Tablets in de bibliotheek: voorbeelden, uitdagingen en tips

Blog Educatie Programmering
Gepubliceerd op 12 september 2023

Door Anniek Post

Het gebruik van tablets en media is niet meer weg te denken uit de bibliotheek. Toch zitten hier haken en ogen aan en worden materialen soms op een andere manier gebruikt dan je graag zou willen zien. Een voorbeeld én een praktisch document om het gebruik van devices in jouw bibliotheek te geven geef ik in dit blog.

Bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse was blij met hun nieuwe luisterpods. Deze coconnetjes met een tablet erin lenen zich uitstekend voor kinderen die zich even willen terugtrekken om bijvoorbeeld een luisterboek te luisteren.

‘Een jonge bezoeker had aangegeven dat hij een plekje zocht waar hij zich terug kon trekken, zodat hij rustig naar een boekje kan luisteren in een eigen cocon,’ zegt Sharona de Wolf, programmamaker en eventmanager bij de Boekenberg. Kinderen luisteren dagelijks in de pods naar onder andere de Voorleeshoek en de Waanzinnige Podcast.

Maar al snel bleek dat er wat haken en ogen aan het gebruik van de luisterpods zaten.

Kinderen deden namelijk ook allerlei andere dingen op de tablets. Dat waren leuke dingen, zoals spelletjes die ze thuis ook op de tablet speelden. Niet erg, maar niet helemaal de bedoeling van de luisterpods. Een groter probleem was dat er soms ongewenst (18+) materiaal opgezocht werd. ‘We willen graag een veilige omgeving voor kinderen aanbieden, en op deze manier lukte dat niet helemaal,’ vertelt communicatiespecialist Debbie Teitsma. ‘We probeerden vervolgens de tablets op allerlei manieren te beveiligen, maar dit bleek best een uitdaging. Om toch die veilige omgeving te kunnen waarborgen, hebben we de tablets maar helemaal uitgeschakeld, zodat we rustig op zoek konden naar een oplossing.’

Tablets: wel veel mogelijkheden, als je maar weet hóe

In het geval van de Boekenberg was het handig als alleen de website of app van de luisterboeken gebruikt kon worden. Andere functies van de tablet zouden dan zijn uitgeschakeld. Dat – en veel meer – is mogelijk, je hoeft alleen maar even te weten hoe je dat doet.

Gebruik jij ook tablets op deze manier in jouw bibliotheek óf wil jij een veilige tablet waarop de gebruiker wel de vrijheid heeft om wat meer te navigeren?

Lees dan dit document met handige mogelijkheden en oplossingen