Het motto van FORUM Groningen: 'Verken de wereld en ontdek de toekomst!'

Interview Praktijkvoorbeeld Programmering
Gepubliceerd op 14 december 2020

Door Karen Bertrams

In samenwerking met Daphne de Bruijn

SPOENK* is een beweging die staat voor biebdynamiek: de aantrekkingskracht van de bibliotheek vergroten, door vindingrijke expertise, fonkelende programmering en kleurrijke interactieve biebvloeren. Leesplezier van kinderen staat voorop. Nieuwsgierig en ondernemend als we zijn, steken we toch ons licht op bij een nieuwe heldere ster uit het Noorden.

Want FORUM Groningen does shine a light! SPOENK* introduceert programmamaker Daphne de Bruijn met de prijzenregen die FORUM in 2020 ten deel viel. Veelzeggend is de diversiteit van de categorieën waarin FORUM gelauwerd werd: BNA Beste Gebouw 2020, winnaar Architectenweb Award in de categorie Publiek Gebouw van het Jaar, Dutch Design Award in de categorie Habitat, en bijna Beste Bibliotheek, waarbij FORUM de meeste stemmen van de vakjury kreeg en geroemd werd als bibliotheek van de toekomst: “De bibliotheek maakt onderdeel uit van het gebouw en is er – ook qua management – volledig mee verweven. (…) De vele jonge mensen, zowel onder de bezoekers als het personeel, zorgen voor een bruisende uitstraling.” En verder won FORUM de Kunst en Techniekprijs voor de videosculptuur in de parkeergarage van Nicky Assmann en de Groninger Architectuurprijs. Eerder dit jaar won FORUM’s designbureau G2K een European Design Award en een Red Dot Award voor de door hen ontwikkelde FORUM-huisstijl: “a dynamic frame to host different kinds of content.”

Daadkracht, visie en enthousiasme

Een opsteker van jewelste voor de toekomst van bibliotheken. Kenmerk ‘stoer en hartstochtelijk’ is iets wat helemaal past bij Daphne. Zij laat ons in een Q&A Teams High Tea van een uur naar adem happen bij zoveel daadkracht, visie en enthousiasme. Sinds 2007 ontwikkelt Daphne nieuwe vormen van cross-over bibliotheekwerk, door het wegwerken van grenzen tussen verschillende instellingen en door het met elkaar verbinden van de verschillende disciplines. Eerst als projectcoördinator en stroomlijner van subsidies, daarna steeds inhoudelijker als programmamaker. Daphne, we zijn een en al oor!

“We zijn nu Forumers, we hadden de tijd om een goeie band op te bouwen in de tijd van de nieuwbouw. Uitgangspunt is: ‘Verken de wereld en ontdek de toekomst’. Met een team van ongeveer 100 mensen mochten we in het eerste kwartaal van 2020 het ongekende aantal van 1,5 miljoen bezoekers ontvangen.”

“Nee’ zeggen werkt soms heel bevrijdend in het maken van een programma”
Daphne de Bruijn

“Een verademing zijn de drie pijlers van waaruit we werken: Populaire (beeld)cultuur, TECH en Actualiteit. Valt iets buiten deze pijlers dan is de kans groot dat we het niet oppakken. ‘Nee’ zeggen werkt soms heel bevrijdend in het maken van een programma. Valkuil van bibliotheken is soms dat ze “alles” willen doen. Iets wat niet onder onze pijlers valt kan natuurlijk wel onder verhuur vallen. Ook met het wel of niet opnemen in onze agenda en hoe we omgaan met publiciteit maken we duidelijke keuzes.”

In de lead

“FORUM heeft op het gebied van actualiteit een coole samenwerking met sociëteit de Noorderpers, een collectief van journalisten en woordvoerders, ze zijn behoorlijk in de lead. We delen ook zakelijk nieuws, maar wij hebben bijvoorbeeld weer een grotere Rolodex als het gaat om programmering: welke gasten zijn interessant. Als er vandaag een aardbeving is, hebben wij er morgen een debat over. Via onze appgroep met de categorieën ‘now & wow’ en ‘alarmfase’ zijn we snel op de hoogte!”

“We zijn jong en trekken graag op met jongeren; in schoolverband, door betaalde samenwerkingsverbanden voor twee jaar met twee MBO-scholen. We organiseren samen events. Onze communicado’s gooien hun visnetten uit en halen met hun tentakels ondernemende mensen op die weer aan elkaar gekoppeld worden, innovatie gaat daardoor sneller. Door een gehonoreerde innovatieaanvraag bij de KB zijn we gestart met VERS, waarin jaarlijks een lichting van tien jongeren zich vrijwillig verbindt door wekelijks bij elkaar te komen en te zorgen voor aansprekende programmering. Nu onder de vleugels van VERS mama, ZZP-er Afra. Ik ben de VERS-oma.”

“Onze communicado’s gooien hun visnetten uit en halen met hun tentakels ondernemende mensen op die weer aan elkaar gekoppeld worden”
Daphne de Bruijn

“Voorbeeld is ‘What would you do?” Dit is een avond met filmfragmenten over het thema twijfelen, onder leiding van Tim den Besten. Via VERS Instagram (1000 volgers) en andere socials bereiken we deze groep. Ze maken zelf wervingsfilmpjes die ze ook zelf moeten delen, dat doen wij niet. In een spelshowsetting worden tien jongeren gekozen uit de groep van dertig die zich aanmeldden. Hun volgende activiteit is ‘Let’s talk dirty’ met onder andere Kim Holland.”

Ontdek de toekomst

“Elk half jaar werken we met een thema. Voor 2021 is dat FORUM Greenhouse: over natuur, duurzaamheid, groen, vogels. Lichtvoetig in beginsel, maar het onderwerp is serieus genoeg. De visuele component is in alles belangrijk, zo zullen we er ook als een Greenhouse uitzien. De Climate Adaption Week zal in januari bij ons in huis plaatsvinden.”

“We willen grote vertellers aan ons binden en uitnodigen in deze verhaallijn. Ook met ons educatieve programma gaan we letterlijk iets laten groeien tot eind juni. Daarna is er heel veel speelruimte voor het nieuwe thema, dat we hier wel aan jullie onthullen (maar wat ik nu niet opschrijf – KB!). In 2020 en 2021 zijn we  conferentiecentrum en ticketverkoper voor muziekfestivals zoals Eurosonic ESNS, met de begane grond  als hart van het festival.”

Natuurlijk mislukken dingen ook, dat mag en moet ook, anders leer je niet, en gelukkig hebben we met Dirk Nijdam (directeur) en Hans Poll (marketing & programmering) een heel los directeursduo: als je een GO van ze hebt, staan ze er ook achter. De lockdownperiodes hebben we gebruikt om onze processen onder de loep te nemen, oude ergernissen uit te praten na de superhectische periode van de opening, de tijd te nemen om echt met elkaar te praten. Goede nieuwe afspraken gemaakt tussen communicatie en productie. Maandelijks zien en spreken we elkaar allemaal op zaal bij FORUM Nieuws.”

De SPOENK* bibliotheken lopen nu helemaal warm om samen met de bus vanuit alle windstreken via een rooftoplunch het gebouw te gaan verkennen, ergens in het eerste kwartaal van 2021. Een nieuwe uitnodiging volgt. Tot SPOENK*!