Toolkit Duurzaamheid in collectie en programmering

Toolkit
Gepubliceerd op 12 april 2023

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. Ook bibliotheken kunnen actief bijdragen aan een duurzamere maatschappij. Lees hier hoe je aan de slag kan om de collectie en programmering van jouw bibliotheek (verder) te verduurzamen.

3 redenen om aandacht besteden aan duurzaamheid in de collectie en programmering

  1. Duurzaamheid is een actueel en veelomvattend thema. In het nieuws komen onderwerpen rondom energie besparen, klimaatverandering en natuur regelmatig langs. Als laagdrempelige plek is de bibliotheek als geen ander geschikt bezoekers te informeren en inspireren als het om dit thema gaat.
  2. Bezoekers zijn in toenemende mate geïnteresseerd in dit thema, zeker de kinderen van nu en de klanten van de toekomst.
  3. Tegelijkertijd biedt duurzaamheid voor bibliotheken ook handvatten om nieuwe doelgroepen aan te boren.

Duurzaamheid in programmering

Inspiratiegids Doelgroepgericht programmeren over duurzaamheid

Weten voor wie je programmeert of collectioneert, is belangrijk. Niet iedere doelgroep vindt alles namelijk even interessant. Dit geldt ook voor duurzaamheid.

Voor ouders met kinderen programmeer je andere dingen dan voor mensen die gepensioneerd zijn, bijvoorbeeld. Probiblio maakte een handige tool waarin je kan zien welke doelgroepen (gebaseerd op segmentatiemodel Mosaic) geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, en welke type programmering aansluit bij hun interesses. Gebruik de tool om te ontdekken welk duurzaam programma bij welke doelgroep past.

Praktijkvoorbeeld Duurzame programmering

Praktijkvoorbeeld Duurzame programmering

De bibliotheken Rijn & Venen en de LocHal zijn voorlopers als het om duurzame programmering. Patricia Lärche & Dewi Visser van Bibliotheek Rijn en Venen en Jantien Borsboom van Bibliotheek Midden-Brabant gingen met elkaar in gesprek over de vraag: Moeten bibliotheken aandacht besteden aan duurzaamheid?

Meetups Tegenlicht

Tegenlicht maakte diverse documentaires rondom duurzame thema’s zoals klimaatverandering, de kledingindustrie of de natuur. Blader door hun archief en ga met de toolkit voor bibliotheken aan de slag om zelf een Meet Up te organiseren.

Duurzaamheid in de collectie

Collectietips

Wil je gebruikers inspireren rondom duurzaamheid? Zorg voor duurzame boeken! Zowel voor kinderen als volwassenen verschijnt er veel rond dit thema, fictie en non-fictie. Probiblio maakte twee titellijsten voor kinderen en volwassenen.