Stationsbibliotheek Rotterdam krijgt een 8!

Stationsbibliotheek Rotterdam krijgt een 8!

Er is onderzoek gedaan naar de klanttevredenheid en bekendheid van de Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal. Deze tweede Stationsbibliotheek opende haar deuren in november 2017, in navolging van de vestiging op station Haarlem (2011). Ook voor de Rotterdamse vestiging is gekozen voor een pilotperiode van twee jaar, waarin de Bibliotheek Rotterdam en Probiblio nauw met elkaar optrekken. We zijn vooral benieuwd of zo’n kleine Stationsbibliotheek (55m²) volgens een aangepast concept succesvol kan zijn. En op welke wijze digitale bibliotheekdiensten op een aantrekkelijke manier kunnen worden gepresenteerd, met het oog op toepassing in andere bibliotheken als belangrijk onderdeel van de pilot. Dit alles is onderdeel van het netwerkproject Innovatieve bibliotheekoplossingen. 

Mooie cijfers

De gebruikers van de Stationsbibliotheek Rotterdam geven de vestiging een fraaie 8.0 en de netto promotorscore (in hoeverre bevelen klanten de voorziening anderen aan) is met 22 ook hoog. Deelnemers aan het onderzoek zijn vooral te spreken over de centrale locatie waardoor zij hun bibliotheekbezoek kunnen combineren met het forenzen. Ook de inrichting, sfeer en de actuele collectie worden hoog gewaardeerd. Twee derde van de respondenten vindt de omvang van de collectie van ruim 1500 banden voldoende.

Digitale diensten

Het gebruik van de digitale diensten die nadrukkelijk in de Stationsbibliotheek worden gepresenteerd blijft achter bij de verwachtingen. De respondenten vinden dat ze nog te weinig opvallen. Voor de presentatie van de digitale diensten (catalogus, PressReader, databanken, Muziekweb, e-books lenen) heeft architect InVorm speciaal voor de Stationsbibliotheek een meubel ontwikkeld. De zuil combineert twee schermen, één voor de presentatie en de ander voor de promotie van een specifieke digitale dienst. De eerste stap zal zijn om de teksten en beelden op de promotieschermen nog duidelijker te maken. Hetzelfde geldt voor de beginschermen op de presentatiedisplays.

Bekendheid

De bekendheid van de bibliotheek op station Rotterdam Centraal kan nog verbeterd worden. Een grote meerderheid van de bewoners rond het station en de bezoekers op het station kent de bibliotheek nog niet. Wel is ruim een kwart van de respondenten bekend geraakt met de bibliotheek door de ruime, zelfs landelijke publiciteit rond de opening. 

Gebruik

De Stationsbibliotheek Rotterdam trekt inmiddels zo’n 15.000 bezoekers per kwartaal en die zorgen voor 3.000 uitleningen per kwartaal. Deze cijfers liggen ver boven de gestelde doelen. De uitleningen betreffen titels uit de collectie van de Stationsbibliotheek en titels die vanuit de collecties van de andere vestigingen in Rotterdam worden gereserveerd en op het station worden opgehaald.

Concept

In vergelijking met de Bibliotheek op het station Haarlem richt de Rotterdamse vestiging zich minder op het uitlenen en meer op het verblijf ter plaatse met zeer ruime openingstijden (78 uur per week). Denk aan ter plaatse lezen, digitale diensten gebruiken en muziek luisteren. Ook richt men zich in Rotterdam meer op het verlenen van extra service voor bestaande leden, dan op het werven van nieuwe leden onder forenzen. De Stationsbibliotheek Rotterdam bevindt zich in de hal van Rotterdam Centraal, op de eerste verdieping en verbonden met de StationsHuiskamer, een horecavoorziening van de NS zonder consumptieverplichting. Hier wordt ook veel gestudeerd en gewerkt. Medewerkers van de StationsHuiskamer beheren de bibliotheek, in aanvulling op de vier momenten in de week dat er een medewerker van de Bibliotheek Rotterdam aanwezig is.

Voor meer informatie: Dick van Tol, 023 55 46 362, 06 30 47 90 80, dvtol@probiblio.nl.

Meer nieuws