Creatieve initiatieven op social media in coronatijd (en erna)
Afgelopen periode is duidelijk geworden dat de coronacrisis bibliotheken dwingt om hun dienstverlening te herzien. In plaats van ‘bij de pakken neer te zitten’ kwamen bibliotheken met creatieve oplossingen om hun leden te kunnen blijven bedienen. Ook op social media. In dit artikel hebben we een aantal mooie voorbeelden verzameld. Wat leren we van deze mooie cases en wat nemen we bijvoorbeeld mee voor de tijd ná corona?
Een lezing van je favoriete schrijver bijwonen
De Schrijverscentrale introduceerde ‘Schrijver op je scherm’. Via Instagram en Facebook werd promotie gemaakt voor dit mooie initiatief waarbij lezers zo een online lezing van een geliefde schrijver bij konden wonen.
Probiblio organiseerde samen met bibliotheken Ontmoet Schrijvers Online: een reeks online interviews waarbij een lokale interviewer de schrijver het hemd van het lijf vroeg.
Afbeelding rechts: Instagram Bibliotheek Hoorn
Online de Nederlandse taal leren
Bibliotheek Den Haag heeft een Taalhuis Facebookpagina waar 4 groepen de Nederlandse taal oefenen. De groepen zijn besloten en ingericht op niveau. Het bijzondere is dat deelnemers niet alleen uit Den Haag komen, maar uit het hele land en zelfs uit AZC’s. Op deze manier bereiken ze een grote groep, die later ook zijn weg vindt naar het Taalhuis of de bibliotheek in de buurt.
De BiebBoys zetten de bibliotheek op stelten
Tijdens de school- en bibliotheeksluiting hebben educatiemedewerkers Kees en Joran, vanuit een lege Bibliotheek Gelderland-Zuid, een programma vol spelletjes en uitdagingen voor kinderen uit groep 4 en 5 gemaakt. Samen met de kinderen zetten ze de bibliotheek op stelten en geven ze de kinderen een speciale opdracht mee. Bijvoorbeeld het bouwen van een leesfort, een griezelig verhaal afschrijven of het nabouwen en fotograferen van een scène uit hun lievelingsboek. De BiebBoys werden al snel opgepikt in het onderwijs en werden door verschillende bibliotheken op hun social media gepost. En goed nieuws: de BiebBoys zijn terug met lespakketten voor het onderwijs!
BiebLab video’s
Al ver voor corona startte het BiebLab van Biblionet Groningen. Thuis experimenteren, onderzoeken én toffe series maken.
Livestreams vanuit de Boekenberg
Als bezoekers niet naar de bibliotheek mogen komen, dan komt de bibliotheek naar hen! Veel bibliotheken starten met het aanbieden van livestreams, zo ook Bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse. Eerder werkte deze bibliotheek al mee aan landelijke initiatieven zoals de talkshow van Hiphop in je bieb en Ontmoet Schrijvers Online. Maar daar hield het niet op. Zo sloegen ze onlangs de handen ineen met Ralph Kaulingfrek, oprichter van de evenementenlocatie ‘De jongens van’. Samen bieden ze de Startup Academy – een inspiratiesessie voor lokale ondernemers – aan via een livestream. Ook het bezoek van tv-presentator Dennis Storm in december zal worden uitgezonden.
De coronacrisis leidde ook tot onverwachte samenwerkingen. DJ duo Secret Bandits zocht door de sluiting van cafés en clubs een locatie voor hun livestream. Ze kwamen uit bij de Boekenberg en hebben de bibliotheek op social media een toffe manier onder de aandacht gebracht bij een nieuw publiek. “Door samen te werken met dit soort partijen ben je minder tijd kwijt en heb je ook geen technisch gedoe,” zo zegt Sharona de Wolf, programmeur van de Boekenberg.
Minecraftworkshops van de BiebBouwers
De BiebBouwers van Probiblio verzorgen kant-en-klare Minecraftopdrachten die de bibliotheek direct aan kinderen thuis kan aanbieden. Deze opdrachten bestaan uit creatieve filmpjes, die dus gemakkelijk deelbaar zijn via social media. Want hoe krijg je kinderen aan het denken over erfgoed en historie? Door het ze te laten beleven in een omgeving die ze fascineert. Minecraft is een razend populair spel, waarmee kinderen van 9 tot en met 14 jaar eindeloos kunnen bouwen en samenwerken.
Initiatieven van buitenlandse bibliotheken
Op de dag dat de openbare bibliotheek McMurray (Pennsylvania) een escape room met als thema superhelden opende, moest de bibliotheek haar deuren sluiten. Bibliothecaris Sydney Krawiec bedacht een alternatief en maakte in vier uur tijd een digitale Harry Potter escape room in Google Forms. Het formulier ging viraal en werd een inspiratie voor andere bibliothecarissen.
Dagelijkse koffiesessie met bibliotheekgebruikers: wij doen het bij Probiblio ook; een wekelijks online koffie halfuurtje met collega's voor de verbinding en informele gesprekken. De stadsbibliotheek van Turku in Finland doet dit vanaf de allereerste sluitingsdag dagelijks met haar bezoekers op Instagram Live. De eerste paar sessies waren tijdens de sluiting gericht op de praktische aspecten van bibliotheekdiensten, maar de medewerkers gaven ook leestips aan bibliotheekgebruikers. Naarmate de dagen verstreken, varieerden de thema's van de livesessies in de ochtend van literatuur tot bordspellen en van gezondheidsproblemen tot gevoelens tijdens de lockdown.
Mooie cases van andere culturele instellingen
We kunnen ook leren van mooie voorbeelden van buiten de branche:
Onder de hashtag #mijnleventhuis hield het Nederlands Foto Museum een Instagram fotowedstrijd.
Afbeelding rechts: #mijnleventhuis
Thuismuseum kijken, kijken, niet lopen: Bezoekers kunnen niet meer naar het museum, dan zorgen de initiatiefnemers van het platform, My Daily Shot of Culture, dat het museum naar jou komt.
Tussen Kunst en quarantaine: Dit is een particulier initiatief maar willen we jullie niet onthouden. De regels zijn simpel: kies je favoriete kunstwerk, gebruik drie attributen om dat kunstwerk zo goed mogelijk na te maken en tag @tussenkunstenquarantaine. En dat leverde een hoop mooie plaatjes op.
Afbeelding: Instagram tussenkunstenquarantaine
Invloed coronaperiode op social mediaberichten
Welke invloed had de coronaperiode op het volume en de inhoud van social mediaberichten? En wat werd er gezegd over de bibliotheek, en was de inhoud van die berichten positief of juist negatief? Probiblio vroeg gerenommeerd onderzoeksbureau HIBOU om een social media analyse uit te voeren naar 'de bibliotheek in coronatijd'. De analyse is uitgevoerd over de periode van 1 februari tot en met 15 juni en in dit artikel is meer te lezen over de uitkomsten. Voor vragen of inzicht in het volledige onderzoek kun je contact opnemen met senior Adviseur Onderzoek Berthy Nijhuis.
In gesprek met een marketingadviseur van Probiblio
Wil jij verder praten met over creatieve initiatieven op social media? Neem contact op met Gré van Brakel via gvbrakel@probiblio.nl of via 06 12 98 50 50.
Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Op de pagina CrisisBieb lees je welke initiatieven bibliotheken ontwikkelen en delen ze ervaringen met elkaar.
Lees ook:
- Een sterke social media-strategie in tien stappen
- Wie gebruikt welke social mediakanalen?
- Hoe wordt jouw bibliotheek Instafamous?
- Adverteren op social media: hoe werkt dat?
December 2020