84 Noord- en Zuid-Hollandse voorlezers dingen mee naar Nationale Voorleeskampioen

Nieuws
Gepubliceerd op 15 maart 2024

Leerlingen vinden (voor)lezen leuk! Dat bewijzen de 33 Noord-Hollandse en de 51 Zuid-Hollandse lokale kampioenen van de Nationale Voorleeswedstrijd. Probiblio organiseert ook dit jaar weer de regionale en provinciale voorrondes.

Dit jaar organiseerden een recordaantal van 3.569 scholen een lokale ronde. In totaal waren 238.714 kinderen op groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland betrokken als voorlezer of luisteraar. De boeken uit de serie Juf Braaksel  van Carry Slee zijn het meest voorgelezen, door 134 schoolkampioenen. Gevolgd door Dagboek van een muts (130 keer) en Het leven van een loser (102 keer). Roald Dahl is opnieuw de meest voorgelezen auteur; maar liefst 253 schoolkampioenen lazen voor uit een van zijn boeken. De meest voorgelezen Nederlandse schrijver is Carry Slee, haar boeken werden 178 keer voorgelezen.

Regionale, provinciale en landelijke rondes

De regionale finales worden gepresenteerd door professionele artiesten die tijdens het juryberaad de voorlezers en de supporters entertainen. De lokale kampioenen lezen tijdens een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Een jury van deskundigen bepaalt wie beste en boeiendst voorleest. De regionale finalisten strijden vervolgens om een plek in de provinciale finale die plaatsvindt op 10 april 2024 in de Bibliotheek Rotterdam en op 17 april 2024 in Openbare Bibliotheek Amsterdam. De voorlezer die daarbij als beste uit de bus komt, vertegenwoordigt hun provincie tijdens de landelijke finale op 22 mei 2024 in TivoliVredenburg in Utrecht.

“De Nationale Voorleeswedstrijd biedt niet alleen een platform voor kinderen om hun liefde voor lezen te tonen, maar benadrukt ook het belang van leesmotivatie en boekpromotie.”
Alix Wassing

projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De lokale, regionale en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen. Mail voor vragen naar voorleeswedstrijd@probiblio.nl.