Digitale Inclusie: gesprekken, tips en handige video's

Het project Digitale Inclusie is volop in beweging. Niet alleen binnen de bibliotheken; ook landelijk en bij de POI’s. We maakten een presentatie voor je interne IDO-bijeenkomst en kunnen een dialoogsessie met partners begeleiden. Ook zijn er nieuwe animatiefilmpjes voor de sociaal-educatieve kaart hetinformatiepunt.nl opgeleverd. 

Vaardigheidstraining 

Iedere bibliotheek krijgt vanuit de subsidieregeling twee vaardigheidstrainingen aangeboden. Voor enkele bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland hebben we al een training georganiseerd. In de training (uiteraard coronaproof) ligt de focus vooral op het oefenen met IDO-vaardigheden, dus hoe een IDO-medewerker het beste kan omgaan met de bezoeker. Voor een kleiner deel bespreken we ook de inhoud: wat geef je inhoudelijk voor advies binnen de IDO-dienstverlening, hoe zoek je naar informatie op de verschillende websites en hoe verwijs je door naar partners. 

Interne IDO-bijeenkomst 

Probiblio adviseert IDO-kartrekkers om voorafgaand aan de vaardigheidstraining een interne bijeenkomst te beleggen om de kaders van de dienstverlening binnen de bibliotheek goed door te spreken met collega’s. Hiervoor hebben we een presentatie gemaakt die als leidraad kan dienen. Zo kan er tijdens de vaardigheidstraining volledig gefocust worden op de vaardigheden en het oefenen met de acteur, waarbij de lokale IDO-focus meteen kan worden meegenomen. 

Dialoogsessies 

Een goede samenwerking met partners is essentieel voor het slagen van de IDO-dienstverlening. Probiblio biedt de mogelijkheid om samen met de karttrekkers een dialoogsessie met partners te verzorgen om met elkaar in gesprek te gaan over de dienstverlening in het werkgebied. Interesse? Laat het ons weten!  

Adviesgesprekken

We bieden niet alleen adviesgesprekken aan vanuit basisvaardigheden, maar we sparren ook graag met je over de positionering en lokale marketing rondom digitale inclusie én over de sociaal-educatieve kaart, wat is voor jou lokaal de beste optie bijvoorbeeld? 
Neem contact met ons op voor een adviesgesprek! 

Animatiefilmpjes hetinformatiepunt.nl

Twee nieuwe animatiefilmpjes zijn opgeleverd in het kader van het Digitale inclusie project ‘sociaal-educatieve kaart’. In totaal zijn er drie filmpjes die je informeren over en ondersteunen bij het optimaal gebruik van hetinformatiepunt.nl

Het Informatiepunt.nl, landelijke en lokale sociaal-educatieve kaart (ondertiteld) 

Deze animatie die duidelijk maakt wat de sociaal-educatieve kaart voor de bibliotheek, gemeente en andere lokale partners te bieden heeft. Gebruik 'm om partners warm te maken voor deelname.

De sociaal-educatieve kaart in 5 stappen

Het filmpje brengt in enkele minuten in beeld welke stappen de bibliotheek moet doorlopen om een sociaal-educatieve kaart te ontwikkelen. 

Sociaal-educatieve kaart invoeren in G!DS 

De keuze voor de sociaal-educatieve kaart is gemaakt en je wilt het aanbod invoeren in G!DS. Hier zie je hoe dit werkt, waar je de handleiding vindt en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Je ziet waar je welke informatie moet invoeren, zodat alles aan de voorkant van de sociaal-educatieve kaart goed wordt getoond. 

Vragen?

Heb je vragen? Neem contact op met Anne-Marie van der Poel