Programma Bibliotheekplaza 2023

Programma Bibliotheekplaza 2023

Kom op 9 november naar Bibliotheekplaza in het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen)! Dit jaar laten we ons verbinden door de Kracht van verhalen. Op deze pagina vind je het programma. 

Het duurzame verhaal van het KIT

Ook dit jaar kiest Bibliotheekplaza bewust voor een duurzame eventlocatie. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is een kenniscentrum, evenementen- en bedrijfslocatie met een missie om de wereld inclusiever en duurzamer te maken. Het KIT is gevestigd in een monumentaal pand dat vol verhalen zit, over een koloniaal verleden, en over de uitdagingen, keuzes en kansen voor een duurzame toekomst. Zie: https://www.kit.nl  

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom Bibliotheekplaza? Meld je aan voor mailinglijst.

Schrijf je in! Lees meer over Bibliotheekplaza
Tijdschema

Tijdschema

09:15 uur - inloop
10:00 uur - welkom door dagvoorzitter Eva Cleven
10:15 uur - plenair: Kees Klomp
11:00 uur - plenair: Sander Duijn

11:55 uur - lunch

12:55 uur - eerste ronde deelsessies
13:40 uur - korte pauze
13:55 uur - tweede ronde deelsessies
14:40 uur - pauze
15:00 uur - eindoptreden 
15:30 uur - uitreiking Beste Bibliotheek en NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar
16:25 uur - afsluiting en borrel 

Eva Cleven

Eva Cleven

Eva Cleven is de dagvoorzitter en neemt ons enthousiast mee in het thema. Eva is DJ en presentator en heeft een enorme voorliefde voor muziek. Zo werkt ze als DJ bij FunX. Bovendien is Eva een van de presentatoren van het jeugdprogramma Het Klokhuis.

Ze heeft deelgenomen aan verschillende televisieprogramma’s als Maestro, Race across the world en Expeditie Robinson. Iedere zaterdag is Eva te horen op NPO 3FM met het dance-programma Club Cleven namens de VPRO.

Kees Klomp

Kees Klomp

Lector Betekeniseconomie Kees Klomp vertelt over de kracht van nieuwe verhalen. Kees onderzoekt de (on)mogelijkheden van economische systeemverandering. Hij vertelt hoe een verhaal waarin we als samenleving geloven effect heeft op ons handelen. En hoe je met een goed verhaal mensen in beweging kan brengen. Het bestaande paradigma is niet langer houdbaar en gaat gepaard met onhoudbaar hoge kosten in de vorm van ecologische en sociale crises. Hoe kunnen we dit paradigma veranderen door nieuwe verhalen tot leven te brengen? Een mooi concreet voorbeeld is het boekje ‘De regenmakers’, een voorleesboekje dat hij schreef voor kinderen om zo het gesprek over klimaatverandering op gang te brengen.

Sander Duijn

Sander Duijn

Laat je meevoeren in de wonderlijke wereld van het verhalen vertellen! Sander Duijn van Storydiggers, hét storytelling bureau voor organisaties, legt uit wat de kracht van verhalen is. Wat maakt een goed verhaal? Waarom raken we zo in de ban van een goed verhaal? En hoe pas je die lessen toe in je eigen werk en hoe doen andere organisaties dat? Sander vertelt zijn verhaal, boordevol herkenning en onverwachte wendingen. Het wordt een spannende sessie vol heldinnen, monsters en magische ingrediënten. Jij wil toch zeker ook weten hoe dit verhaal afloopt… 

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia

Tijdens de dag word je getrakteerd op het werk van Gershwin Bonevacia. Gerschwin is dichter en performer, en was van 2019 tot 2022 stadsdichter van Amsterdam. Zijn dyslexie maakte hem tot een vindingrijke woordkunstenaar. Gershwins debuutbundel, 'Ik heb een fiets gekocht', werd een underground klassieker met meer dan 6000 verkochte exemplaren. In 2021 publiceerde hij 'Toen ik klein was, was ik niet bang' en vertaalde hij het kinderboek 'Zo klinkt verandering' van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman. Voor '3PAK' schreef hij het Boekenweek voor Jongeren geschenk. In 2023 staat hij op het podium met 'Terug naar Prinsenplein' en werkt hij aan een album.

Job van Tol

Job van Tol

In ARTIS komt het leven samen in al haar diversiteit. Van het allerkleinste tot het allergrootste, ieder met hun eigen verhaal. Dat maakt ARTIS, samen met haar twee musea en Planetarium, een park vol levensverhalen. Ook het verhaal van de dierentuin zelf verandert mee met de tijd: alle exposities, uitingen en activiteiten dragen bij aan de bezoekerservaring en het verhaal dat het park wil vertellen. Maar hoe breng je al die verhalen op een boeiende manier over aan de bezoekers? En hoe kunnen de levensverhalen van een orang-oetan, vale gier en wisent je kijk op natuur verrijken? ARTIS-dierverzorger, schrijver van het boek De oppasser en verhalenverteller Job van Tol neemt je in zijn verhaal mee langs enkele historische levensverhalen uit het 185-jarige park.

Rondleiding door het KIT door Maarten van den Berg

Rondleiding door het KIT door Maarten van den Berg

Maarten van den Berg, Hoofd Marketing Communicatie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), geeft een tour door het koloniale verleden van het instituut. Hij vertelt meer over de  betekenis en symboliek van de decoraties in en rondom het gebouw, een rijksmonument dat werd geopend in 1926 als zetel van het Koloniaal Instituut. Je maakt kennis met soms pijnlijke maar ook bijzondere verhalen die in het gebouw te vinden zijn als ‘getuigen in steen’ van onze koloniale geschiedenis. 

Rixt Hulshoff Pol

Rixt Hulshoff Pol

Rixt Hulshoff Pol, inhoudelijk programmamaker bij het Tropenmuseum, neemt je mee in de poëtische programmareeks 'Dichter bij Onze koloniale erfenis'. Dichters, schrijvers en spoken word artiesten geven hierin met hun verhalende performances een persoonlijk perspectief op kolonialisme en de impact ervan op onze hedendaagse samenleving. Hun performances brengen de performers, de objecten en de deelnemers, dichter bij elkaar. Tijdens de gesprekken die volgen op deze performances delen bezoekers hun reflecties rondom complexe thema’s als veerkracht en wit superioriteits denken. Tijdens de interactieve sessie op Bibliotheekplaza gaan we zelf de dialoog aan. Welke ruimte kunnen culturele instellingen openen voor makerschap via de combinatie van verhalende performances en dialoog? Waarom zijn juist musea en bibliotheken bij uitstek geschikt voor het voeren van ongemakkelijke gesprekken over actuele thema’s in onze maatschappij? En hoe pak je dit vervolgens aan?

Foto door Valentina Vos

Theo Pronk

Theo Pronk

Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen Stad, neemt je mee in het project De Verborgen stad. Deze ‘Google Street View’ van het verleden is een eigentijdse manier om erfgoed en geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken. Een unieke, digitale tijdreiservaring in 5D waar verhalen uit het verleden tot leven komen. Stap in een virtuele wereld! Ontdek waar Vermeer ooit zijn meesterwerken schilderde, dwaal door de verloren gegane schoonheid van de universiteitsbibliotheek van Harderwijk of ontmoet reizigers uit de zeventiende eeuw langs de oude trekvaart. Theo vertelt hoe alle ambities samenkomen in dit project. Reis mee terug in de tijd!

Martine Winkel

Martine Winkel

Martine Winkel is docent creatief schrijven en storyteller. Als verhalenbevrijder zal ze jou op een praktische manier helpen om jouw persoonlijke professionele verhaal te ontrafelen. Dit gaat verder dan het bieden van een eenvoudige structuur; maar zorgt voor empowerment, begrip, emotionele verwerking, verbondenheid en persoonlijke groei. Na afloop kun je jouw verhaal voor je laten werken.

Uitreiking Beste Bibliotheek en NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar

Uitreiking Beste Bibliotheek en NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar

De uitreiking van NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar & de Beste Bibliotheek van het Jaar vindt voor het eerst plaats tijdens Bibliotheekplaza. De uitreiking van de prijzen is het feestelijke slotstuk.

De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen Bibliotheekblad, CPNB en NBD Biblion. De prijs voor Beste Bibliotheek wordt georganiseerd door Bibliotheekblad in samenwerking met NBD Biblion. Dit jaar slaan we de handen ineen.

 De bibliotheken die meedingen naar de titel Beste Bibliotheek zijn: 

  • Barendrecht Carnisselande (De Bibliotheek Aanzet)
  • Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid)
  • Katwijk Schelpendam (Bibliotheek Katwijk)
  • Purmerend (de Bibliotheek Waterland)
  • Son en Breugel (Bibliotheek Dommeldal)

De drie genomineerde jeugdspecialisten worden bekendgemaakt op 12 oktober door de NBD.

Lees meer over de Beste Bibliotheek en de prijs voor Jeugdspecialist