Lab out of the Box

Lab out of the Box

Wil je aan de slag met nieuwe technologieën in je Bibliotheek, zoals robots of gamen? Maar heb je de spullen of het budget op dit moment niet om dit uit te voeren? Dan is Lab out of the Box iets voor jou! Afgelopen jaar hebben we in co-creatie met verschillende Bibliotheken lesbrieven rond digitale geletterdheid en nieuwe technologieën voor het PO ontwikkeld. Probiblio heeft hier de benodigde materialen voor aangeschaft en zo hebben we een aantal mooie leskisten gemaakt die kosteloos geleend kunnen worden door Bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.

De kisten zijn heel volledig en kunnen daardoor 'out of the box' gebruikt worden. In elke kist zitten (elektronische) leermiddelen, lesbrieven, werkbladen, een PowerPointpresentatie op usb-stick, verbruiksmaterialen zoals stiften en papier en eventueel bijpassende boeken. De boxen lenen zich perfect voor het geven van lessen op scholen, maar kunnen ook ingezet worden bij een makerspace of tijdens een CoderDojo in de Bibliotheek.

Momenteel hebben we de volgende leskisten ter beschikking:

 • Codekraken met Dash (middenbouw)
 • Games ontwerpen met Bloxels (bovenbouw)
 • Rijmen met Ozobots (middenbouw)
 • Robots besturen met LEGO Mindstorms (bovenbouw)
 • Robots besturen met LEGO WeDo (middenbouw)

De planning voor 2018 zit al helemaal vol, maar je kunt je alvast inschrijven voor 2019!

In 2019 hebben we de volgende tijdvakken:

 1. 14 januari t/m 10 februari
 2. 18 februari t/m 17 maart
 3. 25 maart t/m 21 april
 4. 29 april t/m 26 mei
 5. 3 juni t/m 30 juni
 6. 9 september t/m 6 oktober
 7. 14 oktober t/m 10 november
 8. 18 november t/m 15 december

Als je interesse hebt, kun je mailen naar Ruud via rbrok@probiblio.nl en aangeven welke kist je graag wilt lenen en welk tijdvak je voorkeur heeft. We proberen de verdeling van de kisten zo evenredig mogelijk te houden, zodat elke Bibliotheek de kans heeft aan de slag te gaan met de materialen.

Het is ook mogelijk om alleen de lesbrieven te gebruiken die bij de lessen horen, bijvoorbeeld als je zelf de spullen al in huis hebt. De lesbrieven kun je vinden op onze website.

Op dit moment zijn er nieuw leskisten in ontwikkeling, die hopelijk ook vanaf 2019 uitgeleend kunnen worden. Over de thema’s van deze kisten kunnen we helaas nog niks verklappen, dus houd onze website, nieuwsbrief en Facebookgroep in de gaten.

Meer informatie

Ruud Brok, rbrok@probiblio.nl 

Meer nieuws