De beste voorlezers van Noord- en Zuid-Holland 2024 zijn bekend

Nieuws Basisvaardigheden Educatie
Gepubliceerd op 26 april 2024

Na een aantal leuke en spannende voorleesmiddagen zijn de Noord- en Zuid-Hollandse kampioenen bekend van De Nationale Voorleeswedstrijd, de Read2Me! voorleeswedstrijd en de Pabo Voorleeswedstrijd.

De provinciale winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd

Dit jaar bestaat de Nationale Voorleeswedstrijd 31 jaar, een recordaantal van 3.569 scholen organiseerden een lokale ronde. In totaal waren 238.714 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland betrokken als voorlezer of luisteraar. De boeken uit de serie Juf Braaksel van Carry Slee zijn het meest voorgelezen.

  • Sterre Hof van Basisschool Meester Spigt uit Hoogkarspel heeft op 17 april de Noord-Hollandse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2024 gewonnen. Hiervoor heeft Sterre het moeten opnemen tegen meer dan 300 schoolkampioenen uit de provincie.
  • Lena Plotnik van Basisschool St. Jozef uit Schiedam heeft op 10 april de Zuid-Hollandse finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2024 gewonnen. Hiervoor heeft Lena het moeten opnemen tegen meer dan 500 schoolkampioenen uit de provincie.

Op 22 mei 2024 vertegenwoordigen Lena en Sterre hun provincie tijdens de landelijke finale in TivoliVredenburg in Utrecht. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om de voorlezer te komen aanmoedigen. Voor vragen over de landelijke finale kun je contact opnemen met Ingrid de Jong.

2024 NVLW winnaar NH
Winnaar Sterre Hof
Lena Plotnik
Winnaar Lena Plotnik

De provinciale winnaars van de Read2Me! Voorleeswedstrijd

Met het voorleesproject Read2Me! zetten de bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle provincies van Nederland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!

  • Fay Captijn van Eerste Christelijk Lyceum Haarlem werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Fay las voor uit het boek ‘Luna’ geschreven door Pieter Koolwijk.
  • Dounia Chemlali van het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Dounia las voor uit het boek ‘Daan & Nadia’ geschreven door Esther Walraven.

De Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken en Probiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme binnengehaald.

Fay en Dounia hebben allebei een mooie prijzenbeker gewonnen en gaan nu door naar de landelijke finale op 1 juni 2024, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Dit vindt plaats in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). Wil je aanwezig zijn bij de landelijke finale? Neem contact op met Desirée van der Zander Stichting Lezen (06 41 12 02 84 of via e-mail).

Fay Captijn
Winnaar Fay Captijn
Dounia
Winnaar Dounia Chemlali

De provinciale winnaars van de Pabo Voorleeswedstrijd

De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken zodat zij dit op hun (stage)school kunnen overbrengen aan hun leerlingen. Tijdens de provinciale finale streden 5 Noord-Hollandse en 6 Zuid-Hollandse pabo-studenten tegen elkaar. De boeken waaruit de studenten tijdens de voorleeswedstrijd konden kiezen, passen bij 1 van de 50 vensters van de Canon van Nederland.

  • Pabostudent Pien van der Linden is de beste voorlezer van Zuid-Holland. Pien van de Pabo Hogeschool Inholland Dordrecht las een fragment voor uit het boek ‘De zee kwam door de brievenbus’ van Selma Noort.
  • Pabostudent Bas Piet is de beste voorlezer van Noord-Holland. Bas van de Pabo Hogeschool Amsterdam las een fragment voor uit het boek ‘De Tunnel’ van Anna Woltz.

Pien en Bas strijden tegen de andere provinciale voorleeskampioenen op woensdagavond 5 juni 2024 tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Theater Kikker in Utrecht.

Pien en Bas
Winnaars Bas Piet en Pien van der Linden

De voorleeswedstrijden zijn een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.