Spelrecensie (digitale) geletterdheid: Rolf Connect Storytelling

Blog Educatie
Gepubliceerd op 22 februari 2022

Het aanbod betaalde spelletjes rondom (digitale geletterdheid) is groot. Hoe kies je waarmee je aan de slag gaat? Adviseur Digitale geletterdheid Marloes Manshanden verdiepte zich in de Rolf Connect HUB: een educatieve spelcomputer die verbinding legt tussen actie fysieke spelelementen en digitale apps. En dan in het bijzonder de bijbehorende Storytelling-set.

Rolf Connect bestaat uit een hub, sets met blokjes en een app. De hub zorgt voor de verbinding tussen de blokjes en de app op de tablet. De blokjes hebben diverse functies. Bij de set Storytelling kan je met behulp van de blokjes locaties, karakters, voorwerken en bewerkingen selecteren. Wil je met dit product aan de slag, dan heb je dus een hub, de app en een fysieke set nodig. Er zijn diverse sets te koop: Storytelling, Getalbegrip en rekenen, Coderen en Kleur en vorm. In deze review gaan we aan de slag met de eerste set.

Storytelling 

Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. In dit spel hebben de kinderen drie soorten projecten die zij kunnen maken: babbelplaat, film of boek. Dit materiaal is zeer geschikt om te werken aan de woordenschatontwikkeling van kinderen. Maar je kunt ook thema’s als vertellen, verhaalbegrip, verhaalopbouw en het creëren van media als leerdoel stellen. De thema’s en voorwerpen die de kinderen kunnen gebruiken in hun project zijn herkenbaar en stimuleren de verbeelding. Met het plaatsen van enkele voorwerpen in een omgeving is er al snel een verhaal gebouwd. Bekijk de video hieronder voor een algemeen beeld.

Babbelplaat

Maak een plaat waarop een verhaal te zien is. Bespreek samen met het kind wat juliie zien en wat er gebeurt. Of maak een babbelplaat rondom een gebeurtenis. Doe het vooral samen! Erg leuk als activiteit voor kinderen vanaf 3 jaar.

Film

Kies een locatie, de personages en voorwerpen. Bouw de scene en druk op ‘REC’ om op te nemen. Oudere kinderen kunnen gemakkelijk een film maken. Tijdens het opnemen kunnen de kinderen de personages en voorwerpen verplaatsen. De tablet neemt ook geluid op, zodat kinderen hun film kunnen voorzien van dialogen. Je kan kinderen ook een film laten afmaken. In de ‘bioscoop’ kunnen jullie alle films bekijken.

Boek

Bij het maken van een boek begin je met het kiezen van een personage. Daarna kies je een locatie en voeg je eventueel nog andere voorwerpen en personages toe. Voor de dialogen maak je gebruik maken van de spreekwolkjes. Geluiden opnemen kan bij het maken van een boek niet. Je kan eenvoudige wijzigen doorvoeren om het verhaal verder te schrijven. Alle gemaakte boeken staan in de boekenkast en kun je later terugkijken. Net als bij de film kan je ook hier een bestaand verhaal afmaken.

Eindoordeel: met Rolf Connect Storytelling kan iedereen verhalen maken!

Ben je BoekStartcoach of lees-/mediaconsulent? Dan zou ik Rolf Connect Storytelling zeker een keer meenemen naar school, de kinderopvang of het consultatiebureau. Kunnen lezen of schrijven is niet noodzakelijk, want alle uitleg en opdrachten worden gesproken gegeven. Hierdoor kunnen kinderen snel zelfstandig aan de slag met het materiaal.

De Storytelling-set raad ik aan als je met kinderen verhalen wil maken of wil werken aan hun woordenschat. Je kan het materiaal je al inzetten bij kinderen vanaf 3 jaar en ook oudere kinderen kunnen er veel creativiteit in kwijt. Het is ook goed te gebruiken bij verschillende thema’s. Geef kinderen vooraf een opdracht, bijvoorbeeld: maak een babbelplaat bij een boek. Of lees de eerste bladzijde van een verhaal voor, hoe loopt het af? Maak er een boek of film van. Praat tijdens en na afloop van het verhaal en stel vooral veel open vragen.

Gemiddeld betaal je voor een hub en de set Storytelling 300 euro (exclusief tablet). Ondanks dat redelijk hoge prijskaartje geef ik deze set een 9! Ik heb ook de set Coderen bekeken. Met deze set kunnen kinderen hun programmeervaardigheden oefenen. Deze set vind ik minder aansprekend. Wil je kinderen leren coderen, dan adviseer ik je om te investeren in een robot zoals de Bee-Bot of Cubetto.

Tip: Ken je onze Lab out of the Box-lesbrieven al? Daarmee verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid gericht op kinderen en jongeren.