Datageïnformeerd werken: waarom kan jou dat helpen?

Blog
Gepubliceerd op 15 maart 2024

Door Elin Karlmark

Er wordt steeds meer gevraagd van de Maatschappelijke Educatieve Bibliotheek in de vorm van thema’s, nieuwe doelgroepen en activiteiten. Ook wordt er steeds vaker gesproken over het aantoonbaar maken dat de dienstverlening de juiste impact heeft. De manier om dit te doen is door het gebruik van data. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten data en zijn deze redelijk gemakkelijk toegankelijk en zelf te genereren. Ik leg je de voordelen van datageïnformeerd werken uit!

Datageïnformeerd werken betekent soms extra werk voor het inrichten van nieuwe processen, maar levert uiteindelijk veel meer op. De belangen om in te zetten op datageïnformeerd werken is voor bibliotheken (en meer specifiek voor de afdeling Basisvaardigheden) enorm. Dit zijn een paar redenen waarom je beter zo snel mogelijk kunt starten met datageïnformeerd werken: 

1. Je maakt makkelijker beslissingen: Als je gebruikmaakt van data, kun je beslissingen nemen op basis van feiten in plaats van op onderbuikgevoelens of aannames. Dit helpt om de effectiviteit van beslissingen te meten, verbeteren en zodoende de kans op succes te vergroten. Ook geeft het een sterke basis om met dienstverlening die onvoldoende impact heeft te stoppen. Basisvaardigheden als domein groeit en de druk om een rol te spelen in de nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen is soms groot. Het is alleen onhoudbaar om continu nieuwe deuren te openen zonder andere deuren te kunnen sluiten. Data helpt hierbij. 

2. Je bespaart tijd voor optimalisatie: Analyseer je je eigen data? Dan houd je uiteindelijk tijd over. Je kunt bijvoorbeeld data analyseren van bibliotheekdiensten, zoals uitleenstatistieken. Welke doelgroepen bevinden zich al in jouw bibliotheek en welke mis je juist? Groepen klanten die bijvoorbeeld wél graag lezen, maar nog niet digitaalvaardig zijn. Of wat denk je van data die je bijvoorbeeld vertelt welke cursussen zichzelf al vullen. Hier hoef je minder aandacht aan te besteden, hierdoor houd je meer tijd over om de dienstverlening te optimaliseren. Het is heel waardevol om interne data van verschillende afdelingen naast elkaar te leggen en in gesprek te gaan over hoe deze zich tot elkaar verhouden en elkaar kunnen versterken. 

3. Je werkt efficiënter: Door data te gebruiken om patronen en trends te herkennen kunnen bibliotheken hun middelen efficiënter inzetten. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je je collectie beter afstemt op de behoeften van gebruikers, personeelsroosters optimaliseert op basis van drukke en rustige periodes of investeert in technologieën die de gebruikerservaring verbetert. 

4. Je communiceert gerichter naar doelgroep: Door inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van de doelgroepen, bijvoorbeeld door wijkscans of marketingpersona’s, kun je gerichter communiceren. Dit bespaart tijd en geld, maar zorgt er ook voor om nauwkeuriger te kijken naar wat je precies aan de doelgroep biedt en welke processen er in gang moeten worden gezet om ze duurzaam binnen te houden. Basisvaardigheden is een discipline van de lange adem, dus meestal is één contactmoment met de doelgroep niet voldoende. Een relatie opbouwen met de doelgroep is cruciaal.

5. Je verbetert en innoveert jezelf continu: Bibliotheken kunnen van datageïnformeerd werken voortdurend bijleren en zich aanpassen aan de veranderende behoeften en trends in de samenleving. De Basisvaardigheden-specialisten hebben veranderingen vanaf de werkvloer meestal feilloos en snel door en anticiperen daarop. Het regelmatig verzamelen van data, analyseren en evalueren van data zorgt ervoor dat er naast voorgevoel ook een ondersteunende feitelijke onderbouwing is van deze ontwikkelingen. Niet alle stakeholders spreken dezelfde taal en sommige subsidieverstrekkers, regiehouders en ambtenaren voelen zich stukken flexibeler (en dus veiliger) om mee te gaan in een verandering wanneer er een helder cijfermatige onderbouwing beschikbaar is.

Door regelmatig data te verzamelen, te analyseren en te evalueren, kunnen bibliotheken hun dienstverlening blijven verbeteren en innoveren om relevant te blijven voor hun gemeenschappen. 

Kortom, datageïnformeerd werken is van vitaal belang voor bibliotheken om effectiënt te blijven werken. Je speelt beter in op de behoeften van gebruikers en blijft relevant voor de lokale gemeenschappen. Je benut de middelen beter en je kunt de impact die gemaakt wordt aantoonbaar maken, ten behoeve van de participatie en zelfredzaamheid van de burgers. 

Vandaag al aan de slag? 

Voor Probiblio is datageïnformeerd werken één van de focusgebieden voor 2024. Zo was er op 27 januari jl. het jaarlijkse evenement De Aftrap Basisvaardigheden 2024 dat geheel in teken stond van datageïnformeerd werken. Alle tijdens het evenement aanbod gekomen linkjes en bronnen zijn gebundeld in een hand-out. Je kunt dus vandaag al aan de slag.

Foto van team Aftrap basisvaardigheden title=
Team Aftrap Basisvaardigheden – Iris, Ingrid, Elin, Karlijn, Edo, Joyce, Jolijn en Josja