Digitale prentenboeken in de bibliotheek: een aanrader!

Blog Educatie Programmering Collectie
Gepubliceerd op 11 september 2023

Door Anniek Post

Een digitaal prentenboek is een filmpje waarbij het verhaal van een prentenboek door animaties tot leven komt. Maar wat is de toegevoegde waarde hiervan en hoe kunnen bibliotheken hiermee aan de slag? Ik onderzocht het!

Voor mijn bacheloronderzoek aan de Universiteit Leiden deed ik samen met anderen onderzoek naar digitale prentenboeken. We wilden weten of kinderen na het zien van een digitaal prentenboek ook gemotiveerd waren om dat boek in de papieren versie te lezen. In de meeste gevallen leek dit inderdaad het geval te zijn.

Tip voor een leuk digitaal prentenboek:

Onderzoek naar digitale prentenboeken

Op de website van Stichting Lezen worden resultaten van verschillende onderzoeken neergezet. Zo blijkt dat het lezen van digitale prentenboeken goed is voor het verhaalbegrip en de woordenschat van kinderen, met name als het om laagtaalvaardige kinderen gaat. Doordat de prenten geanimeerd zijn met geluid en beweging, bieden ze meer context en kunnen kinderen makkelijker zelf onbekende woorden ontdekken. De komende jaren onderzoekt Stichting Lezen de relatie en wisselwerking tussen het voorlezen van papieren prentenboeken en digitale prentenboeken.

Er zijn al een aantal resultaten over het gebruik van digitale prentenboeken in samenwerking met de kinderopvang. 5 highlights uit dit onderzoek:

  • 40% van de pedagogisch medewerkers maakt gebruik van digitale prentenboeken in de kinderopvang.
  • Digitale prentenboeken worden gezien als een gunstige aanvulling op papieren prentenboeken.
  • Pedagogisch medewerkers hebben behoefte aan handvatten om informatie over digitale prentenboeken aan ouders te verstrekken.
  • Een training voor het gebruik van digitale prentenboeken helpt bij het informeren van ouders hierover.
  • 60% van de pedagogisch medewerkers maakt (nog) geen gebruik van digitale prentenboeken. Die groep toont wel interesse maar geeft aan onervaren te zijn, onvoldoende apparaten te hebben en aanbod te missen.

Bekijk hier de onderzoeksessie van Stichting Lezen over dit onderzoek

Digitale prentenboeken zichtbaar maken in de bibliotheek

Maar hoe geef je digitale prentenboeken een plek in je bibliotheek? Eén van de aanbieders voor digitale prentenboeken is Bereslim. De digitale prentenboeken van Bereslim zijn bewezen effectief voor peuters en kleuters. Bereslim is gratis voor iedereen die lid is van de bibliotheek. Leden kunnen thuis ook online de digitale prentenboeken bekijken. Bij BplusC in Leiden staat een Bereslim meubel waarop kinderen in de bibliotheek een digitaal prentenboek kunnen bekijken. In het meubel ernaast liggen ook de fysieke varianten van die prentenboeken. Na het bekijken van de animatie, kunnen kinderen direct het bijbehorende boek pakken. Daarmee worden kinderen nog een keer blootgesteld aan hetzelfde verhaal. Deze herhaling is goed voor de taalontwikkeling.