Provinciale finales Read2Me!

Nieuws
Gepubliceerd op 25 maart 2024

Op 27 maart 2024 is de Noord-Hollandse finale van de voorleeswedstrijd Read2Me! – dé voorleeswedstrijd voor brugklassers. De eerstejaars lezen elkaar fragmenten voor uit jeugdboeken.

Met het voorleesproject Read2Me! zetten de bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte de landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Noord- en Zuid-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!

Afgelopen maanden hebben de rondes plaatsgevonden in verschillende Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken.

Noord-Hollandse finale op 27 maart

Deze voorlezers komen uit Amstelveen, Amsterdam, Hoofddorp, Hoorn, Haarlem en Huizen. De provinciale finale wordt gepresenteerd door een enthousiaste Manu van Kersbergen. De driekoppige jury, met daarin Maritza Dubravac, Singel Uitgeverijen, Mirjam van Campen, C. de Bibliotheek Haarlemmermeer, Ingrid Nagtegaal, oud-bibliothecaris en actief bij de VoorleesExpress, maakt de uiteindelijke winnaar bekend.

Zuid-Hollandse finale op 3 april

Deze voorlezers komen uit Lisse, Den Haag, Gouda, Oud-Beijerland, Alphen aan den Rijn, Rotterdam, Pijnacker, Schiedam, Hellevoetsluis en Dordrecht. De provinciale finale wordt gepresenteerd door een enthousiaste Joost van Kersbergen. De driekoppige jury, met daarin Jorien Cohen Stuart, specialist Jeugd Bibliotheek Zoetermeer, Geert Vermegen, CED Groep en Amber Maas, docent, maakt de uiteindelijke winnaar bekend.

Landelijke finale

De winnaars van de provinciale finales gaan deelnemen aan de landelijke finale Read2Me!, deze vindt plaats op zaterdagmiddag 1 juni 2024 in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht).

Read2Me wordt mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek). De bibliotheeksector voert het programma uit. Het wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Mail voor vragen naar voorleeswedstrijd@probiblio.nl.