Zo ervaarden de trainees het traineeship van Probiblio

Blog
Gepubliceerd op 23 april 2024

Door Esmée Beekman

De afgelopen twee jaar hebben 8 trainees zich als onderdeel van Probiblio’s traineeship ingezet voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Met dit ontwikkelprogramma leidt Probiblio samen met de bibliotheken trainees op tot bibliotheekmedewerker van de toekomst. Verspreid over 3 opdrachten en een groepsopdracht deden zij boordevol ervaring op en in dit artikel blikken zij terug.

Amber Bregman

“Ik wilde graag werk doen met maatschappelijke impact. Het traineeship bestaat uit 2 delen: vakinhoudelijke trainingen over de bibliotheeksector en een programma over persoonlijk leiderschap waarbij je persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Je zit in een traineepool met 8 trainees. Een heel fijne groep met mensen die in dezelfde situatie zitten. Het traineeship heeft voor mij bevestigd waar mijn passie ligt en ik ben erg gegroeid als persoon. In de bibliotheeksector is heel veel ruimte voor eigen creatieve inbreng en je bent echt bezig om een verschil te maken voor mensen.”

Ramona Tinga

“Ik heb het ontwikkelprogramma als super fijn ervaren! Het meest nuttige vond ik de intervisie en de onderlinge gesprekken tussen de trainees bij de trainingen. Ik heb veel van mijn mede-trainees geleerd en kon ze altijd om advies vragen als dat nodig was. Ik heb veel geleerd over de bibliotheeksector, maar vooral ook veel over mijzelf en ben daardoor zelfverzekerder geworden. Ik heb door mijn werk bij de bibliotheek echt het gevoel dat ik een maatschappelijke bijdrage lever. Ik raad het traineeship aan omdat je het verlaat met een rugzak vol kennis over de bibliotheeksector en over jezelf. Het traineeship zorgt voor een fijne tussenfase tussen studie en werk, omdat het heel zelfstandig is, maar je wel veel begeleiding kan krijgen. Sta ervoor open om buiten je comfort zone te stappen. Soms leer je een kant van jezelf kennen die je nooit had verwacht bij het doen van een opdracht.”

Lidewij Klap

“Ik heb gesolliciteerd op het Traineeship Openbare Bibliotheken omdat ik zelf altijd een bieb-bezoeker geweest, en het idee om via de bibliotheek bij te dragen aan de samenleving en ondertussen die professionele vaardigheden op te doen daarom heel aanlokkelijk klonk. Tijdens het traineeship heb ik gemerkt dat ik het ontzettend leuk vind om na te denken over de verschillende manieren waarop je als bibliotheek kunt bijdragen aan hoe mensen leren en hun mening vormen. Ik vond het zelf altijd heel waardevol om meer te doen dan alleen je opdracht, omdat je een organisatie dan toch op een andere manier leert kennen. In het ontwikkelprogramma hebben we niet alleen veel geleerd over de verschillende aspecten van en ontwikkelingen in de bibliotheeksector, maar ook over onszelf. Dankzij het traineeship heb ik veel meer duidelijkheid in wat ik zoek in een functie en werkgever, waar mijn sterke punten liggen, en hoe ik die zou kunnen inzetten. Ik zou het traineeship aanbevelen omdat het een enorme kans is om jezelf te ontwikkelen, te experimenteren en te ontdekken wat je leuk vindt om te doen, en dat in een sector die zich aan het ontwikkelen is tot één van de belangrijkste maatschappelijke partners van Nederland.

Béracha Meijer

“Ik wilde ergens gaan werken waar ik in contact zou zijn met mensen uit de hele samenleving. In de bibliotheek kan ik mijn interesse in maatschappelijke ontwikkelingen combineren met mijn liefde voor cultuur. De samenleving is best ingewikkeld geworden en het is zó fijn dat er een plek is waar iemand even naar je luistert, je geruststelt, en jou een stapje verder helpt. Ik ben me er heel erg van bewust hoe uniek het is om zoveel tijd en aandacht te kunnen besteden aan het leren over de bibliotheeksector en over onszelf. Het is super dat je als trainee de tijd en gelegenheid hebt om overal een kijkje te kunnen nemen. Ik heb ontzettend veel gehad aan de begeleiding van de Talent Manager, de coach, en natuurlijk alle medetrainees die altijd klaarstaan voor support. Het is zo fijn om een groepje te hebben met mensen die in hetzelfde schuitje zitten! Je maakt in een korte tijd zoveel mee, waardoor je jezelf ook in een soort stroomversnelling ontwikkelt. Ik raad het traineeship aan omdat je door de verschillende opdrachten de mogelijkheid rijgt om je overal in te verdiepen en te onderzoeken waar jij goed in bent en waar jij energie van krijgt. Je hebt vaak veel ruimte om mee te kijken, te onderzoeken wat bij jou past, en allerlei trainingen te volgen en evenementen te bezoeken.”

Ilse Romeijn

“Het traineeship heeft voor mij een leerzame, leuke en fijne start in het werkende leven gebracht, in een branche die mij enorm aanspreekt omdat het naast een culturele rol ook een maatschappelijke rol inneemt. Ik heb het gevoel echt iets bij te dragen aan de samenleving. Daarnaast vind ik het leuk dat de sector zo in ontwikkeling is, hierdoor is er nu ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe manieren van werken. Door het traineeship weet ik nu beter welke thema’s en rollen ik interessant vind en bij mij passen. In korte tijd leer je elkaar erg goed kennen door de trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, waar iedereen zich kwetsbaar opstelt. Ik zou het traineeship aanbevelen omdat je ontzettend veel kennis en ervaring op doet in twee jaar tijd, zowel op inhoudelijk vlak als op persoonlijk vlak.”

Daphne Visser

“Ik merkte dat ik gefascineerd raakte door de sector omdat het veel diverser was dan ik van tevoren had gedacht. We hebben dingen over de sector geleerd in twee jaar tijd waar een reguliere (bibliotheek)medewerker veel langer over zou doen – of zelfs nooit mee in aanraking zal komen. Dit was een mooie kans om te leren wat we écht interessant vonden. Het voelde als een soort kijkje achter de schermen bij de sector. Ik had niet van tevoren gedacht dat we zo’n hechte groep zouden worden, en het feit dat we ons veilig voelen bij elkaar zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd wat ik nodig heb om in mijn kracht te staan en hoe ik dit kan communiceren naar mijn collega’s. Het is een mooie kans om in een veilige, bijna gecontroleerde, omgeving te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, kennis op te doen over de sector en te ontdekken wat je zou willen in de toekomst. Mijn biebcollega’s zijn vaak ook best jaloers op het feit dat wij dit allemaal leren.”

Emma Oudhuizen

“Ik vind dit ontwikkelprogramma zeer waardevol. Er is een goede afwisseling tussen soft en hard skills. Het heeft me veel gebracht: een hele nieuwe kijk op de bibliotheek. Er zijn zo veel mogelijkheden, het is heel leuk om onderdeel uit te maken van de (snelle) ontwikkelingen binnen de branche. De bibliotheek is een leuke plek om te werken. Er werken hele lieve en betrokken mensen. Er zijn heel veel mogelijkheden binnen de bibliotheek. Voor ieders interesse is er wel wat wils. Mijn tip als je dit wil doen: haal er alles uit wat erin zit. Wees proactief, zo creëer je mooie werkzaamheden en kansen voor jezelf.”

Tara Coppoolse

“Het traineeship gaf me de mogelijkheid om veel verschillende functies en richtingen te verkennen, precies wat ik wilde. Dat is het leuke aan het traineeship, je krijgt de kans om van veel afdelingen, projecten en werkzaamheden te leren. Je moet het ontwikkelprogramma niet onderschatten. Je gaat echt aan de slag met je eigen kwaliteiten én valkuilen. Het kan soms confronterend zijn, maar tegelijkertijd groei je echt als mens. Dit gaat breder dan alleen je professionele ontwikkeling, want je neemt de nieuwe inzichten ook mee naar je dagelijks leven. Een leuk (en leerzaam!) onderdeel van het traineeship vind ik de werkbezoeken naar andere bibliotheken en de kennisuitwisseling die hierdoor ontstaat. Hoewel alle bibliotheken dezelfde taken en uitdagingen hebben, heeft de lokale context veel invloed. Het is daarom heel interessant en fascinerend om te zien hoe verschillende bibliotheken met verschillende vraagstukken aan de slag gaan. De trainees hebben veel onderling contact en ik heb me altijd ondersteund gevoeld door de talent manager en coach vanuit het traineeship.”