende drank te adviseren. Wat sommige bezoekers tot tranen roerde omdat hij hun zoon zó perfect kon doorgronden.

Na veel te lang in deze winkel te hebben rondgeneusd, besloot ik zelf iets te willen doen met zijn concept, maar dan voor de jeugd. Eenmaal terug op mijn werkplekje vertelde ik over de winkel aan onze collectiespecialist. Al brainstormend kwamen we, willekeurige woorden opnoemend beginnend met een ‘b’, op de combinatie Boeken en Bordspellen. Meteen werden we enthousiast en begonnen we, blijkbaar allebei bordspellenfans, titels te combineren met bordspellen. Al gauw verscheen er een Excel-lijstje met geniale combinaties. En nu gaan we hiermee aan de slag. Hoe weten we nog niet, maar het begin is er. Wat hebben we toch een leuk vak!