Advies Community Library

Dienst Programmering Strategie en beleid
Gepubliceerd op 30 augustus 2023

Een toekomstbestendige bibliotheek maakt de transitie naar een maatschappelijk educatieve bibliotheek en werkt samen met de gemeenschap/de community. Probiblio helpt bibliotheken om succesvol te gaan werken met community’s en een echte community library te worden. Op deze pagina delen we kennis over de community library. Goede voorbeelden, interessante links en inspiratie. Volg ons en neem contact op bij vragen!

De community library is razend populair. Veel bibliotheken hebben een koffiehoek of leestafel, of ‘clubjes’ die weleens in de bibliotheek zitten. Groepjes die haken, praatclubjes over geschiedenis, jongeren die spelletjes spelen of schaken. Bezoekers willen in de bibliotheek graag gelijkgestemden ontmoeten en in sommige gevallen zelf een rol spelen in wat er georganiseerd wordt. In ieder geval is de bibliotheek al lang niet meer alleen een plek waar bezoekers komen om boeken te lenen. Veel bibliotheken hebben zich ontwikkeld tot een prettige plek om te verblijven. In veel gevallen wordt de bezoeker expliciet uitgenodigd om een rol te spelen bij de programmering.

Community library

De community library is een naam voor de maatschappelijke bibliotheek, die mede wordt vormgegeven door de lokale gemeenschap, waar ontmoeting en de ontwikkeling van de gemeenschap het uitgangspunt zijn. De bibliotheek is niet langer vóór de inwoners, maar wordt (mede) vormgegeven dóór de inwoners. Dat zorgt ervoor dat de bibliotheek relevanter is voor de gemeenschap.

Dit vraagt om een andere manier van werken dan veel bibliotheken gewend waren. Voor een  is het belangrijk om gesprekken aan te gaan met de gemeenschap. Meer naar buiten gericht zijn en kunnen luisteren en verbinden zijn competenties die hier naadloos bij aansluiten.

Of/by/for all

In 2011 begon Nina Simon als directeur van het Museum of Art & History (MAH) in Santa Cruz, in de VS. Het museum liep zo slecht dat het op het randje van sluiting balanceerde. Al snel kwam ze erachter dat het grootste deel van de gemeenschap geen idee had dat het museum bestond. Het voortbestaan was een constante worsteling geweest, totdat Nina Simon aantrad. Onder haar leiding ging het museum naar buiten om te onderzoeken wat het museum zou kunnen betekenen voor de diverse gemeenschap. De medewerkers gingen luisteren naar nieuwe stemmen en zetten de deuren wijd open voor iedereen. Sinds het museum begon met experimenteren met exposities gemaakt samen met bezoekers, is het bezoekersaantal verdubbeld en het ledenaantal verdriedubbeld.

“Deelnemers, personeel, beheerders en donateurs werden veel diverser en representeerden steeds meer de volledige leeftijd, het inkomen en de etnische diversiteit van de provincie. (…) Het MAH werd van, door en voor Santa Cruz County.”
Nina Simon

directeur van het Museum of Art & History (MAH)

Definities Of/by/for all

Nina Simon heeft haar aanpak tot een theorie omgevormd, genaamd Of/by/for all.

OF gaat over of je medewerkers, bestuur en vrijwilligers lijken op de mensen die je wil aantrekken. Is het een goede afspiegeling, of kun je daarin nog wel wat verbeteren ?

BY gaat over of je programmering (mede) gemaakt wordt door de leden van de gemeenschap. Het kan zijn dat een bepaald percentage van je programmering volledig gemaakt wordt door inwoners van je gemeente of wijk. Of dat je altijd werkt met een burgerraad die checkt of programmering ‘klopt’ of ideeën aandraagt. Dat kan echt zo breed zijn als je zelf wil.

FOR gaat over de vraag of diverse leden van de gemeenschap het gevoel hebben dat je programmering voor hen is. Is dat zo, of mis je hele groepen? Mensen die wel in de gemeenschap wonen en/of werken maar niet in de bibliotheek komen? (bron: : Free Tools — OF/BY/FOR ALL (ofbyforall.org))

Wat kan Probiblio voor jou doen?

In de ideale wereld is het bibliotheekpubliek een afspiegeling van de gemeenschap en wordt programmering samen met die gemeenschap gemaakt. We begrijpen dat dat een enorme verandering is. Met of/by/for all kunnen bibliotheken communities bij de bibliotheek betrekken die zij (nog) niet goed kennen en ontdekken hoe ze elkaar kunnen versterken. Het aangaan van zulke duurzame relaties vraagt om veranderingen in de bibliotheek. Stap voor stap. Daar kunnen wij bij helpen. Neem contact op als je interesse hebt in een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Wist je dat… er een community librarian-netwerk is? Neem contact op met Lotte Kok als je meer wil weten!

Alles over Community Library

Interview
Programmering

OBA Next, het rebelse zusje van OBA: "Laboratorium van bibliotheekvernieuwing!"

Interview
Programmering

"Via de boekenclub delen jongeren hun passie voor lezen"

Blog
Programmering

Zo betrek je bezoekers bij programmering van jouw bibliotheek

Blog
Collectie
Programmering

Dutch Design Week 2024: 7 tips uit design voor bibliotheken

Nieuws
Programmering

Scherp jouw visie op programmering aan met hulp van onze adviseurs

Blog
Programmering
Marketing

Hoe kunnen marketing & programmering beter samenwerken?